E-Dziennik

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haniux

Re: E-Dziennik

Postautor: haniux » 2008-02-22, 14:14

Po co dublować tematy?
Zaśmiecanie forum takimi samymi postami nikomu nie pomoże...
"Mów do mnie jeszcze, za taką rozmową tęskniłem lata [...]"

askgruchala

Postautor: askgruchala » 2008-02-22, 16:37

Wybacz - ale co ma temat Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera do mojego postu? Nie widze żadnej spójności i nie rozumiem przeniesienia tego wątku w to miejsce.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-02-22, 16:49

askgruchala pisze:Wybacz - ale co ma temat Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera do mojego postu? Nie widze żadnej spójności i nie rozumiem przeniesienia tego wątku w to miejsce.

Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera to podforum a nie temat. Wystarczyło poczytać uważnie i zobaczyłabyś, że właśnie tu temat dziennika elektronicznego już jest. Poza tym nie ma potrzeby powielać tego samego tematu w róznych miejscach.

askgruchala

Postautor: askgruchala » 2008-02-22, 17:07

Zatem ujmę to inaczej i zadam pytanie ponownie.

Co ma podforum Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera do mojego postu?

I powtórzę to samo - nie widze żadnej spójności i nie rozumiem przeniesienia tego wątku w to miejsce.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2008-02-22, 18:14

askgruchala pisze:Co ma podforum Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera do mojego postu?

jest to forum dla nauczycieli więc Rady i porady dotyczące codziennej eksploatacji komputera oczywiście dotyczą używania komputera w pracy nauczyciela i nie tylko :wink:

mieszacz

Postautor: mieszacz » 2008-02-25, 22:15

Witam ponownie...
Długo nikt się nie interesował tematem, więc zarzuciłem sprawdzanie. Oczywiście E-Dziennik jest już w fazie używalności. W mojej szkole korzysta z niego 25 wychowawców. Można więc powiedzieć, że jest już całkiem nieźle przetestowany. Ciągle go rozwijam i dodaję nowe funkcjonalności. Aktualnie zajmuję się zmianą jego szaty graficznej (poprzednie wersje miały po prostu działać). Jeśli ktoś jest zainteresowany, to odsyłam do mojej strony: www.plociennik.ostrowwlkp.pl Tam jest krótki opis systemu, źródła oraz wersja demonstracyjna. Projekt jest na licencji GPL więc można do woli ściągać i testować, a jak się spodoba, to używać..;)

Awatar użytkownika
arte

belfrownia-humanista

Postautor: arte » 2008-03-21, 23:44

przyglądam się dyskusji i dalej nie wynika z niej skąd taka cena kompilatora ??
w zwykłym C czy Pascalu można zrobić program i spokojnie na gpl
Ostatnio zmieniony 2008-09-27, 08:29 przez arte, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-03-22, 18:05

arte pisze:przyglądam się dyskusji i dalej nie wynika z niej skąd taka cena kompilatora ??

Też mi się tak właśnie wydawało, dlatego pytałam się kolegi w czym chce to pisać ;) zresztą takie elektroniczne dzienniki już istnieją
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Awatar użytkownika
arte

Postautor: arte » 2008-03-29, 13:53

ann pisze:
arte pisze:przyglądam się dyskusji i dalej nie wynika z niej skąd taka cena kompilatora ??

Też mi się tak właśnie wydawało, dlatego pytałam się kolegi w czym chce to pisać ;) zresztą takie elektroniczne dzienniki już istnieją

ale też jako osobne aplikacje ?

bo takich nie spotkałem

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-03-29, 17:03

arte pisze:ale też jako osobne aplikacje ?

Jako osobne aplikacje nie (chyba ;) ), ale chodziło mi o to, że nie bardzo widzę sens tworzenia płatnej aplikacji podczas gdy istnieją już elektroniczne dzienniki. Generalnie jeśli belfrownia-humanista, liczył na zysk dzięki takiemu programowi to nie widzę szans za bardzo ;)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Awatar użytkownika
arte

Postautor: arte » 2008-04-30, 21:25

belfrownia-humanista pisze:Na pewno tak, ale żeby pisać w php dobrze, trzeba być inżynierem po klasycznym kierunku informatycznym (a nie jakiejś "informatyzacji"), bo php jest trudne i pewnie dlatego jest bezpłatne. Nie bez powodu wszystkie fora internetowe są podobne do siebie. Po prostu nie są pisane od nowa w php tylko ściągana skądś jest gotowa biblioteka do forum, która gdzieś została opublikowana jako bezpłatna. Po prostu mało kto potrafiłby napisac takie forum w php. Klasyczny inżynier będzie to znać bo php jest modne w Polsce bo jest bardzo tanie i dlatego jest często używane, ale klasyczny inżynier informatyk bardzo dużo zarabia i może być problem z dostaniem jego programu bezpłatnie.

zupełnie się z tym nie zgadzam, klasyczny inżynier nie musi znać wcale php dobrze, na tle innych jezyków programowania php nie jest tak bardzo skomplikowane, jest wiele różnych języków programowania free o trudniejszej składni od PHP

Awatar użytkownika
arte

Postautor: arte » 2008-04-30, 21:30

ann pisze:
arte pisze:ale też jako osobne aplikacje ?

Jako osobne aplikacje nie (chyba ;) ), ale chodziło mi o to, że nie bardzo widzę sens tworzenia płatnej aplikacji podczas gdy istnieją już elektroniczne dzienniki. Generalnie jeśli belfrownia-humanista, liczył na zysk dzięki takiemu programowi to nie widzę szans za bardzo ;)

w sumie tak ale jak tworzy się samemu to można dodać takie funkcje jakie w macierzystej szkole są potrzebne, ...

tak się zastanawiam, jeśli aplikacja to musiałoby po szkolnej sieci gdzieś zapisywać albo z każdego komputera zbierać pliki wpisane przez nauczycieli
tu internet chyba najlepiej wychodzi z tym zastrzeżeniem że można probować się włamać ( uczniowie )

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2008-09-17, 18:08

Witam - a ja a propos wątku o e-dzienniku w tym miejscu - tez wydaje mi sie niewłaściwe. Przecież nie dotyczy on eksploatacji komputera. Jest to chyba mylące. Też napsiałam niedawno wątek takowy w innym miejscu.

I mertytorycznie już - zarejestrowałam się w serwisie z takim darmowym dziennikiem - www.dziennikocen.pl. NA razie wprowadzam dane. Ale juz widzę, ze nie jest on tak doskonały, jak płatny program tego typu, który jest w drugiej szkole, w której pracuję. W tejże drugiej szkole został wprowadzony odgórnie (pomysł dyrektora - zresztą świetny - ukłony :)). Nazywa się on szumnie: System kontroli frekwencji i postepów w nauce. Jest rzeczywiście Świetny. Polecam szkołom. Niestey płatny. Rodzice wykupują abonament na rok (chyba 20 zł). Funkcji jest dużo więcej aniżeli w tym darmowym, z którego będę korzystać w pierwszej szkole. Ale lepszy rydz niż nic. Chwali sie twórców :)

edzia

Postautor: edzia » 2008-09-17, 18:13

agadanuta pisze:Funkcji jest dużo więcej aniżeli w tym darmowym
Napisz, jakie ma funkcje i jakie zalety.

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2008-09-18, 08:56

DObrze - gdy wrócę z pracy postaram sie to zredagować. A na razie panel użytkownika - nauczyciela, który o tych funkcjach też coś powie.
Załączniki
panel.JPG

Wróć do „Szkolna codzienność”