Sposoby na BARDZO rozgadaną klasę 6latków

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
NiebieskiKoralik
Kto: nauczyciel

Re: Sposoby na BARDZO rozgadaną klasę 6latków

Postautor: NiebieskiKoralik » 2014-12-22, 18:33

but_w_butonierce pisze:Zaczęłyśmy z koleżanką stosować buźki po każdym dniu, ale ma najwięcej smutnych i nie działa to na niego. A jak mówię, z matką nie ma w ogóle rozmowy, bo to kochane dziecko.

Też mam gaduły w klasie i rozrabiaki. Każdego dnia oceniam zachowanie uczniów, a właściwie sami się oceniają. Ja koryguję... Czasami nie muszę, bo ocenią się sprawiedliwie :) Na koniec tygodnia za ogólne dobre zachowanie w tygodniu wręczam naklejki, na koniec miesiąca naklejki dla najgrzeczniejszych - błyszczące. Wszystko kupiłam w biedronce za grosze.... System ogólnie działa. Jest poprawa w zachowaniu. Rodzice system chwalą.

Jako motywację do pracy na lekcji stosuję pieczątki. Kupiłam takie: http://sklep.nowaszkola.com/stemple-oceny.html i u mnie sprawdzają się świetnie. Za porządnie, starannie wykonane zadanie można zdobyć pieczątkę "praca na medal". Dzieciaki stemple kolorują i ogólnie uwielbiają je :) A ja mam ułatwienie, bo nie muszę pisać ręcznie, tylko przybijam :)

Pozdrawiam!

rewelka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: rewelka » 2015-01-22, 11:59

mam duzy problem z moim 6-latkiem...w ogole nie slucha, nie reaguje na polecenia, praktycznie nie umie czytac, nie chce i juz stosowane były buźki w klasie za dobre zachowanie - nie reagował na to, jednego dnia dzieci same ocenialy swoje zachowanie - on uciekl, zaczal krzyczec, ze on nie bedzie sie oceniac, rozmwaiam z nim pozniej na chlodno, bo gdy jest w stanie swojej wscieklosci zatyka uszy i ucieka. Chodzi na spotkania do pedagoga szkolnego w czasie lekcji czasami i nawwet dzieci w klasie zauwazaja, ze jak nie ma tego chlopca to jest cisza i spokoj. Potrafi wejsc rano do klasy i od samego wejscia mowi "dupa,kupa i tak ciągle" moje rozmowy, systemy motywacyjne nic nie pomagaja. Bije dzieci nawet dziewczynki - stwierdzil, ze mame i bacbcie tez bije. Gdy nie wytrzymalam i na niego krzyknelam po imieniiu,ale podnieisonym glosem to zaczal sie smiac - powiedzial ,ze w domu jak mama na niego krzyczy to też się smieje. Czasami się obraża, ucieka w kąt klasy i tam siedzi, nie odzywa się do nikogo, potem sam wraca na miejsce, potrafi krzyczeć nie lubie szkoly, ani nie lubie Pani....nie mam sil, jakieś sprawdzone sposoby?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-01-22, 21:11

A dziecko zdrowe jest?
Ja się właśnie dzisiaj dowiedziałam, że - surprise! dziecko ma adhd. Po co informować szkołę, nie? :mrgreen: Nie dość, że emocjonalnie i dydaktycznie nie jest gotowy kompletnie na szkołę, to... z chorobą.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”