Plan pracy na n-la dyplomowanego

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mmiwona
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Plan pracy na n-la dyplomowanego

Postautor: mmiwona » 2015-08-29, 21:05

Witam
Czy znajdzie się ktoś kto wie i mi odpowie?:)
Zabieram się do pisania planu rozwoju zawodowego na n-la dyplomowanego no i.... niby jest jasno napisane w rozporządzeniu o awansie, co powinno być zawarte w planie, a jednak mam wątpliwości. & 8.1 brzmi: Nauczyciel mianowany ubiegający się o awans na stopień n-la dyp. w okresie odbywania stażu powinien w szczególności: i tu 3 podpunkty.....
1.....
2...
3...
po czym jest punkt 2.
Wymagania niezbędne do uzyskania stopnia n-la dyplomowanego obejmują: (i tu znowu kolejne podpunkty) i teraz nie wiem wg których punktów mam pisać mój plan. Przeglądając znalezione plany w necie zauważyłam, że ludzie piszą woje plany różnie i według pierwszych punktów jak i wg. 2 punktu. Proszę mi powiedzieć wg. których mam piać swój plan.
ps. zaznaczam, że mówię o najnowszym rozporządzeniu z 13 marca. Proszę o szybką odpowiedz. Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Re: Plan pracy na n-la dyplomowanego

Postautor: ann » 2015-08-29, 21:12

mmiwona pisze:1.....
2...
3...
po czym jest punkt 2.
Wymagania niezbędne do uzyskania stopnia n-la dyplomowanego obejmują: (i tu znowu kolejne podpunkty) i teraz nie wiem wg których punktów mam pisać mój plan. Przeglądając znalezione plany w necie zauważyłam, że ludzie piszą woje plany różnie i według pierwszych punktów jak i wg. 2 punktu. Proszę mi powiedzieć wg. których mam piać swój plan.

Co prawda do dyplomowania mi daleko ;), ale wg tych pierwszych (analogicznie jak do kontraktowego i mianowanego). Te drugie są do sprawozdania :)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

koma

Postautor: koma » 2015-08-29, 22:19

W punkcie 1. są powinności czyli co powinnaś zrobić w okresie stażu
a w punkcie 2. są wymagania czyli działania, jakimi musisz się pochwalić komisji (stażowe i pozastażowe - od uzyskania poprzedniego awansu)

Logiczne jest pisanie planu wg powinności, ale dopuszczalne jest pisanie wg wymagań.

Nieprawda, jak napisała ann, że "te drugie" są do sprawozdania.
Sprawozdanie napiszesz na koniec z realizacji planu - czyli wg takich samych punktów, jakie zastosowałaś w planie.

Wg wymagań przygotowujesz natomiast dokumentację do kuratorium.

mmiwona
Przedmiot: Inne

Postautor: mmiwona » 2015-08-30, 11:48

:idea:
Dziękuję jak nie wiem co:)) , zabieram się do pisania. pozdrawiam:) :D

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2015-09-02, 19:04

A ja mam taką wątpliwość: uczę 2 języków obcych, w powinnościach co do wykonywania w trakcie stażu jest punkt: 4d "uzyskanie umiejętności posługiwania się językiem obcym na poziomie zaawansowanym, a w przypadku nauczycieli
języków obcych – uzyskanie umiejętności posługiwania się drugim językiem obcym na poziomie zaawansowanym." Oboma językami posługuję się w stopniu zaawansowanym już teraz, więc co mam wpisać w planie rozwoju?

koma

Postautor: koma » 2015-09-02, 20:14

Melizabeth pisze:" Oboma językami posługuję się w stopniu zaawansowanym już teraz, więc co mam wpisać w planie rozwoju?

I to jest właśnie pytanie, gdy plan pisze się nie wg powinności, a wg wymagań. ;)
Oczywiście nic do tego punktu nie wpiszesz, bo to wymaganie już masz spełnione!

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”