prywatne liceum - czy da sie przeniesc?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
oinkoinkoink

prywatne liceum - czy da sie przeniesc?

Postautor: oinkoinkoink » 2015-07-21, 13:09

czesc, mam problem ze szkola i nie wiem jak sobie z tym poradzic, pomocy :< mimo ze sie dobrze uczylam to na testach gimnazjalnych zjadl mnie stres strasznie i nie poszlo mi najlepiej a oceny mialam generalnie dobre. przez to nie dostalam sie do mojego wymarzonego liceum. zlozylam papiery do jednego do ktorego wiedzialam ze jak cos na bank sie dostane ale nie chce tam chodzic. zastanawiam sie czy nie namowic rodzicow zeby zapisali mnie do liceum prywatnego (oboje zarabiaja dobrze wiec kasa nie jest problemem, ale beda chcieli jasnych i powaznych argumentow dlaczego chce sie przeniesc i gdzie, bo inaczej nici z tego). czy takie cos w ogole da sie zalatwic? jakie sa kryteria przyjecia? pomozcie :(:(:(:(:(
I'm walking on sunshine :chick: :sunny: :money:

IIIPLO

Re: prywatne liceum - czy da sie przeniesc?

Postautor: IIIPLO » 2015-07-22, 11:38

Witaj, mogę Ci opowiedzieć co nieco o tym, jak to wygląda u nas, w Prywatnym Liceum Ogólnokształcącym nr 3 w Krakowie. Klasy są małe, otwieramy co roku mniej więcej dwie, więc przyjmujemy do 40 uczniów. Generalnie właściwa rekrutacja już się zakończyła, ale przeprowadzamy jeszcze rekrutację uzupełniającą. Liczą się oczywiście oceny i wyniki z testów, ale najważniejsza jest dla nas rozmowa z kandydatem i to na jej podstawie przede wszystkim decydujemy kogo przyjąć do szkoły a kogo nie. Nie napisałaś, co Cię właściwie interesuje, do jakiego profilu chciałaś się dostać ani skąd jesteś - jeśli podasz więcej informacji to może będę mógł lepiej doradzić.
Przedstawiciel III Prywatnego Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie,
ul. Sławkowska 20, 31-061 Kraków, tel. 12 422 00 75, iiiplo@iiiplo.krakow.pl

kchula
Kto: rodzic

Postautor: kchula » 2015-07-23, 09:47

oinkoinkoink, nie smutaj! to że nie dostałaś się tam gdzie chciałaś to jeszcze nie jest koniec świata :) mój były strasznie chciał iść do takiego “matematycznego” liceum w naszym mieście i potem na polibudę, ale musial isc do innej szkoły gdzie sporą wagę przykładali też do humana, maturę zdał super, poszedł na Elektroniczne Przetwarzanie Informacji na UJ (taka hybryda informatyki z rzeczami typu kognitywistyka i nauki o komunikowaniu) i teraz ma super pracę :) a nawet by o tym nie pomyślał gdyby dostał się tam gdzie chciał. Prywatne licea są spoko, ja nie chodziłam ale znam parę osób które takie licea skończyły, więc też raczej będziesz zadowolona, ale nie wiem czy dostanie się gdzie indziej jest aż taką tragedią :)

Awatar użytkownika
oinkoinkoink

Postautor: oinkoinkoink » 2015-07-23, 13:43

kchula, jest, ja od najmłodszych lat wiedziałam że chce iść na psychologię, a tam progi są strasznie wysokie i jak nie zdam dobrze chociażby biologii to moje marzenia legną w gruzach ;] wszystko przez to że mam dysgrafię i często choruję, nauczyciele mają wieczne problemy z rozczytaniem mojego pisma, no a opuszczanie lekcji wcale nie pomaga :( IIIPLO, zależy mi na fakultetach z biologii, matematyki i angielskiego, generalnie wysokim poziomie języków obcych (najlepiej żeby był też włoski, ale ciężko cokolwiek znaleźć) i ludzkim podejściu do ludzi z różnego rodzaju dys-.

IIIPLO

Postautor: IIIPLO » 2015-07-24, 09:56

Nie mogę się wypowiadać za inne szkoły, powiem jak jest u nas - fakultety jak najbardziej dostępne, robimy według potrzeb, tak samo zajęcia wyrównawcze, mamy także specjalny tryb nauki (związany z dodatkowymi ćwiczeniami) dla osób z dysortografią i dyskalkulią. Nasi uczniowie mogą także uczyć się u nas włoskiego, a mało która krakowska szkoła może się tym pochwalić :)
Przedstawiciel III Prywatnego Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie,
ul. Sławkowska 20, 31-061 Kraków, tel. 12 422 00 75, iiiplo@iiiplo.krakow.pl

Awatar użytkownika
oinkoinkoink

Postautor: oinkoinkoink » 2015-07-24, 12:58

dzięki, pomogliście mi bardzo. dam znać co mi się udało załatwić z rodzicami!

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2015-07-28, 20:36

Cóż za piękna ustawka! Przytoczę starą prawdę, że dobre rzeczy nie potrzebują reklamy ;)
<3

Wróć do „Kącik uczniowski”