Jak założyc prywatne przedszkole/klub dziecka?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

biedronka

Prywatne przedszkole

Postautor: biedronka » 2006-08-20, 16:28

Witam, mam pytanie: czy chcąc otworzyć prywatne przedszkole potrzebne jest zezwolenie z kuratorium, jeśli tak to jak długo czeka się na nie i czy oprócz kwalifikacji potrzebne jest coś jeszcze? Z góry dziękuję za odpowiedź.

poprawiłam tytuł wątku - renati23
Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 21:12 przez biedronka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dushka

Re: Jak założyc prywatne przedszkole/klub dziecka?

Postautor: dushka » 2006-08-20, 16:43

Wydaje mi się, że trzeba mieć zgodę kuratorium, jakieś koncesje, wizytę sanepidu...oprócz tego do kierowania placówką oświatową trzeba mieć zrobione prawo oświatowe...

Kluska79
Kto: rodzic

Re: Jak założyc prywatne przedszkole/klub dziecka?

Postautor: Kluska79 » 2009-11-03, 13:22

Ja mam troche inne pytanie odnośnie angielskiego w przedszkolu, otwieram prywatne przedszkole w Katowicach i zastanawiam się ile musze zapłacić nauczycielce za lekce 3x w tygodniu po ok 30 minut. Zastanawiam się też czy nie zatrudnić anglistki codziennie na 1 godzine aby prowadziła zajęcia w tym czasie tylko po angielsku- z jaką sumą pieniędzy się to wiąże? Za wszystkie sugestie i podpowiedzi będe bardzo wdzięczna:)

Awatar użytkownika
Roxi

Jak założyc prywatne przedszkole/klub dziecka?

Postautor: Roxi » 2010-08-25, 20:06

Wiem,ze gdzieś już był podobny temat,ale nie mogę znaleźć :wink: Chciałabym prosić o wskazówki, rady odnośnie założenia własnej placówki przedszkolnej.Czy prawda jest,że rok trzeba sie nabiegać po urzędach,nim formalnie ruszy się z kopyta? Wiem,że przydatne jest ukończenie studiów podyplomowych na kierunku Zarządzanie oświatą..Jednak z tego,co tam wyczytałam,te studia bardziej nadają się dla kadry kierowniczej dużej placówki przedszkolnej bądź szkolnej..a nie np.małego klubu dla maluchów.Orientuje się ktoś jaka podyplomówka by się nadawała,by troszkę obyć się z tematem?:)

Wróć do „Prawo oświatowe”