Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
elhena pisze:Dzięki za odpowiedź! Z tego, co piszesz wynika, że ten język dodatkowy nie ma nic do rzeczy? W życiu nie sądziłam, że będę miała z tą dyrektorką takie problemy. Od 4 lat jestem cały czas w kołowrotku wymian i Comeniusów, mój język najaktywniejszy w szkole i takie bęcki dostaję, jeszcze usłyszałam, że nie powinnam mieć zapłaconych delegacji za wyjazdy z uczniami na wymianę zagraniczną (a zdaje mi się, że nawet powinnam mieć za sobotę i niedzielę dzień wolny, którego ani raz nie dostałam, nie mówiąc o zwrocie kosztów rozmów z zagranicą w sprawach służbowych z mojego telefonu komórkowego). Co więcej, takich nauczycieli jak ja jest w szkole więcej i chyba choćby dla ich sprawy (bo nie wiem, czy mam ochotę pracować tam dalej) się do sądu udam pod koniec roku- jeśli nie znajdę poparcia dla argumentów dyrekcji...
To może mógłbyś mi podpowiedzieć, jakie to mogą być względy "organizacji nauczania"- prócz zatrudniania na zastęsptwo?
P.S. poprawiam literówki:)
Przypadek pierwszy.
Jeśli jest wprowadzony jako dodatkowy z godzin do dyspozycji dyrektora i było to zaopiniowane przez RR i RP i jest w ramowym plania nauczania to traktuje się go jak każdy inny przedmiot i umieszcza w planie lekcji. Są to wtedy zajęcia obowiązkowe dla uczniów choć ocena z nich uzyskana nie wpływa na promocję (ocena niedostateczna nie ma wpływu).
data, miejscowość
Nazwisko i imię
nauczyciel czegoś tam
nazwa szkoły
Pan(i) Dyrektor
nazwa szkoły
w miejscowość
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie uzasadnienia nawiązania stosunku pracy na czas określony wraz z podstawą prawną. Nadmieniam, że jestem nauczycielem posiadającym stopień awansu zawodowego nauczyciela mianowanego oraz spełniam warunki, o których mowa w art. 10 ust. 5 ustawy - Karta Nauczyciela (Tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674, ze. zm.) w związku z tym uważam, że mój stosunek pracy winien być nawiązany na podstawie mianowania[/i]
Do wiadomości:
1. jakiśtam Kurator Oświaty.
2. Wydział Oświaty w .......... (czy jak się to tam u Was nazywa)
elhena pisze: Po 2 tyg. otrzymałam pismo, w którym dyr. wyszczególniła 2 grupy, które kontynuują język w wymiarze 3 godzin, a o reszcie stwierdziła, że "rodzice uczniów coraz częściej przychodzą z prośbą o przepisanie dziecka na język angielski lub niemiecki, nawet piszą podania o możliwość pisania egzaminu z tychże języków" (interesujące, bo germanistka, w sytuacji niemal identycznej jak moja dostała podobną odpowiedź, tylko, że ustną!) a także o tym, że reszta moich godzin jest z puli do dyspozycji dyrektora jako język dodatkowy i że rodzice w każdej chwili mogą zrezygnować. I jeszcze o tym, że francuski jako podstawowy jest wygaszany na terenie miasta w podstawówkach, więc u nas nie będzie tego języka kontynuowanego.