Stan nieczynny nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Stan nieczynny nauczyciela

Postautor: edzia » 2013-09-17, 21:18

:)

kasiuta385
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: kasiuta385 » 2014-02-06, 20:46

Witam serdecznie:)

Jestem nauczycielką mianowaną zatrudnioną oczywiście na czas nieokreślony.

Mam pytanie:
Czy będąc w stanie nieczynnym z powodu zbyt małej ilości oddziałów w szkole, a tym samym braku godzin z nauczanego przeze mnie przedmiotu, mogę zostać zmuszona do podjęcia pracy w innej szkole, czy organ prowadzący szkołę może skierować mnie w takiej sytuacji np. na zastępstwo do innej szkoły? Czy muszę wyrazić na to zgodę?

Bardzo proszę o odpowiedź:)

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-02-06, 21:48

kasiuta385 pisze:mogę zostać zmuszona do podjęcia pracy
Nie.
kasiuta385 pisze:Czy muszę wyrazić na to zgodę?
Tak.
Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy, nawet jeśli nie upłynął jeszcze 6-miesięczny okres pozostawania w stanie nieczynnym.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2014-02-10, 01:09

iluka pisze:kasiuta385 napisał/a:
Czy muszę wyrazić na to zgodę?
Tak.
Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy, nawet jeśli nie upłynął jeszcze 6-miesięczny okres pozostawania w stanie nieczynnym.
Tak, ale tylko w przypadku, gdyby pojawiła się możliwość pracy w pełnym wymiarze zajęć, na czas nieokreślony i w dodatku w tej samej szkole, iluko.

Natomiast autorka pyta o pracę w innej szkole i o sytuację, gdy jest to praca na zastępstwo. Wtedy NIE. W takiej sytuacji OP ani nie może zmusić nauczyciela do podjęcia pracy w innej szkole, ani skrócić stanu nieczynnego w przypadku odmowy.

W takiej sytuacji OP (a konkretnie dyrektor szkoły) może jedynie zaproponować nauczycielowi podjęcie pracy w innej szkole. Może to być wówczas praca w pełnym lub niepełnym wymiarze zajęć oraz może być na zastępstwo, jednak na okres nie dłuższy niż do końca stanu nieczynnego. Ale oczywiście nauczyciel może, ale nie musi się zgadzać na to. W przypadku zgody na podjęcie takiej pracy jest zawierana z nauczycielem oddzielna umowa o pracę i należy się z jej tytułu oddzielne wynagrodzenie, niezależne od tego z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.

Proponuję poczytać odpowiednie przepisy prawne:

Art. 20.
7. Dyrektor szkoły ma obowiązek przywrócenia do pracy w pierwszej kolejności nauczyciela pozostającego w stanie nieczynnym w razie powstania możliwości podjęcia przez nauczyciela pracy w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony lub na okres, na który została zawarta umowa, w tej samej szkole, na tym samym lub innym stanowisku, pod warunkiem posiadania przez nauczyciela wymaganych kwalifikacji. Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy.

8. W wypadkach podyktowanych koniecznością realizacji programu nauczania w tej samej lub w innej szkole nauczyciel pozostający w stanie nieczynnym może, na swój wniosek lub na wniosek dyrektora szkoły, podjąć pracę zgodnie z wymaganymi kwalifikacjami w niepełnym lub w pełnym wymiarze zajęć, jednak na okres nie dłuższy niż okres stanu nieczynnego. Z tytułu wykonywania pracy nauczycielowi przysługuje odpowiednie do wymiaru zajęć wynagrodzenie, niezależnie od pobieranego wynagrodzenia z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.

justazaba
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: justazaba » 2014-04-26, 22:00

Witam. przechodze w stan nieczynny od 1 wrzesnia do konca lutego. Wiem że w szkole od 1 wrzesnia na pewno będą godziny ( pełen etat) do konca listopada a później się okaże czy dalej będą... ( wszystko zgodne z prawem) Czy dyrektor mnie zatrudnia w pierwszej kolejności na te 3 miesiące?
jesli później okaże się że są godziny to po zakonczeniu sanu nieczynnego może mnie zatrudnic na czas niekreślony czy okreslony np do konca roku?

edzia

Postautor: edzia » 2014-05-04, 08:05

justazaba pisze:Czy dyrektor mnie zatrudnia w pierwszej kolejności na te 3 miesiące?
Tak, oczywiście. Wówczas umowa tylko do końca stanu nieczynnego.

justazaba pisze:jesli później okaże się że są godziny to po zakonczeniu sanu nieczynnego może mnie zatrudnic na czas niekreślony czy okreslony np do konca roku?
Jeśli po zakończeniu stanu nieczynnego będą godziny, wówczas dyrektor może z tobą podpisać umowę tylko na czas nieokreślony (nie ma możliwości prawnej zawrzeć umowę na czas określony poza wyjątkowymi sytuacjami, np. gdyby kierunek kształcenia był wygaszany). Z tym że jeśli byłby to co najmniej pełny etat, wówczas nawet powinien zawrzeć z tobą stosunek pracy przez mianowanie.

