Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Lutus
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: Lutus » 2014-07-20, 19:12

Dziewczynki, mam jeszcze jedno pytanie. Prezentacja moja jest dość długa, wychodzi mniej więcej 20 min. Chcę ją skrócić i wyrzucić opis ważnego dla mnie szkolenia. I tu moje pytanie czy może być znaczna dysproporcja między poszczególnymi wymaganiami? T.z.n chodzi o to, że o 2 wymaganiu będę mówić ok. 10 min., a całą resztę w pozostałe 5?
I jeszcze jedno. Mam mówić ciurkiem po kolei czy wymieniać np. W zakresie wymagania takiego zrealizowałam to i to?

monikago
Przedmiot: Język angielski

Postautor: monikago » 2014-07-20, 19:39

Poczekaj na odp Osób, które są już po, mają doświadczenie więc będą wiedziały najlepiej.Gdy czytałam posty to zawsze Linczerka służyła dobrymi radami i naprawdę mądrze doradzała. Mi osobiście wydaje się,że chyba tak nie może być o jednym dużo a o reszcie tylko 'wspomniane', ale mogę się mylić .Mam wzór autoprezentcji może wyslę Ci mailem ? Musisz tylko podać mi adres wtedy porównsz i zobaczysz.

nerta

Postautor: nerta » 2014-07-20, 19:40

Ja zdaję jutro :( .
Będę wymieniała wymagania, też w 2 mam najwięcej.
Zobaczymy.
Ludzie jaki to stres!!!!!!!!!

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-20, 19:40

Poczekaj na odp Osób, które są już po, mają doświadczenie więc będą wiedziały najlepiej.Gdy czytałam posty to zawsze Linczerka służyła dobrymi radami i naprawdę mądrze doradzała. Mi osobiście wydaje się,że chyba tak nie może być o jednym dużo a o reszcie tylko 'wspomniane', ale mogę się mylić .Mam wzór autoprezentcji może wyslę Ci mailem ? Musisz tylko podać mi adres wtedy porównsz i zobaczysz.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-07-20, 19:40

Trzymmajsietrzymajsietrzymajsieeeeeeeeee :mrgreen:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-20, 19:46

Przepraszam ,że 2 razy wysłałam wiadomość nie było to celowe

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-07-20, 20:16

Przepraszam ,że 2 razy wysłałam wiadomość nie było to celowe

Swojski urok :)
Weźcie pod uwagę fakt, że nie wszystko to, co jest ważne dla Was może zainteresować komisję. Bywa tak, że na coś odpowiadacie zwięźle, a komisja dopytuje. Nie po to, by Was dołować, ale dopytać o szczegóły, bo sporo fajnych rzeczy robicie.
Nie ma co planować na minuty.
Trendem są innowacje i adaptacje, więc jak coś macie na ten temat to warto więcej czasu poświęcić.
O szkoleniach za wiele bym nie mówiła. Niejako jest to wpisane w dokształcanie nauczycieli. Bardziej skupiłabym się na własnych działaniach.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-07-20, 22:14

monikago pisze:Gdy czytałam posty to zawsze Linczerka służyła dobrymi radami i naprawdę mądrze doradzała.

Miło mi :D
Nie klepcie z pamięci. Trzeba mówić z pasją o swoich działaniach! Kto powiedział, że musi to być poukładane jak litery w alfabecie? Przecież to do znudzenia komisji.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

monikago

Postautor: monikago » 2014-07-20, 22:35

Nerta, na pewno sobie poradzisz ! Trzymam kciuki!!!!

suri83

Postautor: suri83 » 2014-07-21, 06:56

Moja autoprezentacja była budowana w oparciu o ocenę dorobku otrzymaną od dyrektora (wg 3 wymagań). I dodatkowo wymagania przeplatały się, nie trzymałam się ściśle kolejności z rozporządzenia.
Mogę wysłać na maila prezentację oraz materiały do nauki. W razie czego piszcie na lulubia@wp.pl :)

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-21, 07:41

ja prezentacji nie zrobiłam według wymagań - lecę o trudnościach, metodach radzenia sobie z trudnościami, efektach, sukcesach i dalszych planach..nie wiem czy będzie ok. ale w rozporządzeniu jest napisane, iż mama dokonać opisu dorobku zawodowego...mama nadzieję, że mnie nie wyrzucą za to, że tak zrobilam

roxi200
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: roxi200 » 2014-07-21, 08:59

hej,
dociera do mnie, że egzamin już coraz bliżej i stresuję się coraz bardziej. Najbardziej boję się kompromitacji przed moją Dyrektor, to świetna babka i nie chciałabym żeby musiała się za mnie wstydzić. Córkę właśnie zawiozłam do przedszkola (i mam ogromne wyrzuty sumienia bo przecież są wakacje) a ja mam do 12:30 czas na naukę. Przeczytam sobie tą autoprezentację i resztę, zobaczę ile dam radę. Mi moja prezentacja wychodzi na ok 17-19 minut i już nie zamierzam skracać, najwyżej mi przerwą i tak najważniejsze rzeczy mam w wymaganiu 2 :)

Lutus

Postautor: Lutus » 2014-07-21, 09:11

Ja dziś zawiozę moje dzieciaki do babci. Od 15 czas na powtórzenie tego co wiem. Już pewnie i tak nic nowego nie przyswoję. Dopracuję jeszcze autoprezentację i tyle. Dzięki za odpowiedzi kobiety :) Macie rację, że nie ma żadnych ścisłych ram i w końcu to MOJA prezentacja, więc będzie taka jaka mi odpowiada.
W żołądku mnie gniecie, ech. Myślę, że jutro po godz, 9 będzie już po wszystkim, to opiszę co i jak.

nerta

Postautor: nerta » 2014-07-21, 09:26

Linczerka, swoimi wypowiedziami wprowadzasz tutaj pewien spokój :) . A dzisiaj jest mi niezmiernie potrzebny, bo jak próbuje sobie przypomnieć np. co zawierają dokumenty szkoły to nic nie pamiętam- a wczoraj jeszcze pamiętałam :( - zwalam to na stres tuz przed i mam nadzieję, że przypomnę sobie wszystko w trakcie.
Co do prezentacji- super jest meić jakieś inowacje itp.ale jak się nie ma to i tak się zda :?: Ja skupiłam się na wypełnieniu niezbędnych wymagań i toteż powinno wystarczyć :?:
Ludzie jak się rozpisałam - ro\\to chyba ze stresu.
Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam

anitamta

Postautor: anitamta » 2014-07-21, 10:01

nerta pisze:Linczerka, swoimi wypowiedziami wprowadzasz tutaj pewien spokój :) . A dzisiaj jest mi niezmiernie potrzebny, bo jak próbuje sobie przypomnieć np. co zawierają dokumenty szkoły to nic nie pamiętam- a wczoraj jeszcze pamiętałam :( - zwalam to na stres tuz przed i mam nadzieję, że przypomnę sobie wszystko w trakcie.
Co do prezentacji- super jest meić jakieś inowacje itp.ale jak się nie ma to i tak się zda :?: Ja skupiłam się na wypełnieniu niezbędnych wymagań i toteż powinno wystarczyć :?:
Ludzie jak się rozpisałam - ro\\to chyba ze stresu.
Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam

trzymam mocno i rozumiem stres..mimo że egzamin w czwartek już mam skręt żołądka

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”