Rozsypanki wyrazowe

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Rozsypanki wyrazowe

Postautor: dushka » 2015-02-05, 12:22

Pytanie do pierwszoklasistek z 6latkami ;)
Jak dzieciaki radzą sobie z układaniem/zapisywaniem zdania z rozsypanki wyrazowej? Z ilu wyrazów?

Robię na razie 3-4 wyrazowe, duuużo dzieciaków (nawet czytających!) ma problem :/

Zdania typu: Kotek pije mleko. Mama robi zupę. Pies stoi koło budy.

Czyli proste wyrazy, za każdym razem przypominamy - wielka litera na początku zdania, na końcu zdania kropka, wykrzyknik, znak zapytania - i co? Myślenie leży i kwiczy :(

Ulla
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Rozsypanki wyrazowe

Postautor: Ulla » 2015-02-05, 15:04

JA w trzecim tygodniu stycznia robiłam rozsypanki: 3 razowe, 4 wyrazowe, 5 wyrazowe, 6 wyrazowe - dały radę.
Potem dzieci musiały ułożyć powstałe zdanie według kolejności zdarzeń- dały radę . W klasie mam 8 sześciolatków na 20 dzieci - pracowały w grupach.

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Postautor: linczerka » 2015-02-05, 17:46

Czasami w tym tygodniu zastępuję w sześciolatkach. Bardzo ładnie radziły sobie. Ale już w rozsypankach cztero- i więcej wyrazowych pojawiały się jednostki, którym trzeba było pomóc.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-02-05, 20:44

Załamujecie mnie.
W klasie 26 osób. 8 osób nie radzi sobie z 3 wyrazowymi - przy czym 4 osób wśród nich w ogóle nie czyta, no ale nawet "na pałę" 3wyrazowe można ułożyć (aczkolwiek to bez sensu - tyle, że tu wchodzi brak myślenia w ogóle, mam wrażenie). Ale osoby czytające, a nie potrafiące ułożyć... to już w ogóle jakiś szok dla mnie.

Robiliśmy na tablicy wspólnie, robiliśmy na kartach pracy wspólnie. Sami - 8 osób odpada...

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”