Umowa o pracę

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Oinone81

umowa na czas nieokreślony/urlop macierzyński

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 20:58

Witam serdecznie,

potrzebuję porady w następującej sprawie...
Od tego roku pracuję w liceum-zostałam przyjęta na zastępstwo, ale są duże szanse, że będę mogła pracować tam i w nadchodzącym(i nie tylko) roku...Mój problem polega jednak na tym, że z przyczyn ilościowych,jesli chodzi o godziny, prawdopodobnie (!) nie otrzymam całego etatu...czy w związku z tym Dyrektor nie może podpisać ze mną umowy na czas nieokreślony aż do momentu gdy będzie miał pewność, że cały etat dla mnie ma? Czy nie można w umowie zatstosować zapisu, że zgadzam się nawet na mniejszą niż etatowa ilość godzin byle mieć tę umowę na czas nieokreślony? Dlaczego tak mi na tym zależy? Chcieliśmy z Mężem pomyślec o dzidziusiu :) i nie mając zabezpieczenia w postaci takiej umowy, mam znów obawy jak będzie wyglądało moje przebywanie w domu z dzieckiem...
-jakie zobowiązania ma wobec mnie państwo? Słyszałam, że wtedy umowę na czas określony mam automatycznie przedłużoną do dnia porodu, a potem,przez jakiś czas (JAKI?) dostaję zasiłek z ZUSu...W jakiej wysokości? Czy ten okres-zakładając ze nie pozostawałabym z nikim w stosunku pracy-liczy mi się jako składkowy? Rozumiem też, że jako taki urlop wychowawczy mnie nie obowiązuje...
zastanawiam się czy nie lepiej poszukać pracy na czas nieokreslony w podstawówce/gimnazjum :/ urodzić, mieć świadczenia,i znów wrócić do LO...ale to niefajna kombinacja...
Proszę o informacje-ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

Jethro Tull

Re: umowa na czas nieokreślony/urlop macierzyński

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 21:05

Oinone81 pisze:Mój problem polega jednak na tym, że z przyczyn ilościowych,jesli chodzi o godziny, prawdopodobnie (!) nie otrzymam całego etatu...czy w związku z tym Dyrektor nie może podpisać ze mną umowy na czas nieokreślony aż do momentu gdy będzie miał pewność, że cały etat dla mnie ma? Czy nie można w umowie zatstosować zapisu, że zgadzam się nawet na mniejszą niż etatowa ilość godzin byle mieć tę umowę na czas nieokreślony?

a jaki masz stopień awansu zawodowego? bo jeśli nie jesteś co najmniej kontraktowa to nie możesz miec umowy na czas nieokreślony[/quote]

Awatar użytkownika
Oinone81

Re: Umowa o pracę

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 21:08

jestem nauczycielem kontraktowym...od lipca zeszłego roku, a więc młodym, ale kontraktowym...

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 21:17

Oinone81 pisze:jestem nauczycielem kontraktowym...od lipca zeszłego roku, a więc młodym, ale kontraktowym...

zatem jeśli zatrudnią Cię od września 2008 r. ale nie na zastępstwo lecz "normalnie" to nawet jak nie będziesz miała pełnego etatu to umowę powinnaś mieć na czas nieokreślony o czym stanowi art. 10 ust. 4 KN
Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 21:35

Dziękuję Ci bardzo za informację...też, myślałam o tym zapisie...czytałam Kartę Nauczyciela do egzaminu na kontraktowego...i nie doszukałam się właśnie żadnego zapisu żeby taka umowa obowiązywała tylko w przypadku całego etatu...Nie wiem więc tym bardziej jak interpretować wahanie dyrektora która mówiła, że nie może na tę chwilę być pewna czy będzie miała dla mnie cały etat i czy będzie mogła mi zaoferować umowę na czas nieokreslony...Jak rozumiem, najważniejszą kwestią teraz jest zdobycie umowy 'nie na zastępstwo' i próba przekonania dyrektora że brak całego etatu mi nie przeszkadza...:)
czas pokaże :roll:

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 21:38

Oinone81 pisze: ...Nie wiem więc tym bardziej jak interpretować wahanie dyrektora która mówiła, że nie może na tę chwilę być pewna czy będzie miała dla mnie cały etat i czy będzie mogła mi zaoferować umowę na czas nieokreslony...

a skąd to teraz ma wiedziec dyrektor co bedzie we wrześniu. Dopiero teraz będzie przygotowywał arkusz organizacji na kolejny rok, który musi złożyć do OP-u do 30 kwietnia więc ma jeszcze kupę czasu :-)

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 22:00

Nie spodziewałam się, że już mi konkretnie powie że ma cały etat:) ja mówię tylko że umowę na czas nieokreślony jakby uzależniała od wystąpienia całego etatu, a nie powiedziała 'będziesz miała nieokreslony tylko nie wiem jeszcze w jakim wymiarze'

Ponoć kontrektowemu powinno się w myśl KN zaoferować takową jeśli 1) nie jest przyjmowany na zastępstwo (od września nie powinnam już być) 2) ma wszelkie uprawnienia (mam) 3) może być zatrudniony przynajmniej na 1/2 etatu (tyle na pewno będzie)

Czyba rozważnie zatem będzie odezwać się pod koniec kwietnia i-w razie czego-odrobiwszy zadanie m.in. dzięki Twoim wskazówkom, delikatnie zasugerować że mam wszelkie prawo prosić o umowę na czas nieokreslony:)
To jeszcze tak dużo czasu...ale cóż-kropla drąży skałę...
...cierpliwości zatem:)

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 22:05

Oinone81 pisze:Czyba rozważnie zatem będzie odezwać się pod koniec kwietnia i-w razie czego-odrobiwszy zadanie m.in. dzięki Twoim wskazówkom, delikatnie zasugerować że mam wszelkie prawo prosić o umowę na czas nieokreslony:)

tu się nie ma o co prosić bo to wynika z przepisów co nie oznacza by być hardą wobec dyrekcji ale w razie czego przytoczyć zapis art 10 ust 4 KN :-) powodzenia

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 22:12

:) oczywiście hardość mi obca, ale zależy mi niesamowicie na tej umowie i na szkole...wspaniale się tam czuję i nawiązałam cudowną współpracę z uczniami... Dyrektorka to też nie osoba którą bym podejrzewała o jakąkolwiek złą wolę, a raczej piastując urząd dopiero od września może nie mieć jeszcze świadomości co do pewnych przepisów...jest tego mnóstwo...

Proszę, potwierdź tylko, że dobrze rozumuję:

Ponoć kontrektowemu powinno się w myśl KN zaoferować umowę na czas nieokreślony jeśli 1) nie jest przyjmowany na zastępstwo (od września nie powinnam już być) 2) ma wszelkie uprawnienia (mam) 3) może być zatrudniony przynajmniej na 1/2 etatu (tyle na pewno będzie)

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 22:21

jeszcze jedno: czy do umowy na czas nieokreślony można stosować coś w rodzaju aneksów? Mam na mysli to, że gdybym podpisała takową we wrześniu i szkoła byłaby w stanie zaoferować mi-powiedzmy 15h- ta ilość figurowałaby w dokumencie. Czy zatem, gdybym w kolejnym roku szkolnym dostała np 17h można do tej umowy napisać po prostu aneks, że w roku szkol. takim i takim wymiar czasu pracy zwiększa się do 17h?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 22:23

Oinone81 pisze:
Proszę, potwierdź tylko, że dobrze rozumuję:

