Egzamin na mianowanego 2014 - pytania i odpowiedzi

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

amilus
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki, Inne

Re: Egzamin na mianowanego 2014 - pytania i odpowiedzi

Postautor: amilus » 2016-07-12, 21:49

witam, egzamin miałam 8 lipca. prezentacji u nas sie nie robi, tak wiec moja słowną prezentacje przerwano mi po pewnym czasie. Cały egzamin , z pytaniami, narada trwał 30 min. Pytania:
1. Jak pani motywuje uczniów w 1 klasie gim do nauki niemieckiego?
2. Wybór podręcznika i jakie kryteria?
3. Wady i zalety metody komunikacyjnej.
4. Czy uczeń z ocena ndst może otrzymać promocje?
5. Kompetencje rady pedagogicznej.
Trzymam kciuki za tych co przed egzaminem , będzie dobrze :)

Madziaczek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Madziaczek » 2016-07-12, 22:39

Jolanta22 pisze:Witam,

1. Jak badam efektywność metod i form pracy stosowanych na lekcji.
2. Organizacja wycieczki (jakie akty prawne to regulują oraz jakie działania należy podjąć)

I co odpowiedziałaś na te pytania?
Jeśli chodzi o pytanie 2 - to rozporządzenie w sprawie warunków i sposobów organizacji wycieczek. Czy coś jeszcze?

Madziaczek

Postautor: Madziaczek » 2016-07-12, 22:40

amilus pisze:2. Wybór podręcznika i jakie kryteria?

Co odpowiedziałaś na te 2 pytania?

Zazdroszczę tym, co już są po :)

minohiki
Przedmiot: Inne

Postautor: minohiki » 2016-07-13, 00:04

2. Organizacja wycieczki (jakie akty prawne to regulują oraz jakie działania należy podjąć)

z tego co wynalazłem to:
Rozp. MENiS z 2001r. i jego zmiana z 2014r. w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne placówki krajoznawstwa i turystyki: wycieczkę lub imprezę przygotowuje się pod względem programowym i organizacyjnym, a następnie informuje się uczestników o podjętych ustaleniach, celu, trasie, harmonogramie, regulaminie.
Rozp MENiS z 2002r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach: liczbę opiekunów oraz sposób zorganizowania opieki ustala się uwzględniając wiek, stopień rozwoju psychofizycznego, stan zdrowia i ewentualną niepełnosprawność.
Ustawa prawo o ruchu drogowym.

Jolanta22
Przedmiot: Biologia

Postautor: Jolanta22 » 2016-07-13, 08:51

Madziaczek pisze:
Jolanta22 pisze:Witam,

1. Jak badam efektywność metod i form pracy stosowanych na lekcji.

I co odpowiedziałaś na te pytania?
Jeśli chodzi o pytanie 2 - to rozporządzenie w sprawie warunków i sposobów organizacji wycieczek. Czy coś jeszcze?

1.Co do badania efektywności metod i form pracy opowiedziałam o ewaluacji, którą przeprowadzam (ankiety, rozmowy z uczniami) oraz analiza wyników sprawdzianów. Nie miałam pewności czy to wszystko, ale Pani wydawała się usatysfakcjonowana moją odpowiedzią ;)
2. Natomiast co do wycieczek trzeba wspomnieć o rozporządzeniu oraz regulaminie wycieczek, który każda szkoła powinna mieć. Poza tym podczas przygotowywania wycieczki muszę zrobić kartę wycieczki - dać wcześniej dyrektorowi do zatwierdzenia, wydrukować listy uczestników w kilku kopiach - wszystkie dokumenty z pieczątką szkoły. I na wycieczki należy zabrać zgody rodziców. Nie wiem czy to wszystko, ale w internecie napewno można znaleźć materiały na ten temat. Ja po prostu odpowiedziałam z praktyki szkolnej i mojej komisji to wystarczyło.

amilus

Postautor: amilus » 2016-07-13, 09:15

Madziaczek pisze:
amilus pisze:2. Wybór podręcznika i jakie kryteria?

Co odpowiedziałaś na te 2 pytania?

Zazdroszczę tym, co już są po :)

2. czym się kierowałaś przy wyborze podręcznika, tytuł.....itd.
3. zalety-uczymy mowic
wady- zapomina się o innych umiejętnościach takich jak pisanie, czytanie, słuchanie

Madziaczek

Postautor: Madziaczek » 2016-07-13, 13:35

Dzięki dziewczyny :)

Co do wycieczek, to tak właśnie myślałam. Sama zawsze jestem kierownikiem wycieczek, z praktyki wszystko znam, ale wolałam się upewnić czy jeszcze są jakieś rozporządzenia poza tym oczywistym.