Bernadetta1401
Przedmiot: Inne

Postautor: Bernadetta1401 » 2014-05-17, 18:24

Witam!
Od 1 września przechodzę w stan nieczynny i mam kilka ważnych pytań:
1) jak wygląda sprawa awansu na mianowanie (powinnam zdawać egzamin za rok), nie chciałabym aby ten rok przepadł;
2) czy w nagłej sytuacji jest możliwość rezygnacji ze stanu nieczynnego ?
3) czy pobyt w szpitalu może przedłużyć czas trwania stanu nieczynnego ?
4) czy jest gdzieś przepis mówiący o tym, że nauczyciela kontraktowego nie można przenieść na inne stanowisko (zgodne z jego kwalifikacjami) a nauczyciela mianowanego można ?
5) wiem, że od września będzie wolny etat i czy dyr. może zatrudnić kogoś z zewnątrz, pomimo, że ja jestem w pierwszej kolejności do zatrudnienia ?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-05-17, 22:44

1. Chyba przepadnie.
2. Nie.
3. Nie.
4 Nie wiem.
5. Nie.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-05-17, 23:20

4. Już wiem - przeniesienie n-la regulują dwa artykuły KN - 18 i 19.

Bernadetta1401

Postautor: Bernadetta1401 » 2014-05-18, 16:43

Dziękuję bardzo za odp. czyli jeśli zostanę przywrócona do pracy w mojej szkole mogę kontynuować staż na mianowanie czy jest to niemożliwe ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Jeśli rozpocznę pracę w innej szkole muszę prosić o ocenę cząstkową i mogę się zatrudnić tylko na okres 6 mieś. ?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-05-18, 18:32

Tak, można.
Po pół roku tu i tam.
Wariant optymistyczny :)

Bernadetta1401

Postautor: Bernadetta1401 » 2014-05-18, 19:34

:? Właśnie. Jak będzie to się dopiero okaże w praktyce. Drugi wariant ... optymistyczny: Gdybym znalazła pracę w innej szkole od września to informuję nową dyrekcję że jestem w stanie nieczynnym i nie mogę podpisać nigdzie dłuższej umowy niż te 6 miesięcy ? Czy z tego powodu mogą nie chcieć ze mną podpisać umowy w nowym miejscu ?

tulipan1961

Stan nieczynny

Postautor: tulipan1961 » 2014-05-27, 16:51

Otrzymałam pisemną propozycję ograniczenia zatrudnienia w roku szkolnym 2014/2015, w związku z brakiem możliwości uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć, do wymiaru 13/18. Jestem nauczycielką mianowaną z 30-letnim stażem pracy. Szkoła średnia, w której pracuję jest wygaszana. Chcę złożyć wniosek o przeniesienie w stan nieczynny, ale od 7 lat pracuję też na 12/18 w szkole podstawowej (ta sama miejscowość, ale inny organ prowadzący) i mam od roku umowę na czas nieokreślony. Czy przejście w stan nieczynny spowoduje jakieś konsekwencje? Wszędzie czytam, że możliwe jest podjęcie pracy w tej i/lub innej szkole, będąc w stanie nieczynnym, ale podpisana umowa może być na 6 miesięcy. To rozumiem. Co w sytuacji, gdy już pracuję w innej placówce? Nigdzie nie znalazłam na to odpowiedzi. Nie chciałabym wypowiadać umowy w podstawówce. Mam tam szansę na etat, gdy stracę pracę w techniku. Pomóżcie mi rozwikłać ten problem.

AgnesG

Postautor: AgnesG » 2014-06-12, 13:49

Nauczyciel może przejść w stan nieczynny nawet wtedy, gdy pracuje w innej szkole.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-12, 14:48

AgnesG pisze:Nauczyciel może przejść w stan nieczynny nawet wtedy, gdy pracuje w innej szkole.
A ni musi najpierw dostać wypowiedzenia?

Wróć do „Prawo oświatowe”