Najsmutniejsze jest to, że środowisko nauczycielskie jest podzielone i nie możemy na siebie liczyć. Zapewne nauczyciele szkół średnich się cieszą, bo wpadnie im dodatkowy rocznik, podobnie jak wczesnoszkolnym. Smutne to, że nie ma jedności

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Burakowa pisze:Czy ja wiem? W mojej wizji klasy są max 15 osobowe, więc pracy będzie nawet więcej.
Piękna wizja. Szkoda, że tylko Twoja...
skasowanie godzin karcianych moze sprowadzic sie do "likwidacji sprawozdawczosci"
dushka pisze:No jak gdzie? w 2 klasie podstawówki, z godzin dyrektora. Paranoja, dzieci rok młodsze, niepotrafiące przeczytać w 1 klasie nic, mają informatykę. W 2 klasie dzieci, które nadal są słabiutkie pod względem umiejętności ogólnych, mają 2h zajęć komputerowych. Chore, chore.A gdzie masz dwie informatyki?
Może i spędzają dużo czasu, ale o obsłudze komputera raczej blade pojęcie mają.
Burakowa pisze:
Oj, widzę, że pani ministra niczego nie zmieni. Skończy się na gadkach- szmatkach
zmzm99 pisze:Wychodzi na to, że Pani Zalewska nie ułożyła w swojej głowie jasnej koncepcji funkcjonowania oświaty i sprawowania urzędu. Nie jest to dobre, także z tego powodu, że wprowadza niepokój wśród nauczyciel.
oramge pisze:zmzm99 pisze:Wychodzi na to, że Pani Zalewska nie ułożyła w swojej głowie jasnej koncepcji funkcjonowania oświaty i sprawowania urzędu. Nie jest to dobre, także z tego powodu, że wprowadza niepokój wśród nauczyciel.
Nie ośmielę się, na podstawie kilku wypowiedzi, wnioskować co P. Zalewska ułożyła sobie w głowie. Jednak na podstawie kilkunastoletnich obserwacji i doświadczeń twierdzę, ze większego chaosu, biurokracji i absurdów w oświacie już być nie może. Sam o tym wielokrotnie pisałeś. Boisz się EWENTUALNEJ zmiany na lepsze?
Jeżeli chodzi o niepokój to nikt z zewnątrz nie może mi go wprowadzić, jeśli sama na to nie pozwolę. Jednak są grupy ludzi, które bez tej emocji nie mogą żyć, i będą bić pianę, podkręcać emocje i z zadowoleniem obserwować reakcje.
zmzm99 pisze:
Logika jakaś tu niby jest.
To jest, czy niby jest? U mnie czy u ciebie?:)
Jednak mówi się, że nigdy nie jest tak źle, żeby gorzej być nie mogło.
Kto to mówi?
Ciekawe kogo oramge miała na myśli pisząc ostatnie zdanie
spieszę zaspokoić twoja ciekawość: choćby ciebiezmzm99 pisze:Wychodzi na to, że Pani Zalewska nie ułożyła w swojej głowie jasnej koncepcji funkcjonowania oświaty i sprawowania urzędu. Nie jest to dobre, także z tego powodu, że wprowadza niepokój wśród nauczyciel.
i skąd tak dobrze zna opisywaną osobę?
oramge pisze:Przepraszam za bałagan w cytowaniu
oramge pisze:Dziękuję za dopowiedzenia i wyjaśnienia. Pozostanę przy swoim stanowisku. Papierologia, testologia, rankingi i wszelkie ewaluacje poszybowały do granic absurdu. Wierzę, że będą dobre zmiany. Daję szansę nowej minister do czego i w/w rozmówcę zachęcam.