Dostałam dziś list - egzamin mam 24 sierpnia.

lanaa
Przedmiot: Język polski

Postautor: lanaa » 2016-07-13, 15:34

Dostałam dziś list - egzamin mam 24 sierpnia.[/quote]

To masz jeszcze sporo czasu,aby sie przygotować :)

Madziaczek

Postautor: Madziaczek » 2016-07-13, 18:58

W sumie to tak ;)

Jeszcze nie zaczęłam pisać autoprezentacji. Jakieś rady? Robię ustną, bez prezentacji, bo podobno u nas nie jest mile widziana.

amilus

Postautor: amilus » 2016-07-13, 21:04

Madziaczek pisze:W sumie to tak ;)

Jeszcze nie zaczęłam pisać autoprezentacji. Jakieś rady? Robię ustną, bez prezentacji, bo podobno u nas nie jest mile widziana.

przede wszystkim krótko do 10 min. i pokazanie innowacji

lanaa

Postautor: lanaa » 2016-07-13, 22:49

Mnie poinformowano,ze max.15 min. Dzisiaj dopiero zaczęłam skracać i wyszło ok. 20. Nie ma opcji,żebym to jeszcze skrocila. Jutro bede ćwiczyć,może pominę pare rzeczy.

Madziaczek

Postautor: Madziaczek » 2016-07-14, 13:55

Do wszystkiego efekty podawać, co mi to dało? Czy mówić według takiego i takiego punktu..... Czy płynnie bez podziału na te 5 paragrafów?

lanaa

Postautor: lanaa » 2016-07-14, 16:28

Ja mówię ogólnie. Nie ma przecież wytycznych,które mówiłyby jak ma wyglądać owa prezentacja.

wiolamar
Przedmiot: Religia

Postautor: wiolamar » 2016-07-15, 01:53

Witam. Ja jestem nowa. I 20 lipca mam egzamin na mianowanie. U nas robi sie prezentacje. Dzisiaj byłam żeby przenieść ja na komputer UM bo tam każdy ma swój folder i później tylko odtwarza. Z tego co tutaj czytałam i widziałam u innych to macie wypasione te prezentacje. U mnie skromnie. Ja nie pisałam dużo. Raczej tak haslowo. Moim zamiarem bylo rozwijać to co na prezentacji. Nie mam tez dużo zdjęć. Boje się ze to mnie zdyskwalifikuje. Bo tak mysle ze Malo na prezentacji znaczy ze maly jest mój dorobek. Strasznie to przezywam bo juz poprawić nic nie mogę. :cry:

Jolanta22
Przedmiot: Biologia

Postautor: Jolanta22 » 2016-07-15, 07:54

wiolamar pisze:Witam. Ja jestem nowa. I 20 lipca mam egzamin na mianowanie. U nas robi sie prezentacje. Dzisiaj byłam żeby przenieść ja na komputer UM bo tam każdy ma swój folder i później tylko odtwarza. Z tego co tutaj czytałam i widziałam u innych to macie wypasione te prezentacje. U mnie skromnie. Ja nie pisałam dużo. Raczej tak haslowo. Moim zamiarem bylo rozwijać to co na prezentacji. Nie mam tez dużo zdjęć. Boje się ze to mnie zdyskwalifikuje. Bo tak mysle ze Malo na prezentacji znaczy ze maly jest mój dorobek. Strasznie to przezywam bo juz poprawić nic nie mogę. :cry:

Spokojnie, zasada robienia prezentacji polega na tym, że powinno być hasłowo, a wszystko zależy od Twojego rozwinięcia tematu. Moim zdaniem prezentacja jest tylko pomocą, żeby wszystko uporządkować, a najważniejsze jest to jak Ty przedstawisz swój dorobek. Raczej większość komisji preferuje, żeby wystąpienie trwało ok. 10-15 minut, zatem w tym czasie i tak nie da się dokładnie przedstawić dorobku. W moim wydziale bardzo zwracano uwagę na to, żeby odnieść się do wszystkich punktów rozporządzenia, czyli udowodnić, że spełniło się wszystkie wymagania niezbędne do uzyskania stopnia nauczyciela mianowanego. Kolega ze szkoły - indywidualista, miał swoją koncepcję na przedstawienie dorobku zawodowego, jego dorobek był ogromny, ale nie miał uporządkowanej wypowiedzi (nie odniósł się do wymienionych punktów rozporządzenia) i przez to bardzo długo trwał jego egzamin, ale udało się! Zatem głowa do góry, będzie dobrze!

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”