Postautor: aglod » 2014-06-18, 20:50
WSiP właśnie kończę i z czystą premedytacją nie robię aktualnie ostatniej części matematyki tylko swoje zadania i rozszerzenia m. in. o działania pisemne, wyrażenia dwumianowane.
Podobał mi się u nich układ graficzny, wszystko ładnie na stronie rozmieszczone, lubiłam ich przyrodę i przygotowania do dłuższych wypowiedzi pisemnych.
Nie cierpiałam matematyki, schematyczna, zadania niby z "jeżykiem" (trudniejsze) - nędzne gdybym nie dokładała swoich rzeczy, to bym dzieci tylko cofała. Zadań złożonych bardzo mało, zadań na myślenie też, Brakowało mi historii, bajeczek matematycznych, które były w Didasko, a które rozwijały również czytanie ze zrozumieniem tekstów zmatematyzowanych. Nie powiem wiele rzeczy spokojnie wprowadzane, ale ich podręcznik nie wychyliił się nic a nic poza podstawę, którą wg mnie należy traktować jako do opanowania dla przeciętnego ucznia.
Ćwiczenia ortograficzne też powtarzalne, w zasadzie sprowadzały się tylko wg podręcznika do uzupełniania słowniczka ortograficznego.
I beznadziejne ćwiczenia naklejki, typu pomogą ci kolory - dzieci nic nie czytały, nic nie myślały, nakleiły wg kolorów nie wiedząc nawet co jest na nalepkach, czy też uzupełnij tekst wyrazami, i wyrazy podane po kolei.