Prawa nauczyciela wobec ucznia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Prawa nauczyciela wobec ucznia

Postautor: Afroditte » 2008-02-26, 15:08

Jak w tytule wątku.
Czy np nauczyciel ma prawo żądać stosownego ubioru na danym przedmiocie (wyzywające ubrania czy awangardowa fryzura)? Czy ma prawo przetrzymać klasę na przerwie? Czy ma prawo zakończyć pisanie sprawdzianu przez całą klasę gdy np część z nich ściąga i nie reaguje na upomnienie nauczyciela? Itp.

Chodzi mi o konkretne przepisy / zapisy / paragrafy.
Ostatnio zmieniony 2008-02-26, 16:39 przez Afroditte, łącznie zmieniany 2 razy.
"My wish is world's command"

Awatar użytkownika
dushka

Re: Prawa nauczyciela wobec ucznia

Postautor: dushka » 2008-02-26, 15:18

Co do ubrania - ma prawo żądać odpowiedniego stroju i wyglądu. Przeważnie jest to zapisane w Statucie Szkoły, poza tym mamy teraz te obowiązkowe mundurki ;)

Przetrzymać klasę na przerwie - myślę, że tak, jeśli np. klasa poprzez swoje zachowanie w trakcie zajęć nie wywiązała się z zadań lekcyjnych.

Co do sprawdzianu - nie wiem.

Boguś

Postautor: Boguś » 2008-02-26, 15:59

Dzwonek jest informacją dla mnie , że lekcja dobiegła końca. Nie wyobrażam sobie, aby równo z dzwonkiem uczniowie wybiegali z klasy. To ja informuję ich kiedy lekcja jest skończona.
Jeśli uda Ci się wpoić im pewne zasady, które panują na Twojej lekcji to będę wiedzieli kiedy jest koniec lekcji.
Może być tak, że pewne zadanie uczeń rozwiązuje mozolnie i co wtedy, przerwac rozwiązywanie bo jest dzwonek?

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-02-26, 16:48

W zupełności się z Wami zgadzam.

Co robić jednak w sytuacji, gdy niektórzy rodzice podnoszą głosy do dyrekcji o to, że przetrzymuje uczniów na przerwie (w jednej klasie zdarzyło się uczniom, że gdy usłyszeli dzwonek zaczęli się pakować i ruszyli do wyjścia, podczas gdy ja byłam w trakcie zadawania pracy domowej) i że mam wygórowane wymagania co do stroju szkolnego (mundurek zawieszony na ramieniu i goły brzuch to chyba nie jest strój szkolny...).

Niestety, dyrekcja twierdzi, że nie mogę tak postępować. Stoi murem za rodzicami i uczniami, choć sami wiedzą jak to w naszej szkole jest... Wg mnie, i wg KN, nauczyciel ma prawo stosować takie metody wychowawcze i dydaktyczne jakie uważa za stosowne. Ja m.in. TAKIE uważam za stosowne.

koma

Postautor: koma » 2008-02-26, 17:05

Hmmm...
1. Strój szkolny - jak to już ktoś napisał - powinien być regulowany statutem szkolnym/regulaminem. Niewypełnianie podlegac powinno jakiejś karze.
2. Niestety, nie powinnaś zabierać uczniom przerwy z dwóch powodów:
-przerwa jest przeznaczona na odpoczynek (tak każe BHP) i ewentualną zmianę pomieszczeń
-kończenie lekcji we właściwym czasie jest odzwierciedleniem właściwego planowania lekcji. Nieskończenie zajęć równo z dzwonkiem jest poważnym zarzutem w czasie hospitacji. Owszem, może się tak czasami zdarzyć - ale to Ty powinnaś poprosić uczniów, aby zostali chwilkę dłużej wyjątkowo!
3. Myślę, że masz prawo przerwać sprawdzian, jeżeli większa część uczniów pisze ściągając i podpowiadając sobie głośno. Cóż....trzeba by coś zrobić w Twojej szkole z dyscypliną....

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-02-26, 17:08

Dziekuje za rady.
koma pisze:Cóż....trzeba by coś zrobić w Twojej szkole z dyscypliną....

A to nie nowość :)

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-02-26, 20:58

miwues, po raz kolejny - dziękuję za odpowiedź :)

Wróć do „Prawo oświatowe”