Pytanie do specjalistów prawa oświatowego i pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Pytanie do specjalistów prawa oświatowego i pracy

Postautor: malgala » 2014-09-11, 20:51

A nauczyciel ma prawo odwołać się do sądu pracy i wtedy decyzja należy do sądu.

Monika 23231
Przedmiot: Inne

Postautor: Monika 23231 » 2014-09-14, 11:29

Witam !
Mam następujący problem : jestem nauczycielem dyplomowanym mam etat w zerówce 14 godz i 10 godz.w świetlicy, od 1.09.2014 przydzielono mi godziny zajęć technicznych w SP i gim, ponieważ szkoła wysłała mnie na studia, które kończę 1.02.2015r., teraz pracuję bez kwalifikacji, nie podpisałam jeszcze żadnego dokumentu na te godziny. W sumie mama 30 godz + 1 karciana. W zerówce mam wychowawstwo. Taka ilość godzin jest dla mnie za duża, gdyż od 20 lat choruję na cukrzycę typu 1 i mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym:, myślałam ,że dam rady, ale po 2 tygodniach nie jestem w stanie, zgłosiłam to ustnie dla dyrektora, ma się zastanowić , ale co jeżeli się nie zgodzi, boje się,że jeżeli nie podpiszę dodatkowej umowy na te godziny zajęć technicznych będę miała "inne" problemy , wielokrotnie słyszałam ,że jeśli nam się coś nie podoba to możemy pożegnać się z pracą, dlatego też bałam się od razu powiedzieć,że ja chcę etat. Jest jeszcze jedna kwestia co innego etat 18 godz. + 6 ponad, a co innego etat 24(a mój taki jest) + 6.Jak to rozwiązać???????
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-09-14, 12:22

zgłosiłam to ustnie dla dyrektora

Zgłoś pisemnie.
W piśmie napisz, że nie jesteś w stanie tak długo pracować ze względu na zarządzanie cukrzycą i skrajne poziomy cukru negatywnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
PS. Dla małych diabetyków jesteś chodzącym skarbem :) Mogę Ci kilkoro "podrzucić".
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-09-14, 13:41

Monika 23231, spróbuj może jeszcze raz porozmawiać.
Skoro masz pensum 24 godziny, to 6 godzin ponadwymiarowych ma prawo dyrektor przydzielić (nie robisz awansu i nie wychowujesz dziecka do lat 4).
Powiedz, że doskonale to rozumiesz i rozumiesz również potrzeby szkoły.
6 godzin zajęć technicznych chętnie poprowadzisz, ale ze względu na stan zdrowia, tak duża liczba godzin jest ogromnym obciążeniem i przynajmniej część godzin świetlicy niech dostanie ktoś inny (a wszyscy zatrudnieni w szkole nauczyciele mają do świetlicy kwalifikacje i być może ktoś będzie zadowolony z dodatkowych godzin). Miałabyś wtedy 14 w zerówce, 6 zajęć technicznych i jakieś 4 - w świetlicy.

Wróć do „Prawo oświatowe”