Myślę, że tutaj znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Otóż Urząd Pracy zaproponował mi studia podyplomowe kwalifikacyjne z oligofrenopedagogiki na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach (opłacą mi studia, ale koszty przejazdu muszę sama pokryć). Studia te rozpoczynają się w lutym i trwają 2 semestry. Wcześniej ukończyłam licencjat - Praca socjalna i opiekuńczo-wychowawcza, później magister - Zintegrowana Edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna. Jakie kwalifikacje dają te studia podyplomowe, gdzie mogłabym po ich ukończeniu znaleźć pracę? Czy również poza oświatą np. w ośrodkach rehabilitacji dziennej, czy również z osobami dorosłymi niepełnosprawnymi. W ofercie studiów pisze, iż studia przygotowują do prowadzenia nauczania dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną. Zastanawiam się, czy warto podjąć takie studia teraz, kiedy tak ciężko jest z pracą w placówkach oświatowych. W sumie mogłabym wybrać inną uczelnię i inny kierunek studiów np. logopedię, wczesne wspomaganie rozwoju dziecka itp. Ale one raczej ruszą dopiero w październiku no i logopedia trwa 4 semestry i ponoć jest trudna, wczesne wspomaganie 3 semestry. No i tutaj też nie wiem czy będzie po nich praca. Mogę również wybrać jakiś kurs. Po jakich studiach podyplomowych albo kursie byłaby większa szansa na zatrudnienie?
Powiem szczerze, że już wcześniej myślałam o oligo, bo lubię pracować z takimi dziećmi, no ale perspektywy późniejszej pracy (albo brak pracy) no i oczywiście nie jestem już młodą osobą.
Aha jeszcze pytałam o oligofrenopedagogikę naczelnika wydziału edukacji z mojej miejscowości - to odpowiedział mi, że z taką specjalnością będzie ciężko, a na dzień dzisiejszy nie ma pracy.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedz