Po raz pierwszy korzystam z tego forum i od razu mam pytanie. W mojej szkole (LO) organizuje się tzw. pracę samodzielną uczniów, która polega na tym, że nauczyciel ma obowiązek wejść do klasy, sprawdzić listę obecności i zadać jakąś pracę do wykonania uczniom. Pod koniec lekcji powinien sprawdzić, co uczniowie zrobili przez całą godzinę. Nauczyciel nie jest ciałem obecny na tej lekcji, bo w tym czasie ma zajęcia z inną klasą wg przydziału czynności.
Prace samodzielne zdarzają się rzadko, właściwie tylko wtedy, gdy dyrektor w danym dniu dowiaduje się, że nauczyciel będzie dziś nieobecny i nie ma możliwości zorganizowania zastępstwa doraźnego. Za zadanie pracy samodzielnej nie przysługuje oczywiście nauczycielowi żadne dodatkowe wynagrodzenie.
Czy taki rodzaj zastępstwa ma umiejscowienie prawne, czy wystarczy zapisać odpowiedni punkt w statucie szkoły, czy w ogóle jest bezprawny i nie można zlecić nauczycielowi zadania pracy samodzielnej danej klasie, gdy w tym czasie ma on zajęcia z inną klasą?
Dzięki za wszelkie info