praca domowa nielegalna

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jethro Tull

Re: praca domowa nielegalna

Postautor: Jethro Tull » 2007-12-19, 23:00

eee.. dajcie sobie spokój z panem Olędzkim bo szkoda pisania... miwues bardzo trafnie spostrzegł, że temu panu potrzebna jest pomoc psychiatryczna... choć obawiam się, że to już raczej beznadziejny przypadek kwalifikujący się do oddziału zamkniętego.. no ale ja specjalistą nie jestem więc może sie mylę i jeszcze uda się człeka wyleczyć... biedny człowiek

maturzysta

Postautor: maturzysta » 2007-12-19, 23:57

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2007-12-20, 06:58

Nielegalną jest (w mniemaniu owego rzecznika) obowiązkowa praca domowa. Nieobowiązkowa jest jak najbardziej na miejscu. O co to larum? Ci co nie chcą i tak nie robią, albo rżną na parapetach.

Zamiast bulwersować się powinniśmy przyklasnąć rzecznikowi. Niech się chłopczyk i tysiące uczniów cieszą, a w szkole robić swoje.

Awatar użytkownika
pilot Pirx

Postautor: pilot Pirx » 2007-12-20, 08:58

Imć rzecznik pewnie ukończył taką szkołę. :D To czysta demagogia i sofistyka.
A ja lecę i lecę .... od lat

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-12-20, 11:18

Dzień dzisiejszy, pierwsza przerwa. Koleżanka wraca z lekcji w klasie II gimnazjum. Sprawdzała pracę domową. Duża grupa uczniów nie napisała. Stwierdzili, że nie bedą odrabiać lekcji bo pracy domowej nie można zadawać. Oddźwięk wśród uczniów natychmiastowy.

eldog

Postautor: eldog » 2007-12-20, 15:55

Spodziewałam się od razu takiej reakcji ze strony uczniów i dokąd my zmierzamy?
To wszystko jest okropne, pozdrawiam Ela
Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!

Awatar użytkownika
kasika

Postautor: kasika » 2007-12-20, 17:16

Przecież tak naprawdę to oni póki co mają obowuiązek odrabiania tej pracy domowej ??

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-20, 17:32

Z matematyki to nawet tego numeru nie próbowali. Tylko jedna uczennica nie miala zeszytu bo dała koleżance do uzupełnienia a koleżanka do szkoły nie przyszła. Ale ta bez zeszytu pracę domową miala w brudnopisie.
A u koleżanki niestety im się udało bo powiedziała, że tym razem daruje.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-20, 18:50

miwues pisze:Przypuszczam, że koleżanka jest w ogóle niekonsekwetna.

Niestety, to prawda. A najbardziej denerwuje mnie właśnie brak konsekwencji. Wspólnie podejmujemy pewne decyzje a potem znajdzie się grupa nauczycieli, którzy nie zwracają uczniom na to uwagi lub udają, że pewnych rzeczy nie widzą.

Szamanka

Postautor: Szamanka » 2007-12-20, 20:34

jestem poczatkujacym nauczycielem i mam pytanie co do pracy domowej. ile czasu powinno zajmować odrabianie pracy domowe. staram się zadawac tak na 15 minut dla ucznia. niestey czasami sa takie zadania, które zajmuja więcej czasu...
jak rozstrzygnac ten problem ....
Z góry dziekuje za propozycje
:)

catchmeifyoucan

Postautor: catchmeifyoucan » 2007-12-20, 20:50

Szamanka pisze:jestem poczatkujacym nauczycielem i mam pytanie co do pracy domowej. ile czasu powinno zajmować odrabianie pracy domowe. staram się zadawac tak na 15 minut dla ucznia. niestey czasami sa takie zadania, które zajmuja więcej czasu...
jak rozstrzygnac ten problem ....
Z góry dziekuje za propozycje

odpowiem jako uczeń.... nauczyciel nie powinien patrzeć na to ile czasu uczniom zajmie odrabianie pracy domowej... jedni odrobią szybciej, innym zajmie to trochę więcej czasu. Ty powinnaś zadać uczniom takie zadania, które Twoim zdaniem pomogą w opanowaniu danych umiejętności... i nie patrz na to ile czasu może zająć ich rozwiązywanie...
"Forgive your enemies but never forget their names" Kennedy

eldog

Postautor: eldog » 2007-12-21, 00:07

Potwierdzam wypowiedź Catchmeifyoucana, że nauczyciel powinien zadawać pracę domowa w celu doskonalenia nabytych już na lekcji umiejętności ucznia, a zadawanie prac domowych to nie wyścig z czasem, nie ma limitu czasu przeznaczonego na odrabianie zadanych lekcji, pozdrawiam młodych nauczycieli, dobrze, że zastanawiacie się i poszukujecie to prawidłowa droga rozwoju zawodowego!

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2007-12-22, 10:14

dęty problem.
Na razie jest tylko zapytanie i jeszcze nie ma wykładni prawnej, więc póki co po staremu zadajemy zadania. Jakby przeszło to, że zadań nie wolno zadawać to zawsze istnieje furtka z zadaniami nieobowiązkowymi (niech no który spróbuje nie zrobić zadania :mrgreen: )

O tym ile zadać to decyduje zdrowy rozsądek. jak wiadomo, że wieczorem jest disco andrzejkowe to nie będę wrednym typem, żeby obarczać dzieciaki zadaniami. Jeśli lekcja jest następnego dnia to też ilość zadań nie może być zbyt duża, chyba że mały rewanż za zachowanie na lekcji.(nie polecam)
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-12-22, 10:16

Facecik idzie dalej:

http://biznes.interia.pl/news/dosc-poni ... ow,1032038

Panie Olędzki, a cóż pan zrobisz, jeśli za 20 będziesz pan potrzebował porządnego lekarza? A tu kiszka - takowych w Polsce nie będzie, bo przecież uczniowie nie musieli nic w domu ćwiczyć, do tablicy również nie, no to na studia sie nie podostawali :roll: :ble:

eldog

Postautor: eldog » 2007-12-22, 10:29

Najlepiej zrobić może szkołę w ogóle nieobowiązkową i pozwolić się uczyć tylko tym, którzy chcą, tylko do czego my wtedy dojdziemy? Znając nastawienie uczniów to do analfabetyzmu ...
Myślę, że czas na totalne zastanowienie bo istnienie szkoły tak jak i zadawanie prac domowych to oczywista oczywistość i prawdziwa prawdziwość! A co będzie zobaczymy?!
Ciągle mówi i pisze się o uczniach, gdzie w tym wszystkim jest nauczyciel?
Czy nauczyciel to tylko dodatek do szkoły?
Uczniowie mają i znają swoje prawa, a gdzie są prawa nauczycieli?
A gdzie są obowiązki? Pozdrawiam Ela

Wróć do „Kącik uczniowski”