Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
iluka pisze:Może dziennikarstwo???
Otóż to - dlaczego?haLayla pisze:Nie rozumiem zatem dlaczego nie wykorzystasz swojego słusznego oburzenia w słusznym celu - by wszyscy zarabiali godnie, a nie by wszyscy zarabiali mało!
Otóż to - idźBasiek70 pisze:ale kto Ci broni kształcić się i zostać nauczycielem? taka dobra, lekka, nieźle płatna praca, bierz się więc do roboty
. Przepracuj w szkole przynajmniej jeden rok i wrócimy do dyskusji.ejwa pisze:Powiem jedno zapraszamy do zawodu. Wtedy porozmawiamy.
Po ostatniej prowokacji dziennikarskiej na forum mylę, że....Idź i pokosztuj tego miodu, jakim jest praca w szkole. Ja byłam, wytrzymałam cały rok, mimo że już od lutego wiedziałam, że powinnam uciekać. Twoje posty są żenujące i nie wiem, co chcesz udowodnić.
haLayla pisze:Daj spokój. Dopóki nie zacznie się chociażby dokładać do rachunków w domu, to nie zrozumie jaką wartość ma pieniądz. Ja ostatnio przejrzałem wszystkie rachunki i zaczęło mnie to przerażać.
To mogłaś nie zakładać rodziny i miałabyś 2000 zł dla siebie, a dzieci miałabyś w szkole.
Higgs pisze:Biadolicie i biadolicie, poniekąd słusznie. Okrajane etaty, za małe wynagrodzenie. To pomyślcie, czy nie byłoby lepiej zwinąć manatki i wybrać się za granicę. Tutaj, w Niemczech, w niektórych landach jest ogromny popyt na nauczycieli niektórych przedmiotów (j. polski raczej odpada...). W innych krajach sytuacja może być podobna, trzeba by się samemu dowiedzieć.Oczywiście, warunek podstawowy, to język.
linczerka pisze:iluka pisze:Może dziennikarstwo???
Myślisz??? Kolejna prowokacja?
dawid132 pisze:To mogłaś nie zakładać rodziny i miałabyś 2000 zł dla siebie, a dzieci miałabyś w szkole.
dawid132 pisze:Skoro starsi nauczyciele mają okrajane etaty to co myślicie o tym? W moim mieście pod koniec sierpnia pojawiły się trzy ogłoszenia o pracę jako nauczyciel, w których wyraźnie zaznaczone jest, że mile widziani są studenci zaraz po studiach licencjackich?
dawid132 pisze:A z urlopem to nie jest tak, że mówię szefowi: biorę sobie wolne 26 dni we wrześniu. W niektórych firmach ciężko dostać wolne w lipcu i sierpniu. No i nowy pracownik w pierwszym roku na umowie o prace raczej nie ma co liczyć na długi urlop, a nauczyciel od razu ma po 3 miesiącach od rozpoczęcia pierwszej pracy tydzień wolnego na Boże Narodzenie, później ferie, 6 dni na Wielkanoc, weekend majowy, 4 dni na Boże Ciało i 1,5 miesiąca wakacji. A jak chcesz jechać w góry to przecież w maju masz na to co najmniej 3 dni i czasem Boże Ciało wypada w maju
no tak do niecałych 5.000 brutto. Euro oczywiście.haLayla pisze:Ciekawe ile podniosłyby się pensje w landzie Kleinpolen-Karpatenvorland