JaNkeS pisze:Jestem nauczycielem kontaktowym i pracuję w gimnazjum już ponad rok.
Problem polega na tym, że nie moge już w nim wytrzymać. Otrzymałęm ofertę w innej szkole (podstawówka w małym mieście).
Chciałem złożyć wypowiedzenie ale dyrektor się nie zgodził za porozumieniem stron - uzasadniajać to tym, że w szkole i tak jest deficyt nauczycieli (wszyscy angliści mają po 2 etaty) i musiałby się tłumaczyć z tej decyzji przed kuratorium. Jedyna możliwość - to jeśli znajdę kogoś na moje miejsce.
Z jednej strony trudno dziwić się dyrektorowi, że przy deficycie kadry będzie miał problem z zatrudnieniem kogoś w trakcie roku szkolnego ale z drugiej strony z niewolnika nie ma pracownika. KO nie ma nic do tego bo to nie jest ich sprawa.
JaNkeS pisze: ....aż trafiłem do ZNP. Powiedziano mi, że mam złożyć normalne wypowiedzenie i sie niczym nie przejmować. Obowiązuje mnie okres wypowiedzenia taki jak wynika z KP. Po okresie wypowiedzenia nie musze się pojawiać w szkole.
ZNP gada bzdury bo Ciebie obowiązuje KN a nie KP.
JaNkeS pisze:Dzwoniłem nawet do Ministerstwa tam rozmawiałem z dr. Igielską mówiła mi "proszę Pana przecież nikt Pana nie może zmusić do pracy". Prosze porozmawiać z dyrektorem, i powiedzieć, że skłąda się wypowiedzenie i po dniu "X" nie będzie Pana w pracy.
Pytałem się też o wypowiedzenie za porozumieniem stron - otrzymałem odpowiedź, że dyrektor może jedynie zasugerować inny termin - ja mogę na taki przystać albo nie. Jeśli podaje mi termin "czerwcowy" wówczas składam wypowiedzenie i nie pojawiam się w pracy.
Owszem do pracy dyrektor Cię nie zmusi. Jeśli nie zgodzi się na porozumienie stron możesz nie przystapić do pracy ale wpisze Ci w świadectwie pracy jako przyczynę wygaśnięcia stosunku pracy przepis art 16 KN
Art. 16. Stosunek pracy nawiązany na podstawie mianowania lub umowy o pracę wygasa, jeżeli nowo zatrudniony nauczyciel nie usprawiedliwi w ciągu 7 dni swojego nieprzystąpienia do pracy, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
i wtedy będziesz wolny, choć ładnie to w świadectwie pracy nie wygląda