dodatek na zagospodarowanie

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jethro Tull

Re: dodatek na zagospodarowanie

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-05, 16:07

MADZIA007 pisze:Witam prosze o zinterpretowanie mi takiej sytuacji:
W kwietniu 2007 zostałam skierowana na tzw. staż absolwencki z urzędu pracy do poradni na stanowisko logopedy i odbywałam ten staż do konca sierpnia. od września pracuje jako logopeda na umowe o prace.. czy we wrześniu jako nauczyciel kontraktwy bede mogła ubiegać się o dodatek na zagospodarowanie???, a raczej czy go dostane???
tzn. czy staż absolwencki liczy mi sie do pracy zawodowej... w trakcie tego stażu cały czas miałam status osoby bezrobotnej, a staż okreslany jest jako "forma aktywności bezrobotnego" ..

wg mnie zasiłek będzie Ci przysługiwał
yoda79 pisze:Pytanie. Spełniam wszystkie wymogi zgodnie z Kn,ale mam umowę do 31.08.2008 i mam zamiar zmienić szkołę. czy wypłacony mi zasiłek bedę musiał zwracać? Dodam,że nadal mam zamiat pracowąc w szkole (po prostu zmieniam placówke)

moim zdaniem nie będziesz musiał zwrócić skoro dalej praca będzie w szkole a tym bardziej jeśli w tym samym OP-ie.

yoda79

Postautor: yoda79 » 2008-03-10, 11:02

Właśnie z tym jest problem - OP zmieni się na pewno.

Paweł Ł.

Postautor: Paweł Ł. » 2008-03-10, 20:45

yoda79 pisze:Pytanie. Spełniam wszystkie wymogi zgodnie z Kn,ale mam umowę do 31.08.2008 i mam zamiar zmienić szkołę. czy wypłacony mi zasiłek bedę musiał zwracać? Dodam,że nadal mam zamiat pracowąc w szkole (po prostu zmieniam placówke)

Wypowiedź radcy prawnego na temat dodatku na zagospodarowanie:

"...Nauczyciel, który złożył wniosek o wypłatę zasiłku na zagospodarowanie, musi się liczyć z obowiązkiem jego zwrotu, jeżeli nie przepracuje w szkole 3 lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. Rozstrzyga o tym przepis art. 61 ust. 3 Karty Nauczyciela, który stanowi, że zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole 3 lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie jednak uzasadnionych wypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku. Na tle cytowanego przepisu rodzi się pytanie, czy obowiązek zwrotu kwoty otrzymanego zasiłku powstanie również w sytuacji, gdy nauczyciel przed upływem 3 lat, o których mowa, zmieni miejsce pracy na inną szkołę, na przykład będąc wcześniej zatrudnionym w szkole średniej, po otrzymaniu zasiłku na zagospodarowanie, zmieni pracodawcę na szkołę podstawową w innej zupełnie miejscowości. Przez szkołę bez bliższego określenia należy rozumieć, zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 2 Karty Nauczyciela, przedszkola, szkoły i placówki oraz inne jednostki organizacyjne wymienione w art. 1 ust. 1 (publiczne przedszkola, szkoły i placówki) i 1a (zakłady poprawcze, schroniska dla nieletnich oraz rodzinne ośrodki diagnostyczno-konsultacyjne). W związku z tym należy uznać, że zmiana przez nauczyciela miejsca pracy (zatrudnienia) na inną szkołę nie jest zmianą zatrudnienia w rozumieniu przepisu art. 61 ust. 3 ustawy i nie spowoduje obowiązku zwrotu przez nauczyciela otrzymanej kwoty zasiłku na zagospodarowanie, także wtedy, gdy zmiana miejsca pracy wiąże się jednocześnie ze zmianą organu prowadzącego szkołę."

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-10, 21:13

Paweł Ł. pisze:Wypowiedź radcy prawnego na temat dodatku na zagospodarowanie:......
W związku z tym należy uznać, że zmiana przez nauczyciela miejsca pracy (zatrudnienia) na inną szkołę nie jest zmianą zatrudnienia w rozumieniu przepisu art. 61 ust. 3 ustawy i nie spowoduje obowiązku zwrotu przez nauczyciela otrzymanej kwoty zasiłku na zagospodarowanie, także wtedy, gdy zmiana miejsca pracy wiąże się jednocześnie ze zmianą organu prowadzącego szkołę."

skłaniam się właśnie ku takiej interpretacji.. problem w tym czy OP też tak to pojmie

maro
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: maro » 2008-03-20, 23:57

Witam, proszę o odpowiedź na moje pytania:
1. Czy dodatek na zagospodarowanie należy się zawsze osobom spełniającym ww kryteria, czy, nawet jeśli osoba spełnia takie kryteria, jest to zależne od dobrej woli dyrektora?
2. Czy praca w szkole językowej (po studiach, na umowę zlecenie) przed podjęciem pracy w szkole publicznej jest przeszkodą w ubieganiu się o zasiłek na zagospodarowanie?
Dziękuję za odpowiedź!

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-21, 20:47

maro pisze:1. Czy dodatek na zagospodarowanie należy się zawsze osobom spełniającym ww kryteria, czy, nawet jeśli osoba spełnia takie kryteria, jest to zależne od dobrej woli dyrektora?

