Poproszę o podpowiedzi/wskazówki/informacje:)))))))))))
33 lata w szkole, najpierw SP, potem gimnazjum, po likwidacji znów SP
liczne nadgodziny, praca ponad etat ponad 20 lat- język polski, zdw, rewalidacja i zastepstwa, nauczanie indywidualne, cały czas bez przerwy wychowawstwo, doskonalenie zawodowe, na każde" pstryk" szkoły
- 2 razy urlop dla poratowania zdrowia
- 2 turnusy prewencji rentowej
- pasja i zaangażowanie na maksa do czasu poważnego zachorowania na COVId
Potem miesiąc zwolnienia na szpital, po zaleceniu lekarza w listopadzie 2021 urlop zdrowotny w następnym roku szkolnym dopiero od września 2022, bo dyrektor nie zgodził się i była komisja- komisja WOMP dała rok,
Powrót do pracy ( pobyt w szpitalu znów) prośba o brak wychowawstwa i niski etat ( głupio, bo na zwykłej karteczce, a nie oficjalnie na piśmie ).
efekt taki: 27 godzin stałych, wychowawstwo, lider zespołu i mentor plus zastępstwa, gdzie się da za polonistów- wytrzymałam zdrowotnie do końca I połrocza ( praktycznie odeszłam od biurka z temperaturą w czwartek przed feriami i po feriach dwa tygodnie pracy i lekarz zalecił długotrwałe zwolnienie.
Potem znów szpital, leczenie u psychiatry, laryngologa, neurologa, borelioza. Turnus prewencji rentowej. Powrót do pracy pod koniec czerwca i prośba do dyrektora o kolejny urlop, bo lekarze dają szanse powrotu do zdrowia. Po tym urlop pół roku, zwolnienie pół roku, aktualnie czekam na decyzje zusu w sprawie renty, bo łudziłam się, ze dostanę i będę mogła rozwiązać stosunek pracy, spokojnie wziąć odprawy i popracować jeszcze kilka lat na część etatu, bo szkoła to było moje życie.
już wiem, że orzecznik stwiedził brak niezdolności do pracy i będzie odmowa renty. Nie wiem , czy mogę pisać o zasiłek rehabilitacyjny, czy dyrektor musi obligatoryjnie rozwiazać ze mną umowę, bo nie pracuje już od 3.09.2024 ( pół roku urlopu i pół roku l4, decyzja ZUsu moze być różna.
Po 34 latch pracy, ( 32 lata w szkole ) zostanę z niczym ze strony szkoły i Zusu
RADŻCIE KOLEŻANKI I KOLEDZY PO FACHU CO ROBIĆ????????
kiedy prosiłam po 1 urlopie dyrekcję o zmianę na świetlicę, nauczyciela wspomagającego, czy cokolwiek , żeby dotrwać do emerytury czarnkowej _usłyszałam, że szkoła potrzebuje polonisty:(((((((((((
- emerytura czarnkowa przysługuje mi juz za rok od 1 września , ale muszę odejść z etatu, a tu zwolnienie wisi na włosku
- czy urlop bezpłatny wchodzi w grę, czy pisać prośby/ żale do organu nadzorującego? Poświęciłam oświacie w moim mieście 32 lata życia, bez zwolnień , bez wychowawczych urlopów .
Do ZNP należę, ale nie mam co korzystać z pomocy Okręgowego Odziału, bo przy problemach z urlopem zdrowotnych prosiłam o radę i okazało się ze po mojej prośbie w ciągu poł godziny mój dyrektor już o sprawie wiedział
JESTEM TAK ZNIESMACZONA OSTATNIM ETAPEM MOJEJ PRACY ZAWODOWEJ, ZE NAWET NIE WIEM, JAK ZAWALCZYC O COKOLWIEK.
POZDRAWIAM I BĘDĘ CZEKAĆ NA INFO
dora1000