dushka pisze:Poprawka - nie edukacja wczesnoszkolna, tylko nauczanie zintegrowane miało być

właśnie edukacja wczesnoszkolna jest (EW)
co lepsze? zależy kiedy
nie uważam za dobre żadne z ortodoksyjnych rozwiązań
w 1 klasie świetnie mi się wszystko łączy, miesza, integruje, wiele treści się przenika
w 2 klasie czasami lepiej jest wszystko "do jednego kotła" wrzucić, a czasami oddzielić
w 3 klasie już lepiej wg mnie pooddzielać
a w 2 semestrze 3 klasy chcę dzieci przystosować do tego że jest plan, lekcja danego przedmiotu (więc się spakować/rozpakować trzeba, mieć tylko do tego przedmiotu rzeczy na stoliku, pamiętać, jakiego dnia jest przyroda, a jakiego technika itp) oraz inne wymagania do każdego z nich (nie biorę wymagań "z księżyca", tylko wprowadzam częściowo wymagania jakie będą w 4 klasie z poszczególnych przedmiotów obowiązywały)
ułatwią mi to książki, które teraz są podzielone na podręcznik do edukacji społeczno-przyrodniczej, matematycznej, przyrodniczej i artystycznej
oddzielny zeszyt do przyrody oraz zeszyt do nut wprowadziłam już w klasie 2
przy czym jestem zdecydowanie przeciwna wydzielaniu przedmiotów i powierzanie ich różnym nauczycielom
oddzielanie tak, ale zajęcia prowadzone przez jednego nauczyciela (no, jak już się nie da inaczej, ostatecznie wf i komputerowe mogą być z innym nauczycielem, ale żadne inne)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."