Należy się i jeśli osoba spełnia warunki do jego otrzymania i złoży stosowny wniosek to zasiłek musi zostać wypłacony i nie zależy to od woli dyrektora. Jest to wyraźnie napisane w art. 61 ust 1 KN że "nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego." i potwierdzone w ust. 2 tego artykułu "Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.". Na podstawie obu tych zapisów zasiłek ten jest obligatoryjny do wypłacenia jeśli nauczyciel spełni warunki do jego otrzymania i złoży stosowny wniosek o jego wypłacenie.

maro pisze:2. Czy praca w szkole językowej (po studiach, na umowę zlecenie) przed podjęciem pracy w szkole publicznej jest przeszkodą w ubieganiu się o zasiłek na zagospodarowanie?

Umowa zlecenie ma charakter umowy cywilnoprawnej zatem nie jest przeszkodą w otrzymaniu tego zasiłku. Prawo do zasiłku nie przysługuje nauczycielowi, który przed zatrudnieniem w szkole wykonywał inną pracę na podstawie stosunku pracy a nie umowy cywilnoprawnej jaką jest umowa zlecenie.

maro
Przedmiot: Język angielski

Postautor: maro » 2008-03-22, 15:02

A czy praca wakacyjna w czasie studiów za granicą (W UK, praca w pubie) może mieć wpływ na decyzję o przyznaniu tego zasiłku?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-22, 16:20

maro pisze:A czy praca wakacyjna w czasie studiów za granicą (W UK, praca w pubie) może mieć wpływ na decyzję o przyznaniu tego zasiłku?

Nie, ponieważ nawet gdyby to była praca wynikająca ze stosunku pracy to praca w okresie studiów tak czy inaczej nie ma wpływu na otrzymanie zasiłku

bys
Przedmiot: Informatyka

Postautor: bys » 2008-03-23, 16:58

Witam.

Mam takie pytanie odnosnie zasilku na zagospodarowanie. Wiem ze po jego otrzymaniu trzeba pracowac 3 lata w szkole (liczone chyba od momentu uzyskania stopnia kontraktowego). Co bedzie natomiast w przypadku gdy nauczyciel po zdobyciu stopnia kontraktowego dostal umowe na 2 lata. Czy jesli teraz dostanie zasilek i po 2 latach umowa wygasnie i nie zostanie przedluzona przez dyrektora to czy trzeba to oddawac? A jesli tak to ile? Bo przyznaje nam sie teoretycznie zasilek brutto, ale dostajemy faktycznie pieniadze juz po odliczeniu podatkow itp. Czy oddaje sie tyle co sie dostalo na konto czy tyle co przyznano (czyli brutto). Koledze ktory dostal taki zasilek i po roku zrezygnowal z pracy kazano oddawac cala kwote brutto czyli musial jeszcze ze swoich pieniedzy wyrownac szkole roznice ktora wtedy potracono na podatki. Czy to jest zgodne z prawem?

Pozdrawiam.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-03-23, 20:49

Po pierwsze to jako kontraktowy winieneś mieć umowę na czas nieokreślony o ile na zastępstwo Cię nie zatrudniono a co do zwrotu zasiłku to przepis KN mówi tak
Art. 61.

3. Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.

bys
Przedmiot: Informatyka

Postautor: bys » 2008-03-24, 00:52

Dzieki za odpowiedz. Ten punkt ze trzeba przepracowac juz widzialem ale nie wiem wlasnie jak to jest jak dyrektor nie przedluzy umowy. Bo przeciez wtedy nie z winy nauczyciela nie mozna przepracowac 3 lat. Co do umowy na czas nieokreslony to w mojej szkole sa nauczyciele ktorzy mieli po kilka a nawet kilkanascie razy umowy na 1 rok. Takze z tego co czytalem na forum dyrektor moze sie zaslonic jakims przepisem o organizacji roku i nie musi wtedy dawac umowy na czas nieokreslony. Natomiast nie wiem tez jak to jest z tym podatkiem ktory potracaja przy wyplacie tego dodatku. Czy to tez sie oddaje czy nie? Bo jesli tego sie na 100% nie oddaje to mozna zaryzykowac i skladac wniosek. Natomiast jesli podatek tez trzeba zwracac to nie wiem czy jest sens ryzykowac strate prawie 1000zl gdyby dyr nie przedluzyl umowy.

ilonaczarnik1
Przedmiot: Inne

Postautor: ilonaczarnik1 » 2008-04-09, 16:25

a czy dyrektor mimo że spełniam wszystkie wymogi może odmówić mi wypłacenia dodatku na zagospodarowanie.

edzia

Postautor: edzia » 2008-04-09, 18:56

Art. 61. 1. Nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego. Do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli.

2. Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

3. Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.

Tyle na temat zasiłku mówią przepisy. Nie ma w nich mowy o prawie dyrektora do odmowy przyznania zasiłku

ilonaczarnik1
Przedmiot: Inne

Postautor: ilonaczarnik1 » 2008-04-10, 16:26

a co zrobić gdy dyrektor odmawia wypłacenia zasiłku tłumacząc brakiem środków w budżecie. udać się "wyżej"?

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-04-10, 18:14

Zapytaj na OSKKO,świetna strona i są tam naprawdę kompetentni ludzie.Na pewno coś mądrego Ci doradzą.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”