Filomatko. Ja pracuję na "Jutro pójdę w świat" WSiP-u. Też bywają różne opinie na temat tych podręczników, ale szczerze powiedziawszy, jest O.K. Wiadomo, że nie spełnia w 100% moich oczekiwań, ale nie narzekam. Przewodniki zawierają ciekawe scenariusze lekcji (nie musisz z nich korzystać, ale wiadomo, że możesz), pomoce do kserowania. Książki są nowo wydawane, więc format jest poręczny, ćwiczenia są ciekawe, książka kolorowa i też zaczyna łączyć poezję ze sztuką. Jest dużo tekstów (ćwiczę technikę głośnego czytania), dużo pytań pomocniczych do tekstów. Faktem jest, że dokupujemy zeszyty Pisanie nie jest trudne!Ćwiczenia redakcyjne, bo tego jest stanowczo za mało. To też WSiP. No i dla siebie kupiłam Czytanie nie jest trudne - zeszyt z ćwiczeniami do cichego czytania ze zrozumieniem i kseruję czwartej klasie.
Czasami mam wrażenie, że teksty w książce są troszkę zbyt dziecinne, ale tylko w piątej klasie. Kiedy wchodzę do mojej czwartej, widzę, że wszystko jest dla nich za trudne. Zależy to od umiejętności i uzdolnień danej klasy.
Generalnie jestem ZA...
P.S. Znam szkołę, gdzie pracują na To lubię w SP i w gimnazjum (zespół szkół), ale szczerze powiedziawszy, kiedy koleżanki dały mi pomysł lekcji, zostałam w tyle. I

blada, jak to mówią. Ciemnota całkowita. Nie wiedziałam, czym to się je.
Dlatego uważam, że musisz sama popracować, ale jeżeli masz wybór i nie chcesz na tym pracować, to nie pracuj.
Pozdrawiam
No, to super.