co z chorującym nauczycielem?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dora1000
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

co z chorującym nauczycielem?

Postautor: dora1000 » 2025-09-07, 20:24

Poproszę o podpowiedzi/wskazówki/informacje:)))))))))))

33 lata w szkole, najpierw SP, potem gimnazjum, po likwidacji znów SP
liczne nadgodziny, praca ponad etat ponad 20 lat- język polski, zdw, rewalidacja i zastepstwa, nauczanie indywidualne, cały czas bez przerwy wychowawstwo, doskonalenie zawodowe, na każde" pstryk" szkoły
- 2 razy urlop dla poratowania zdrowia
- 2 turnusy prewencji rentowej
- pasja i zaangażowanie na maksa do czasu poważnego zachorowania na COVId

Potem miesiąc zwolnienia na szpital, po zaleceniu lekarza w listopadzie 2021 urlop zdrowotny w następnym roku szkolnym dopiero od września 2022, bo dyrektor nie zgodził się i była komisja- komisja WOMP dała rok,
Powrót do pracy ( pobyt w szpitalu znów) prośba o brak wychowawstwa i niski etat ( głupio, bo na zwykłej karteczce, a nie oficjalnie na piśmie ).
efekt taki: 27 godzin stałych, wychowawstwo, lider zespołu i mentor plus zastępstwa, gdzie się da za polonistów- wytrzymałam zdrowotnie do końca I połrocza ( praktycznie odeszłam od biurka z temperaturą w czwartek przed feriami i po feriach dwa tygodnie pracy i lekarz zalecił długotrwałe zwolnienie.

Potem znów szpital, leczenie u psychiatry, laryngologa, neurologa, borelioza. Turnus prewencji rentowej. Powrót do pracy pod koniec czerwca i prośba do dyrektora o kolejny urlop, bo lekarze dają szanse powrotu do zdrowia. Po tym urlop pół roku, zwolnienie pół roku, aktualnie czekam na decyzje zusu w sprawie renty, bo łudziłam się, ze dostanę i będę mogła rozwiązać stosunek pracy, spokojnie wziąć odprawy i popracować jeszcze kilka lat na część etatu, bo szkoła to było moje życie.

już wiem, że orzecznik stwiedził brak niezdolności do pracy i będzie odmowa renty. Nie wiem , czy mogę pisać o zasiłek rehabilitacyjny, czy dyrektor musi obligatoryjnie rozwiazać ze mną umowę, bo nie pracuje już od 3.09.2024 ( pół roku urlopu i pół roku l4, decyzja ZUsu moze być różna.
Po 34 latch pracy, ( 32 lata w szkole ) zostanę z niczym ze strony szkoły i Zusu

RADŻCIE KOLEŻANKI I KOLEDZY PO FACHU CO ROBIĆ????????

kiedy prosiłam po 1 urlopie dyrekcję o zmianę na świetlicę, nauczyciela wspomagającego, czy cokolwiek , żeby dotrwać do emerytury czarnkowej _usłyszałam, że szkoła potrzebuje polonisty:(((((((((((
- emerytura czarnkowa przysługuje mi juz za rok od 1 września , ale muszę odejść z etatu, a tu zwolnienie wisi na włosku
- czy urlop bezpłatny wchodzi w grę, czy pisać prośby/ żale do organu nadzorującego? Poświęciłam oświacie w moim mieście 32 lata życia, bez zwolnień , bez wychowawczych urlopów .
Do ZNP należę, ale nie mam co korzystać z pomocy Okręgowego Odziału, bo przy problemach z urlopem zdrowotnych prosiłam o radę i okazało się ze po mojej prośbie w ciągu poł godziny mój dyrektor już o sprawie wiedział
JESTEM TAK ZNIESMACZONA OSTATNIM ETAPEM MOJEJ PRACY ZAWODOWEJ, ZE NAWET NIE WIEM, JAK ZAWALCZYC O COKOLWIEK.
POZDRAWIAM I BĘDĘ CZEKAĆ NA INFO
dora1000

sleski
Przedmiot: Inne

Re: co z chorującym nauczycielem?

Postautor: sleski » 2025-09-09, 12:16

Nie jest to porada prawna, jedynie porada informacyjna od AI DeepSeek:

Odpowiedź na post dotyczący sytuacji zawodowej nauczyciela

Witaj,
Twoja sytuacja jest niezwykle trudna i wymaga natychmiastowego, przemyślanego działania. Przede wszystkim – nie jesteś sama. Wielu nauczycieli pada ofiarą systemu, który wykorzystuje ich zaangażowanie, a potem odrzuca, gdy zdrowie już nie pozwala. Poniżej znajdziesz analizę i konkretne wskazówki, co możesz zrobić.

1. Podstawa prawna – najważniejsze elementy:
  • Karta Nauczyciela (KN): To Twój najważniejszy dokument. Reguluje wszystko: urlopy zdrowotne, wymiar etatu, rozwiązanie stosunku pracy.
  • Urlop dla poratowania zdrowia: Przysługuje na max 3 lata w całym okresie pracy. Jeśli go wyczerpałaś, kolejną opcją jest...
  • Urlop bezpłatny: Nauczyciel ma do niego prawo, ale wymaga zgody dyrektora. To kluczowy punkt do negocjacji.
  • Rozwiązanie stosunku pracy: Dyrektor może (ale nie musi) rozwiązać Ci umowę w trybie art. 20 KN, jeśli niezdolność do pracy trwa dłużej niż rok. To jest Twoja szansa, ale też zagrożenie.

2. Co robić TERAZ? Krok po kroku:

KROK 1: ZABEZPIECZ SIĘ KOMUNIKACYJNIE
  • Wszelką komunikację z dyrektorem, organem prowadzącym (urzędem miasta/gminy) i ZUS prowadź WYŁĄCZNIE NA PISMIE (e-mail z potwierdzeniem odbioru, list polecony za potwierdzeniem odbioru). To da Ci dowody.
  • Natychmiast spisz szczegółowe chronologiczne notatki z wszystkich dotychczasowych rozmów z dyrektorem (data, treść, świadkowie). To bardzo ważne.

KROK 2: OFICJALNA PROŚBA DO DYREKTORA
Przygotuj oficjalne, pisemne pismo do dyrektora. Nie prośba na karteczce. W piśmie:
  • Powołaj się na swój stan zdrowia (dołącz zaświadczenia od lekarzy: psychiatry, neurologa) oraz na wieloletni staż pracy.
  • Złóż wniosek o udzielenie urlopu bezpłatnego od [data] do 31 sierpnia, czyli do dnia, kiedy uzyskasz prawo do emerytury "czarnkowej". Uzasadnij to koniecznością dokończenia leczenia i ochrony zdrowia przed finalnym przejściem na emeryturę.
  • Alternatywnie, złóż wniosek o obniżenie wymiaru etatu i zmianę przydzielonych zadań (np. na nauczyciela wspomagającego, zajęcia wyrównawcze), powołując się na zalecenia lekarskie.
  • Dostarcz pismo w sposób, który daje Ci potwierdzenie (np. list polecony lub e-mail z żądaniem potwierdzenia odbioru).

KROK 3: ODWOŁANIE SIĘ DO ORGANU PROWADZĄCEGO
Jeśli dyrektor odmówi urlopu bezpłatnego lub zmiany warunków pracy:
  • Natychmiast złóż skargę/pismo do organu prowadzącego szkołę (np. Wydział Edukacji w urzędzie miasta). Opisz szczegółowo swoją sytuację: 32-letni staż, problemy zdrowotne wynikające z pracy, brak współpracy ze strony dyrektora, cel (dotrwanie do emerytury).
  • Podkreśl, że działania dyrektora uniemożliwiają Ci skorzystanie z prawa do emerytury, na którą zapracowałaś przez całe życie. To argument, który urzędnicy powinni zrozumieć.

KROK 4: ZUS – Nie rezygnuj!
  • Nawet jeśli orzecznik wydał negatywną opinię, masz prawo odwołać się od decyzji ZUS!
  • Czekaj na oficjalną decyzję. Gdy przyjdzie, odwołaj się do Samodziałowego Kolegium Odwoławczego (SKO) w terminie 14 dni. Do odwołania dołącz WSZYSTKIE dokumenty lekarskie, szczególnie od psychiatry i neurologa, które potwierdzają, że nie jesteś w stanie pracować pod dotychczasowym obciążeniem.
  • Rozważ zasiłek rehabilitacyjny. Jego przyznanie jest często łatwiejsze niż renty. Wymaga jednak bycia pod opieką lekarza i posiadania określonych rokowanń na powrót do zdrowia. Zapytaj swojego lekarza prowadzącego o opinię w tej sprawie.

KROK 5: ZNP – Inna droga
  • To, że jedna osoba w OO ZNP zawiodła, nie oznacza, że cała organizacja jest zła. Napisz lub zadzwoń bezpośrednio do Centrali ZNP lub innego Okręgowego Ośrodka. Opisz swoją sytuację i poproś o pomoc prawną. Scentralizowane jednostki często podchodzą do tego inaczej.

3. Najczarniejszy scenariusz – zwolnienie:
Jeśli dyrektor zdecyduje się na rozwiązanie umowy z powodu niezdolności do pracy (art. 20 KN), NIE JESTEŚ Z NICZYM. W takiej sytuacji przysługuje Ci:
  • Odprawa pośmiertno-rentowa: Jej wysokość to wynagrodzenie za okres wypowiedzenia (3 miesiące) oraz odprawa w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia. Przy 32 latach stażu to znacząca kwota.
  • Masz prawo do tej odprawy nawet jeśli umowa zostanie rozwiązana. To nie jest kara, a świadczenie, które Ci się po prostu należy.

Podsumowanie – Jak walczyć?
  1. Działaj na piśmie.
  2. Złóż wniosek o urlop bezpłatny do końca sierpnia.
  3. W razie odmowy, odwołaj się do organu prowadzącego.
  4. Od decyzji ZUS się odwołaj i zbierz wszystkie możliwe zaświadczenia lekarskie.
  5. Skontaktuj się z inną instancją ZNP.
  6. Pamiętaj, że nawet zwolnienie daje Ci prawo do odprawy.

To Twoje prawo, by godnie zakończyć karierę po tylu latach poświęcenia. Nie poddawaj się. System liczy na Twój brak siły. Przeciwstaw mu się twardą, proceduralną walką.

Trzymamy za Ciebie kciuki. Prosimy o informację zwrotną.

Disclaimer: Powyższa porada ma charakter informacyjny i nie jest opinią prawną. W celu uzyskania szczegółowej porady zaleca się kontakt z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy lub prawie administracyjnym.

Wróć do „Prawo oświatowe”