najczęstsze błędy matematyczne uczniów.......

kącik miłośników "królowej nauk"

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Ell82

Re: najczęstsze błędy matematyczne uczniów.......

Postautor: Ell82 » 2007-12-01, 19:38

Podpisuję się pod wyżej wymienionymi błędami.
Pracuję dopiero pierwszy rok w tym zawodzie i czasem przychodzę załamana po pracy. Czasem myślę sobie, że to ze mną jest coś nie tak.....
Ostatnio przerabiałam na lekcji w klasie 4-tej geometrię: uczniowie nie potrafią posługiwać się kątomierzem - widzi kąt ostry, nazywa go kątem ostrym i odczytuję jego miarę 150 stopni!!!!
Z moich obserwacji wynika też, że w bardzo prostych zadaniach z życia codziennego, związanych np z kalendarzem i zegarem popełniają sporo błędów: np. 1 minuta 50 sekund to dla niektórych 1,5 minuty.
A teraz najlepsze:
Jeden geniusz na kartkówce napisał mi raz, że ojciec ma 19 lat a syn 21!!! :shock:

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-12-02, 09:25

Ell82 pisze:Ostatnio przerabiałam na lekcji w klasie 4-tej geometrię: uczniowie nie potrafią posługiwać się kątomierzem - widzi kąt ostry, nazywa go kątem ostrym i odczytuję jego miarę 150 stopni!!!!

W klasie IV dopiero poznają miarę stopniową kąta i uczą się posługiwać kątomierzem. Pamiętam dobrze swój pierwszy rok pracy. Też byłam bardzo często załamana niewiedzą uczniów i popełnianymi przez nich błędami. Chyba myślisz podobnie jak ja wtedy "to takie oczywiste, takie proste, jak można tego nie zapamiętać, nie umieć".
Okazuje się, że można. To co dla nas jest oczywiste i jasne, dla ucznia może być bardzo skomplikowane. Na szczęście już w pierwszym roku pracy to zrozumiałam.
A posługiwanie się kątomierzem? Zwróć uwagę na to jakie kątomierze dzieci mają. Są takie, gdzie skala jest tylko w jedną stronę (i tu jest najwięcej błędów w odczycie miary kąta), takie gdzie w obie strony i takie, które należy przykładać nie tak jak pokazujemy to uczniom na tablicy tylko nieco wyżej. To wszystko może wprowadzić dzieci w błąd. Trzeba podejść do każdego ucznia i zobaczyć jak mierzy kąt własnym kątomierzem i ewentualnie pomóc i poprawić ułożenie. Samo przećwiczenie na tablicy nie wystarczy.

Awatar użytkownika
wrotkap

Postautor: wrotkap » 2007-12-02, 14:40

malgala pisze:Trzeba podejść do każdego ucznia i zobaczyć jak mierzy kąt własnym kątomierzem i ewentualnie pomóc i poprawić ułożenie. Samo przećwiczenie na tablicy nie wystarczy.

Ja pierwszą lekcję z kątomierzami poświęcam właśnie na chodzenie po klasie i sprawdzanie (i pomoc uczniom) przy mierzeniu kątów. Podczas mierzenia posługują się kątomierzem swoim, sąsiada z ławki, z tyłu, itd.
Dużo czasu poświęcam również na posługiwanie się ekierką i cyrklem.
Żyj tak, abyś nie musiał się czerwienić, zwłaszcza przez samym sobą.

Awatar użytkownika
Ell82

Postautor: Ell82 » 2007-12-02, 16:37

wrotkap pisze:
Ja pierwszą lekcję z kątomierzami poświęcam właśnie na chodzenie po klasie i sprawdzanie (i pomoc uczniom) przy mierzeniu kątów. Podczas mierzenia posługują się kątomierzem swoim, sąsiada z ławki, z tyłu, itd.
Dużo czasu poświęcam również na posługiwanie się ekierką i cyrklem.

Wydaje mi się że dużo czasu poświęciłam na te zagadnienia. Też chodziłam od ławki do ławki, jeszcze na zajęciach wyrównawczych się z tym męczyłam, wydawało mi się że nie mają już z tym kłopotów, a tu takie rewelacje na pracy klasowej! Może jeszcze do mnie nie dotarło, że świata nie zbawię...........

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-02, 18:13

Świata nie zbawisz, to jest pewne, ale nauczyć ich dasz radę. Musisz tylko pamiętać, że nawet jak nam się wydaje, że uczniowie już daną umiejętność opanowali, to jeszcze nie jest to całkowitą prawdą. Potrzebny trening. Trzeba do tego wracać w różnych sytuacjach. Przy okazji a czasami nawet i bez. Pracujesz pierwszy rok i pewnie się martwisz czy zdążysz zrealizować materiał. Czasami warto na pewne rzeczy poświęcić więcej czasu. Dobrze opanowane podstawy gwarantują sukces w nauce treści trudniejszych.

Awatar użytkownika
wrotkap

Postautor: wrotkap » 2007-12-02, 19:52

ankastanka pisze:15.000 monet o nominale 50 gr

to niezła sumka :wink:
Żyj tak, abyś nie musiał się czerwienić, zwłaszcza przez samym sobą.

Awatar użytkownika
Sylwka

Postautor: Sylwka » 2007-12-30, 00:40

Błąd, który zauważyłam u moich uczniów, to podczas przejścia z równań do nierówności wymiernych, usuwanie niewiadomej z mianownika poprzez obustronne przez nią przemnożenie. (nie znamy znaku niewiadomej, a więc może nastąpić konieczność zmiany znaku nierówności). To raczej odruch, bez pomyślunku.
Ale po moich do główek częstych wkładaniach, błędu już nie czynią (przenoszą lub podnoszą do kwadratu)
pozdrawiam

relicher

Postautor: relicher » 2007-12-30, 14:54

Najgorszy błąd matematyczny w moim życiu?
Na teście kompetencji na koniec 6 klasy, pomyliłem dodawanie z odejmowaniem - koszmar, sami widzicie co może zrobić stres z człowiekiem. Noi dostałem tylko 36pkt... :cry: 3pkt sraciłem za pismo :D jestem dygrafem, a w podstawówce nawet miałem dysleksję, ale już nie robię błędów ;D - jak to stwierdził specjalista.
Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-30, 16:32

To na zupełnie przyzwoitym poziomie ten sprawdzian napisałeś. Popróbuj swoich sił w naszych ciekawych zadaniach. A może sam też jakieś zamieścisz? Coś mało ich ostatnio przybywa.

relicher

Postautor: relicher » 2007-12-30, 17:36

Za namową malgali...

Taka krótka zagadka.
Jaka liczba jest odważna? :wink:

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-30, 18:09

Zagadka krótka ale coś jej rozwiązanie nie przychodzi mi szybko do głowy. Chyba muszę pomyśleć, bo gdzieś tu jest malutki haczyk.

relicher

Postautor: relicher » 2007-12-30, 18:10

Wiem, gdyby nie było haczyka, to bym nie pisał ;D .

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-30, 18:47

Chyba nie chodzi tu o żadną konkretną liczbę. Myślę, że jest to dzielna.

Awatar użytkownika
Ingeborga

Postautor: Ingeborga » 2007-12-30, 18:49

Brawo, Malgalo!
PS. Prosił mnie, żebym dała Ci się pogłowić :wink:
...

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2007-12-30, 19:02

Jak tylko dałam na chwilę komputer synowi to wpadłam na to rozwiązanie. Nie ma to jednak jak chwilowo oderwać się od problemu. rozwiązanie przychodzi wtedy znacznie szybciej.

Wróć do „Matematyka”