"Wycieczka" w wakacje

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

migul
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

"Wycieczka" w wakacje

Postautor: migul » 2014-06-24, 19:46

Hej! Mam nietypowy problem. Dwójka moich uczniów (gimnazjum) zostało laureatami konkursu historycznego. Wygraną jest wyjazd do Wilna (wraz z innymi laureatami itd.) w lipcu. Czy jako opiekun pracy mam obowiązek jechać z uczniami? Do tej pory, jeśli trafiały się takie nagrody, pożytkowane były w czasie roku szkolnego a nie w okresie wakacyjnym.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: "Wycieczka" w wakacje

Postautor: iluka » 2014-06-24, 21:03

Nieee chcesz??? To znajdź zastępstwo... Na pewno nie będzie to trudne. Każdy z pocałowaniem w rękę weźmie od Ciebie wycieczkę za darmo!
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-06-24, 21:04

Iluka, a gdzie doczytałaś, że za darmo? Laureaci tak, ale o opiekunie nic nie widzę ;)

migul
Przedmiot: Historia

Postautor: migul » 2014-06-24, 21:05

Tak, tylko nikt nie chce, to środek wakacji, wycieczka bardziej edukacyjna. Wierz mi, nie ma chętnych. Stąd moje pytanie, jak to jest pod względem przepisów. Muszę, czy nie?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-24, 22:34

dushka pisze:Iluka, a gdzie doczytałaś, że za darmo?
Bez doczytywania - jo se to wim :mrgreen:
migul pisze:Wierz mi, nie ma chętnych
:mrgreen: za nic w świecie nie uwierzę
migul pisze:jak to jest pod względem przepisów
:!: jakich znowu przepisów :!: :?:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2014-06-27, 19:20

Migul,

Wycieczka do Wilna i to edukacyjna, Ty jestes nauczycielem historii i nie chcesz jechać? Czyżby Międzyzdroje były bardziej atrakcyjne? ;) Dajże spokój.

Wakacje Twoje nie trwają 2 miesiące. Przestań marudzić i jedź. Potrafisz sobie wyobrazić, że poza Twoimi prawami i przywilejami istnieją również Twoje obowiązki wobec szkoły, uczniów i współpracowników, niekoniecznie nawet pisane?

Kurna, niedługo czytać będę pytania, czy oby na pewno jestem zobowiązany do zaczynania lekcji przed 9-tą ....

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-27, 19:37

:mrgreen:
vuem pisze:Kurna, niedługo czytać będę pytania, czy oby na pewno jestem zobowiązany do zaczynania lekcji przed 9-tą ....
I jaka jest tego podstawa prawna?!!! :twisted:

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2014-06-28, 13:21

Ja potrafię znaleźć podstawę prawną przeciwko zaczynaniu przed 9-tą. Jest nią Konwencja w sprawie zakazu stosowania tortur oraz innego okrutnego, nieludzkiego lub poniżającego traktowania albo karania :mrgreen:
<3

silije

Postautor: silije » 2014-06-28, 13:47

Popieram przedmówcę! :D

Wiecie, ja rozumiem, że może być kłopot z wakacyjną wycieczką, sama bym chętnie do Wilna pojechała, ale np. gdzie upchnąć wtedy własne dzieci albo chociaż kota :wink:

fragola

Postautor: fragola » 2014-06-28, 14:48

Zgodnie z prawem nauczyciel ma zagwarantowane w wakacje 6 tygodni NIEPRZERWANEGO urlopu. Ja sporo podróżuję, ale mimo tak długich wakacji są miejsca, które trudno mi odwiedzić, bo pora nie ta. U mnie ten termin 6 tygodniowy nie jest respektowany, np. końcem lipca dostaję maile z dyspozycjami służbowymi. W pierwszym tygodniu lipca i po 15 sierpnia nie buntowałabym się przeciw temu. W Wilnie byłam, ale nawet gdybym nie była wyjazd w środku wakacji jako opiekun traktowałabym jako pracę.

Wróć do „Prawo oświatowe”