haLayla pisze:Ja się uczyłem. Bardzo pomaga w tym znajomość matematyki, więc dla matematyków nauka programowania nie będzie trudna. Ja polecam zacząć naukę od prostego języka, jak np. PHP. Gdy załapiecie o co w tym chodzi, to nauka pozostałych języków będzie prosta. Tutaj jest całkiem sympatyczny kurs, z tego co pobieżnie miałem okazję przejrzeć:
http://kursphp.com/Chociaż ja szczerze powiedziawszy zaczynałem od Pascala

Nie polecam

Jako informatyk kompletnie się nie zgodzę i nie polecałbym nikomu nauki PHP. Nie jest to żadne programowanie (wśród naszej grupy 9/10 usłyszysz, że php to nie programowanie!)

Pascal to język w którym masz napisane czarno na białym co ma program zrobić. Problemem jest to, że jest to przestarzały język. Jeśli ktoś chce zacząć polecam C.
Do kolegi MironN : też mi się wydaje, że nie musisz, ale z drugiej strony powinieneś skoro chcesz kogoś uczyć. Uwierz, że to, że jesteś specem nie oznacza, że będziesz b. dobrym nauczycielem...

Jeżeli kurs będzie skierowany do dzieci 8-12 lat to moim zdaniem tym bardziej powinieneś pomyśleć o kursie pedagogicznym - inaczej wygląda praca z dorosłymi, a inaczej z dziećmi.