Od września wraz z koleżanką zamierzam prowadzić dodatkowe zajęcia matematyczne dla uczniów zdolnych. Ja w klasie III, ona w klasie I.

Patrząc na moją klasę, jako takich uczniów zdolnych nie mam, więc bardziej będą to chętni uczniowie najlepiej radzący sobie z matematyką.
W klasie III myślę przede wszystkim o poszerzaniu umiejętności matematycznych realizowanych w trakcie lekcji, ale także wyjście nieco poza podstawę programową. Planuję pracę z prostymi algorytmami działań pisemnych, proste ułamki, równania, trochę geometrii, diagramy. Nie zabraknie też zadań z nadmiarem lub niedomiarem danych.
Zdecydowałam się wykorzystywać zadania ze strony matzoo.pl. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Ponadto wskazówki Ośrodka Rozwoju Edukacji "Rozwijanie zainteresowań i zdolności matematycznych uczniów klas I – III szkoły podstawowej", Gry matematyczne z zestawu Ortograffiti, itp.
Część zadań będzie dla dzieci dostępnych w formie Internetowej, stawiam trochę na e-learning

Macie jeszcze jakieś pomysły odnośnie treści, aby były nowością dla dzieciaków - a na tyle proste, by udało im się je zrozumieć?