Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
koma pisze:Kwestie pracy domowej już chyba uzgodniliśmy - chyba nie czytasz (a i nie piszesz) uważnie. Proponuję wrócić na poprzednie strony...
koma pisze:Zlituj się...Ty chcesz mnie uczyć, co gwarantuje sukces?? Przecież mnie nie znasz...dlaczego uważasz, że nie mam sukcesów?? Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz...
koma pisze:Nie zarzucaj mi emocjonalności wypowiedzi - są chłodne, bo jestem rzemieślnikiem, nie kombinuję, nie 'interpretuje', wiem, co do mnie należny i odnoszę w tym sukcesy.
Basso profondo pisze:Ocena za zeszyt to nie jest ocena za umiejętność pn. zeszyt. Jest to ocena niejako zbiorczo podsumowująca zaprezentowane przez ucznia w zeszycie umiejętności określone w podstawie programowej. Inaczej: zeszyt podlega ocenie wg określonych kryteriów; są nimi między innymi kryteria zapisane w podstawie programowej, np. na stronie 278 Dziennika Ustaw Nr 4 z 2009 r., poz. 17 (III. Tworzenie wypowiedzi 1. Mówienie i pisanie, w szczególności pkt 2 i pkt 4).
Basso profondo pisze:Podobnie oceniając pracę klasową nie rozbijasz oceny na oceny cząstkowe za poszczególne umiejętności ucznia.
Basso profondo pisze:Rubryki "prace klasowe" też w dzienniku nie masz?
Basso profondo pisze: "Zeszyt" to jest tylko zapis techniczny, który absolutnie nie wyklucza oceniania konkretnych sprawności.
Basso profondo pisze:Nauczyciel nie powinien ograniczać się do nauczenia uczniów umiejętności określonych w podstawie programowej (a takie wydajesz się czynić milczące założenie)
Basso profondo pisze:spojrzę na zagadnienie z punktu widzenia rodzica. Kiedy biorę do ręki zeszyt swojego dziecka...oceniam staranność prowadzenia zeszytu jako całości, czystość, schludność, ogólny wygląd, ogólne wrażenie, dokładność w robieniu marginesów, sumienność wyrażająca się w systematycznym numerowaniu lekcji, w systematycznym zapisywaniu dat zajęć itp. Oceniam też coś tak niemierzalnego jak to, ile moje dziecko wkłada serca w prowadzenie swojego zeszytu.
Basso profondo pisze:A gdy nie robisz, to w jaką rubrykę wpisujesz ocenę? Jak się ta rubryka nazywa?
Basso profondo pisze:Ale gdy stawiasz jedną ocenę za pracę, nie rozbijając na poszczególne umiejętności - to w jaką rubrykę wpisujesz?
Basso profondo pisze:Ale dopuszczasz istnienie w dzienniku rubryki "prace klasowe", czy uważasz ją za nielegalną?
koma pisze:Nauczyciel języka, który stawia oceny za 'prace klasowe" nie wie, jakie cele mu przyświecają.
patryk2002pawlak pisze: chce mu udowodnić, że mam racje
Orina pisze:Dziecko nie chce odrabiać teraz zadań. Jest zniechęcone.