WYCHOWAWSTWO

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
wrotkap

Re: WYCHOWAWSTWO

Postautor: wrotkap » 2007-11-26, 13:52

reducent pisze:całe 100 zl brutto

U mnie za "wychowawstwo" jest 30 zł brutto (a do niedawna było 15 zł).
Żyj tak, abyś nie musiał się czerwienić, zwłaszcza przez samym sobą.

Monika Kawka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

nauczyciel wf, a wychowawstwo

Postautor: Monika Kawka » 2008-01-08, 17:13

W szkole w której pracuję nauczyciele wf mają specjalne prawa. Po pierwsze nigdy nie mają wychowawstwa, po drugie dyżurują 60 min. kiedy to pozostali nauczyciele nawet 120 min. Podobno mają dyzury na basenie, ale tego nikt na pewno nie wie. Czy jest to zgodne z prawem?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-01-08, 17:46

z którym prawem??
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
chiczi

Wychowawstwo "w spadku" ....

Postautor: chiczi » 2008-01-08, 19:16

Sprawa wygląda tak:
Nauczyciel idzie na urlop zdrowotny do końca roku szkolnego. Jest wychowawcą klasy trzeciej gimnazjum. Ja mam przejąć wychowawstwo plus jego lekcje, ale muszę w zamian oddać jedną klasę, którą obecnie uczę.....
Nic na tym nie zyskam, a ponadto nie wydaje mi się rozsądnym rozwiązaniem rozpoczynanie pracy jako wychowawca (jestem stażystą) w drugim półroczu w klasie trzeciej...
Dodam, że w szkole jest kilku nauczycieli starszych stażem bez wychowawstwa :roll:
Czy mogę odmówić przejęcia klasy :? :?:
Dziękuję za informacje.

Jethro Tull

Re: Wychowawstwo "w spadku" ....

Postautor: Jethro Tull » 2008-01-08, 21:04

możesz próbować argumentować, że obawiasz się odpowiedzialności i przejęcia klasy w trakcie roku ale jak dyrek przydzieli to odmówić nie ma jak...

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-01-08, 21:12

:roll: :roll: :roll: nieźle...
Dzięki Jethro Tull za wskazówki....Już zasugerowałam dyrektorowi, że to chyba nie jest dobry pomysł :?, ale czy ta sugestia przyniesie pozytywny skutek..nie wiem... :roll:

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-01-08, 21:22

Moje kondolencje, ale wygląda, że zostałeś "pieknie" wkręcony. 3 klasa gimnazjum to sam mjut. Co prawda młodzież zaczyna normalnieć, ale młodzież do nic w porównaniu z czekającą papierologią i może to jedyna szansa, żeby wskazać dyrekcji iż jako niedoświadczony nauczyciel możesz nie podołać obowiązkom aby dopełnić wszystkich formalności przed wysłaniem młodych absolwentów w dalszą drogę. Taki jakiś bajerek. Choć przypuszczam, że przetarg był ustawiony i nie było sznas żebyś nie wygrał.
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-01-08, 21:24

Jolly Roger pisze:Choć przypuszczam, że przetarg był ustawiony i nie było sznas żebyś nie wygrał.

Coś w tym prawdy jest.... :roll: :roll: :roll:

Jestem chiczi-kobitka :lol: :lol: :lol: :wink:

Jolly Roger pisze:ale młodzież do nic w porównaniu z czekającą papierologią i może to jedyna szansa, żeby wskazać dyrekcji iż jako niedoświadczony nauczyciel możesz nie podołać obowiązkom aby dopełnić wszystkich formalności przed wysłaniem młodych absolwentów w dalszą drogę

"Ale przecież jest opiekun stażu, on pomoże"....

[ Dodano: 8 Styczeń 2008, 21:25 ]
Jethro Tull pisze:z drugiej strony to wyzwanie.. potraktuj to jak duże zaufanie dyrektora do Ciebie że podołasz i to tylko pół roku w końcu...

Fakt :wink: , pożyjemy, zobaczymy :mrgreen:

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-01-08, 21:27

z drugiej strony to wyzwanie.. potraktuj to jak duże zaufanie dyrektora do Ciebie że podołasz i to tylko pół roku w końcu...

Monika Kawka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Monika Kawka » 2008-01-08, 21:40

dokladnie chodzi mi to czy jest jakis zapis mowiący, że nauczyciel wf nie moze miec wychowawstwa. Bo jakos trudno mi zrozumiec dlaczego wszyscy n-le wf mojej szkoly znajdują się na pozycji uprzywilejowanej w tejże kwestii.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-01-08, 21:42

nie ma takiego zapisu

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-01-08, 21:45

Jolly Roger pisze:Co prawda młodzież zaczyna normalnieć, ale młodzież do nic w porównaniu z czekającą papierologią

Z pierwszym się zgodzę, a co do drugiego to bez przesady. Odrobinę więcej pracy papierkowej niż ma wychowawca w klasie, która szkoły jeszcze nie kończy.
chiczi pisze:"Ale przecież jest opiekun stażu, on pomoże"....

Powinien cię wspierać i mam nadzieję, że tak będzie.
Chiczi, sprawdź dokładnie co zaplanował dotychczasowy wychowawca tej klasy, możesz sporządzić aneks do tego planu. Czy uczysz tę klasę od września? Wywnioskowałam, że nie i tu jest chyba największy problem. Bo jeżeli nie to ja na miejscu dyrektora dałabym jednak wychowawstwo komuś kto już ich uczył i zna, o ile oczywiście byłaby taka możliwość. Dasz jednak radę.

Awatar użytkownika
kasika

Postautor: kasika » 2008-01-09, 08:27

Ale praktyka jest bo u nas też nie mają .... Moim zdaniem to w ten sposób dyskryminowani :lol: chociaż u nas sobie na to zasłużyli. Wiem że nie wszyscy i nie wszędzie...

Awatar użytkownika
daughter

Postautor: daughter » 2008-01-09, 17:03

chiczi- ja na Twoim miejscu nie mówiłabym dyrekcji, że się obawiasz, że nie dasz sobie rady, bo dyrektor tylko sobie pomyśli, że w takim razie nie nadajesz się do tej pracy, że przecież trzeba być elastycznym itd. Kiedy ja zostałam zaskoczona swoim wychowawstwem, to też w pierwszym odruchu chciałam iść i powiedzieć, że to trochę za dużo dla mnie na ten rok, ale jak mi ktoś powiedział, że tylko dam plamę przyznając się do tego, to dałam sobie spokój. Musisz zacisnąć zęby i trudno. Wciskaj sobie kit o tym, że dyrektor Ci zaufał i to dlatego spotkał Cię ten 'zaszczyt'- zawsze się raźniej robi. I rzeczywiście, to tylko pół roku.

Awatar użytkownika
Jolcik

Postautor: Jolcik » 2008-01-09, 17:14

kasika pisze: Moim zdaniem to w ten sposób dyskryminowani :lol: chociaż u nas sobie na to zasłużyli. Wiem że nie wszyscy i nie wszędzie...

W mojej szkole nauczyciele w-f nie chcą brać wychowawstwa, bo nie chcą nic robić poza swoimi lekcjami. Mają takie fory, że im wychowawstwa dyrekcja nie przydziela, a nauczyciel, który od lat miał wychowawstwo, jest do niego przymuszany przez dyrekcję. Prośba o to, aby nie dawać wychowawstwa została odrzucona :evil:
Pozdrawiam - Jola

Wróć do „Prawo oświatowe”