Wybór specjalności

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

natalciak14
Kto: student
Przedmiot: Inne

Wybór specjalności

Postautor: natalciak14 » 2014-09-01, 20:56

Witam serdecznie, jestem studentką i potrzebuję porady dotyczącej mojej specjalności, nie chodzi o to, że się nie mogę zdecydować, tylko o to, że nie jestem pewna czy będę miała kwalifikacje.

Niestety nie mam kogo zapytać, a któż będzie wiedział lepiej niż sami nauczyciele :)

Moja sytuacja wygląda następująco:
Jestem na 2 roku:
-pedagogiki resocjalizacyjnej (spec. nienauczycielska jak wiadomo)
-pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej (spec. nauczycielska)
-oligofrenopedagogiki (spec. nauczycielska)

Studiuję 2 kierunki równocześnie na dwóch uczelniach stąd ta ilość specjalności :P

Ale nie o to chciałam zapytać.

Kończąc studia licencjackie, o ile dobrze wiem, mam przygotowanie pedagogiczne i mogę uczyć w przedszkolach i w szkołach podstawowych (masowych i specjalnych).

Mój problem jest taki, że na studia magisterskie chciałabym pójść na:
-wczesne wspomaganie rozwoju (spec. nienauczycielska)
-pedagogika resocjalizacyjna kontynuacja (spec. nienauczycielska)

i w takiej sytuacji uzyskuję tytuł magistra, ale z dwóch specjalności NIENAUCZYCIELSKICH.

Moje pytanie jest takie:

Czy posiadając specjalności nauczycielskie ze studiów licencjackich, a nienauczycielskie z magisterskich, będę miała takie same kwalifikacje jak osoba, która na magisterce będzie kontynuowała specjalności nauczycielskie?

Bardzo proszę o wyrozumiałość, wiem, że jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji, ale chciałabym już wcześniej mieć pewność :)

Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam serdecznie!

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Re: Wybór specjalności

Postautor: Melizabeth » 2014-09-01, 21:22

Zależy, czego będziesz chciała uczyć. Jeśli te rzeczy, które wymieniłaś w swoich specjalnościach, to przygotowanie pedagogiczne jak najbardziej będzie się liczyć.

Wróć do „Prawo oświatowe”