Nauczyciel w technikum po licencjacie.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

tomojemarzenie
Kto: student

Nauczyciel w technikum po licencjacie.

Postautor: tomojemarzenie » 2015-05-21, 16:59

Dzień dobry!
Jestem ubiegłoroczną maturzystką, która swoją karierę zawodową wiąże z turystyką. Jednak od zawsze w głowie chodziła mi myśl o byciu nauczycielką. Dlatego chciałam zapytać Was, bardziej obeznanych, czy
1) jeśli chciałabym nauczać przedmiotów teoretycznych w technikum hotelarstwa lub/i technikum obsługi turystycznej lub w szkołach policealnych to wystarczy mi licencjat z Turystyki i Rekreacji? Czy lepiej iść na TiR spec. hotelarstwo? + oczywiście kurs lub podyplomowe z pedagogiki
2) jeśli szczęście by mi dopisało to czy jeśli byłabym nauczycielką teoretycznych przedmiotów zawodowych to mogę również uczyć praktycznych pod warunkiem, że zaocznie robiłabym magisterkę?
3) a może lepiej dopiero po skończonej magisterce i podyplomówce starać się o pracę w szkole?

Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał i będzie chciał pomóc zagubionej (oby) przyszłej nauczycielce. z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi! :)

qjaf
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Technika, WOS

Re: Nauczyciel w technikum po licencjacie.

Postautor: qjaf » 2015-05-23, 15:22

Nie orientuje sie specjalnie w tym temacie, ale wydaje mi sie, ze sam licencjat nie wystarczy. Oczywiscie przygotowanie pedagogiczne jest niezbedne - w formie dodatkowego kursu badz zajec zaliczanych ocena na studiach.
Najlepiej zwroc sie z prosba do MEN-u, po prostu wyslij im maila. Mnie pomogoli to i Tobie posluza pomoca:)

Wróć do „Prawo oświatowe”