ocenianie na języku polskim

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Joanna

ocenianie na języku polskim

Postautor: Joanna » 2006-09-03, 13:20

Chciałam zapytac o wasze sposoby oceniania.Będę pracowac z podręcznikiem "Jutro pojde w swiat".Po kazdej czesci podrecznika i cwiczen dla IV klasy przewidziano testy sprawdzajace(4 w ciagu roku).W klasie V niestety takich testow autorzy ksiazki nie przygotowali ale mam zamiar je sama stworzyc, zeby dzieki temu podsumowywac konkretny etap wiedzy.Ale co ponadto?Jak oceniacie czwarto i piatoklasistow?
Ile ocen powinnam wystawic w semestrze i jakich umiejetnosci powinny one dotyczyc?
Czy kazda kartkowka lub sprawdzian ortograficzny musi konczyc sie ocena?
Czy doceniacie jakos aktywnosc uczniow na lekcjach?
Niestety na studiach nikt takich informacji nie przekazuje, ale to zadna nowosc ze wiedza uniwersytecka rozmija sie kompletnie z rzeczywistoscia szkolna...
Moze ktos poleci dobry podrecznik o systemie oceniania w szkole podstawowej?
Czekam na odpowiedzi:))

Awatar użytkownika
dushka

Re: ocenianie na języku polskim

Postautor: dushka » 2006-09-03, 15:38

Ja odpowiem tylko na jedno twoje pytanie: dla twojego spokoju każdą kartkówkę itd. oceniaj stopniem. Trafisz na różnych rodziców, a niektórzy mogą być bardzo niezadowoleni, kiedy nie zobaczą stopnia. Aktywność uczniów na lekcjach możesz oceniać tradycyjnie - plusikami ;) Moja koleżanka - polonistka daje też uczniom prace dodatkowe, ponadpoziomowe, np. przygotować recenzje-reklamę ulubionej książki, wówczas uczeń zgłasza jej, kiedy i jaką książkę chce zaproponować na forum klasy. Dzieci przygotowują plakaty reklamowe, opowiadają o utworze.

Joanna

Postautor: Joanna » 2006-09-03, 16:20

Hmmm..no tak myslalam dushka ze najlepiej kazda kartkowke oceniac ale boje sie ze tych ocen moze sie uzbierac zbyt duzo.A jakby nie patrzec jest to najlepszy sposob nie tylko na sprawdzenie uczniow ale tez na porownanie poziomu w klasie.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2006-09-03, 18:00

Wiesz, ocen nigdy nie masz zbyt dużo. Ja co prawda nie ucze polskiego, tzn nie w starszych klasach - ucze w klasach 1-3, więc nasz jezyk też wchodzi w grę ;) Oceniam: umiejetność opowiadania, testy z lektur, dyktanda, jakieś sprawdziany, jesli jest to sprawdzian zintegrowany to osobną ocenę stawiam z matematyki, z polskiego i z wiadomosci przyrodniczych, stawiam oceny z prac domowych, z umiejetności wypowiadania sie pisemnego, a także z różnych zadań specjalnych - np. dzieciaki tworzyły pierwszy w zyciu dialog pisemny, i te najlepsze prace oceniłam. No i właśnie, czasem ejst tak, że mówie: oceniam wyłącznie prace, które zasługują na co najmniej 4. To jest dobre w przypadku, kiedy dzieciaki robia coś po raz pierwszy, albo przy wyjatkowo trudnym zadaniu - po co uczniowie maja się zniechęcać na początek? :)

Marzena82

Postautor: Marzena82 » 2007-08-11, 15:38

Co do oceniania - to z moimi uczniami ustaliłam,co będzie obejmować ocenę semestralną i końcową. Wyjaśniliśmy sobie sposób oceniania.Aha, żeby nie nagromadzić sterty ocen wprowadziłam sobie również klasową punktację za aktywność na lekcji,przygotowanie,zaangażowanie( plus za poprawnie wykonane zadanie,bądź polecenie. Suma 5 zdobytych plusów równoznaczna była z oceną bardzo dobrą. I z doświadczenia wiem,że to mobilizowało ich do jakiegokolwiek działania.
Ps. U mnie w szkole obowiązuje Wewnątrzszkolny System Oceniania z poszczególnych przedmiotów.
PoZdRaWiAm CiEpŁo - Marzena ;)

Awatar użytkownika
DHoffer
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Co biorę pod uwagę?

Postautor: DHoffer » 2008-05-27, 09:32

Ja podczas wystawiania oceny końcowej biorę pod uwagę: dyktanda, sprawdziany z lektur, umiejętność głośnego czytania, sprawdziany z gramatyki, wypracowania, a w piątej klasie także sprawdziany z mitologii.

P.S. Kolejny raz poprawiam napisany przez Ciebie post - czerwień z cieniem okropnie wygląda i ciężko się czyta takie litery. :roll:
Ostatnio zmieniony 2008-05-27, 16:46 przez DHoffer, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”