Misiek1 pisze:Odzew znikomy, więc... pewnie nie ma problemu.
Poważnie jednak, chciałbym dowiedzieć się czegoś o instytucjach, miejscach, zrzeszeniach, stowarzyszeniach itp. wspierających nauczycieli wypalonych zawodowo. Czy można liczyć na wsparcie czy trzeba radzić sobie sposobem chałupniczym.

Witajcie
Nie spodziewałam się że zostaniesz zaatakowany ( nie chce nikogo urazić ale myślę ze to był atak) Misiak...hm,,,,to że ktoś skończył psychologię to jeszcze nie znaczy że zna odpowiedzi na wszystkie pytanie ale ty o tym wiesz:)))
Co do stowarzyszeń i zrzeszeń to ciekawe pytanie....obiecuje poszperać:))wiem ze na ten temat mówi się bardzo mało a problem jest i to duży.....i dlatego zamieściłam ten post...dzięki z refleksje i czas:))
[ Dodano: 26 Grudzień 2007, 23:07 ]wrotkap pisze:Misiek1 pisze:Poważnie jednak, chciałbym dowiedzieć się czegoś o instytucjach, miejscach, zrzeszeniach, stowarzyszeniach
To ty jesteś psychologiem i nie wiesz, czy coś takiego istnieje, gdzie pokierować kogoś z problemami, co mu na nie poradzić.
Ja widzę tutaj dwie możliwości: albo napisałeś sobie "psychologia" tak dla zabawy, albo nie wiesz jak ludziom pomóc, twoja wiedza jest znikoma bądź tylko teoretyczna.
To Ty powinieneś tutaj wiele napisać jak sobie radzić z wypaleniem zawodowym, jak odzyskać wiarę w siebie.
Coś chyba kręcisz albo jesteś zwykłym Trollem. Wypowiadasz się w wielu wątkach, zbyt silnych argumentów nie masz. Jeszcze Twój podpis za dobrze o Tobie nie świadczy.
Jeśli uczysz psychologi to nikogo nic nie nauczysz. Musisz pokazać swoim uczniom, że tym żyjesz, że to czego ich uczysz przyda się im w praktyce. Łatwo sobie powiedzieć" prace domowe są nielegalne. Gdy uczniowie widzą nauczyciela, który jest laikiem w uczonym przedmiocie, to będą się buntować.
Co do wypalenia:Jestem młodym nauczycielem, mało jeszcze doświadczonym, ale myślę, że wypalenie zawodowe zostaje wywołane rutyną w pracy. Może jakaś zmiana, nie wiem, metod pracy, wystroju pracowni.
Kilka spostrzeżeń
1. psycholog też człowiek mam prawo do błędów i ma prawo czegoś nie wiedzieć. Pytanie o coś nie jest karalne. Szukanie odpowiedzi jest rozwojowe zaniechanie szukania....regres więc to chyba dobrze świadczy o Misiek 1,że szuka i pyta, nie sądzisz?
2. Sporo błędów ortograficznych...psychologii piszemy 2 i a nie jedno
3. Prace domowe nielegalne:)))Pomysły rzecznika praw dziecka to tylko jego radosna twórczość.... na razie w tej sprawie niczego nie zrobiono poczekajmy na konkrety.
4. Dziękuje za podpowiedz....myślisz że jeśli pojawią się objawy somatyczne to wystrój pracowni bedzie wystarczającym bodźcem do zmian?ciekawe podejście
5.Wiele negatywnych przekonań na temat Misek 1.....
problemami, co mu na nie poradzić.
Ja widzę tutaj dwie możliwości: albo napisałeś sobie "psychologia" tak dla zabawy, albo nie wiesz jak ludziom pomóc, twoja wiedza jest znikoma bądź tylko teoretyczna.
To Ty powinieneś tutaj wiele napisać jak sobie radzić z wypaleniem zawodowym, jak odzyskać wiarę w siebie.
Coś chyba kręcisz albo jesteś zwykłym Trollem. Wypowiadasz się w wielu wątkach, zbyt silnych argumentów nie masz. Jeszcze Twój podpis za dobrze o Tobie nie świadczy.
Jeśli uczysz psychologi to nikogo nic nie nauczysz....hmmm ciekawe czy są oparte na faktach i dobre dla Twojego życia i zdrowia?pozdrawiam

))
Nawet gdyby niebo zmęczyło sie błękitem..Ty nie gaś nigdy światła nadziei- Bob Dylan