Czy powinnam mieć umowę przez mianowanie?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

monka812
Kto: nauczyciel

Czy powinnam mieć umowę przez mianowanie?

Postautor: monka812 » 2015-06-04, 13:53

Witam, jestem obecnie n-lem mianowanym od 2013r, jestem zatrudniona na czas nieokreślony, do tej pory czesto miałam zmieniane warunki pracy, raz mam pełny etat, a raz nie mam. Kontaktowałam się z prawnikiem i otrzymałam informację, że jeśli miałam pełny etat, to powinnam miec umowę przez mianowanie. Tylko nie dopytałam ,czy to ma jakieś znaczenie, jak długo mam ten pęłny etat, czy to musi być np.cały rok szkolny? W roku 2013 miałam pełny etat od 1.09. do 30.06.2014, potem miałam mniej, a potem znowu w środku roku szkolnego miałam cały do 31.08 i tak tez mam w tym roku od stycznia do sierpnia mam cały. Czy należy mi się umowa przez mianowanie? Zależy mi na takiej umowie, ponieważ jestem zatrudniona w oddziale przedszkolnym, który jest i będzie, a ciągle mam zabierane godziny z wych.przedszkolnego, które dostają koleżanki starsze.

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Re: Czy powinnam mieć umowę przez mianowanie?

Postautor: Ignatius » 2015-06-05, 12:46

Jeśli uzyskałaś w czerwcu 2013 tytuł nauczyciela mianowanego i od wrzesnia tego samego roku (lub później) miałaś cały etat to jesteś nauczycielem zatrudnionym na podstawie mianowania. Potwierdzeniem tego powinno być odpowiednie pismo o które warto się upomnieć.
Wystarczy z umowa na czas nieokreślony w wymiarze 18/18 lub inną w pełnym wymiarze podejść do dyrekcji z prośbą o odpowiednie pismo.

monka812

Postautor: monka812 » 2015-06-06, 08:58

dziękuję za odp.niestety u mnie sytuacja wygląda tak, że ja wtedy miałam, tak, jak juz pisałam,w 2013r umowę na pełny etat od wrzesnia do czerwca-czyli nawet nie na cały rok szkolny, ja dopełniam etat rewalidacją, więc ciągle mam zmieniane warunki pracy, co kwartał dostajemy nowy angaż, i tak, jak pisałam, ciągle mam inną ilośc godzin, pracuje w oddziale przedszkolnym, więc mam pensum 22, a od tego roku będzie 25.co w takiej sytuacji?

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2015-06-06, 17:01

Umowy często podpisywane są z błędami prawnymi. Rewalidacji nie powinno się wciągać do etatu, bo w czasie roku szkolnego wiele może się zmienić.

Jeśli n-l mając co najmniej stopień n-la mianowanego pracował w szkole samorządowej chociaż przez chwilę w pełnym wymiarze czasu pracy na czas nieokreślony, to jego stosunek pracy z mocy ustawy przekształcił się w stosunek pracy na podstawie mianowanie niezależnie od tego czy dyrektor stwierdził ten fakt na piśmie czy nie.

monka812

Postautor: monka812 » 2015-06-06, 21:36

Dziękuję za odp.
A to skoro przez chwilę, to powinnam mieć.

rewalidację mam w etacie, bo mam zabierane moje godziny z wych.przedszkolnego, więc ta rewalidacja mnie ratuje, no i niestety z pół roku często trwa, aż zbiorę etat....taka sytuacja..

Wróć do „Prawo oświatowe”