Ponoć kontrektowemu powinno się w myśl KN zaoferować umowę na czas nieokreślony jeśli 1) nie jest przyjmowany na zastępstwo (od września nie powinnam już być) 2) ma wszelkie uprawnienia (mam) 3) może być zatrudniony przynajmniej na 1/2 etatu (tyle na pewno będzie)

owszem dobrze rozumujesz a nawet więcej powiem, jełsi kontraktowy ma np. 5/18 to tez powinna to byc umowa na czas nieokreślony :-)

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-07, 22:32

jeszcze jedno: czy do umowy na czas nieokreślony można stosować coś w rodzaju aneksów? Mam na mysli to, że gdybym podpisała takową we wrześniu i szkoła byłaby w stanie zaoferować mi-powiedzmy 15h- ta ilość figurowałaby w dokumencie. Czy zatem, gdybym w kolejnym roku szkolnym dostała np 17h można do tej umowy napisać po prostu aneks, że w roku szkol. takim i takim wymiar czasu pracy zwiększa się do 17h?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-07, 22:45

Oinone81 pisze:jeszcze jedno: czy do umowy na czas nieokreślony można stosować coś w rodzaju aneksów? Mam na mysli to, że gdybym podpisała takową we wrześniu i szkoła byłaby w stanie zaoferować mi-powiedzmy 15h- ta ilość figurowałaby w dokumencie. Czy zatem, gdybym w kolejnym roku szkolnym dostała np 17h można do tej umowy napisać po prostu aneks, że w roku szkol. takim i takim wymiar czasu pracy zwiększa się do 17h?

oczywiście

Awatar użytkownika
Oinone81

Postautor: Oinone81 » 2008-03-08, 09:03

Po przestudiowaniu tych wszystkich stron zastanawiam się...dlaczego dyrektorowi opłaca się kombnować i podpisywac umowe na czas określony z osobą która W MYŚL PRZEPISÓW powinna dostac umowę na nieokreslony...Jesli nie ma w niej zapisu o mozliwości wypowiedzenia, to jest to niestety oczywiste, bo ma własciwie na rok zapewnioną obecność pracownika (zakladając,ze nie zgodzi się na porozumienie stron, a pracownik nie chce 'smrodku' w papierach w postaci porzucenia miejsca pracy)
Jakieś inne pomysły?
Ja dzięki tym wszystkim uzyskanym tu informacjom jestem zdecydowana zawalczyć o swoje...
Tylko jeszcze jedno pytanie: większość dyrektorów pewnie 'wyciera się' tym zapisem o organizacji nauczania tłumacząc dlaczego podpisują na czas określony...CO DOKŁADNIE kryje się pod tym pojęciem poza - jak ktoś wczesniej napisał - rozwiązaniem klas lub rozwiązaniem placówki? Jesli w mojej szkole może zniknąć podział na grupy w 1-2 klasach w zw. ze zmniejszeniem ilości uczniów to to też jest zmiana organizacji pod która podchodzi umowa na czas okreslony?? :roll:

bedr
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Postautor: bedr » 2008-04-21, 22:57

Zanim zadam pytanie, opiszę swoją sytuację.
W mojej obecnej szkole pracuję kilka lat. Otrzymawszy status nauczyciela kontraktowego, dostałam umowę na czas nieokreślony. Późnej odbyłam kolejne staże i uzyskałam stopień nauczyciela mianowanego i dyplomowanego. Jednak wciąż mam umowę o pracę a nie w oparciu o mianowanie (przez cały czas miałam etat). Kiedy zapytałam o to dyrektora, odparł, że w moim przypadku zmiana umowy nie jest konieczna, bo jak jestem nauczycielem mianowanym, to tak będę traktowana jakby umowa była o mianowanie. Wtedy uwierzyłam, teraz mam wątpliwości. Czy słusznie? Co np. w sytuacji kiedy nie będzie etatu - mogę być skierowana na uzupełnienie do innej szkoły? a co gdybym dostała wypowiedzenie - odprawa 3 mies. czy 6-cio mies? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.

Wróć do „Prawo oświatowe”