dushka pisze:Proponuję wątek zamknąć. Nie wnosi do forumowych rozważań niczego.
popieram
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
dushka pisze:Proponuję wątek zamknąć. Nie wnosi do forumowych rozważań niczego.
Jethro Tull pisze:Nauczycieli się nie usuwa bo to nie przedmiot a rozwiązuje stosunek pracy, jeśli taka konieczność zaistnieje co jest normalne dla każdego zawodu
Jethro Tull pisze:A na marginesie dodac warto, że nauczyciel dyplomowany jest "droższy" od mianowanego.
Jethro Tull pisze:Nauczyciele podlegają pod KN i jedynie w sprawach nieujętych w KN stosuje się przepisy KP na mocy art 91c KN
Jethro Tull pisze:Zapis art 39 ust 3 UOSO jest jak najbardziej prawidłowy i podważanie go powołując się na art. 9 § 1 i art. 76 KP nie ma żadnego uzasadnienia bo własnie ów art. 76 KN odsyła do przepisów KN w kwestii zatrudniania nauczycieli na podstawie mianowania
Jethro Tull pisze:Rozumiem, że wyroki, które wygrali nauczyciele zwolnieni z pracy z naruszeniem obowiązujących przepisów i przywróceni do pracy przez sądypracy czy też wyroki NSA czy orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego (a było ich bardzo wiele) też są nieważne???
Idąc dalej to rozumiem, że wszystkie sądy polskie są złe i wydają wyroki nieważne.. toż to już Sodoma i Gomora i nawet potop tego plugastwa sądowego nie wypleni![]()
gella pisze: Jeśli stosunek pracy nie może być rozwiązany, bo prawo na to nie pozwala, (art. 20 ust.1 pkt.2 Ustawy KN i art. 20 Ustawy Pragmatyka Służbowa) - to znaczy, że nauczyciel został usunięty z pracy a nie został z nim rozwiązany stosunek pracy. Jest nadal w stosunku pracy ze swoim pracodawcą.
gella pisze: Właśnie sprawą nieuregulowaną przez KN jest to, kto jest faktycznym pracodawcą nauczycieli i tu stosuje się ustawę nadrzędną (nie jak Pan napisał zasadniczą) nad KN, czyli KP art. 76 ust. 3. Artykuł ten wskazuje, iż jest nią cyt. "określony urząd", czyli organ prawny władzy publicznej a art. 5c pkt.1 i 5b Ustawy o Systemie Oświaty wskazuje, iż jest nią burmistrz, wójt, starosta lub prezydent miasta, który musi przestrzegać zawartych w ustawach rządowych decyzji. Organ ten działa z Sądem Pracy rozstrzygając sprawy pracownicze na zasadzie równorzędności a nie podrzędności podmiotów prawnych. Sąd pracy rozstrzyga sprawy ze stosunków pracy pracowników cywilnych a prawny organ publiczny - sprawy ze stosunków pracy pracowników publicznych. Wyższą instancją jest wojewoda a następnie odpowiedni minister. Dyrektor jako osoba fizyczna nie prawna czyli jednostka organizacyjna wykonuje polecenia burmistrza, wójta, starosty lub prezydenta miasta zawarte w regulaminie lub statucie urzędu miasta.
gella pisze: Na tym kończę całkowicie dyskusję na forum. To co chciałam nauczycielom przekazać - przekazałam. .......... jeśli chodzi o Pana, to domyślam się kim Pan jest i czemu cytuje Pan stare przepisy i dodatkowo miesza w moich.
Pomimo wszystko, jak do każdego człowieka z serdecznymi pozdrowieniami - Gella.
gella pisze:Na tym kończę całkowicie dyskusję na forum.
gella pisze:Na tym kończę całkowicie dyskusję na forum. To co chciałam nauczycielom przekazać - przekazałam. Jeśli ktoś z Państwa zechce, wydrukuje mój list otwarty i zachowa przepisy w nim zawarte a czas pokaże, kto miał rację. Oby nie musiały mu się przydać czego z całego serca życzę.