Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Kod: Zaznacz cały
Telefony komórkowe, odtwarzacze mp3, notatniki, pamiętniki i listy ucznia są objęte tajemnicą korespondencji.
Ochrona tajemnicy korespondencji jest bardzo ważną wartością, nauczyciel swoim zachowaniem nie powinien nawet pozostawić wątpliwości, że mógł choć przez chwilę zajrzeć do prywatnych notatek ucznia.
Dlatego nauczycielowi nie wolno nawet dotknąć komórki, odtwarzacza mp3, listów, pamiętników, czy notatników należących do ucznia.
Jeśli w statucie jest zapis upoważniający nauczyciela do konfiskaty telefonu, to taki zapis jest sprzeczny z prawem i nieważny i nie może on być pretekstem.
tomek pisze:A mi niektórzy nauczyciele zajrzeli do moich SMS-ów, bo sam Im je wysyłałem![]()
![]()
, raz niestety przypadkowo.
Hmmm... a co powiesz na taką sytuację. Uczeń ma klasówkę i pisze sms-a z prośbą o odpowiedz, przez pomyłkę wysłał go do nauczycielazamiast do osoby do której chciał (sytuacja autentyczna - nie ja).
tomek pisze:A propos, mam pytanko do nauczycieli, czy dajecie Swoim uczniom nr własnych komórek?
tomek pisze:koleś przeczytaj to ze zrozumieniem! Nie daje im telefonu tylko numer telefonu, to różnica! poza tym nie o mnie chodzi!
No ok, niby jakoś się bronisz w swoich poglądach, ale mnie to nie przekonuje, nie tylko mnie, to NAS bawi. To co nauczyciel może zrobić wobec uczniów którzy korzystają na sprawdzianie z telefonu. Haha uwagę ma im stawić... a może poprosić aby schował z łaski swojej... no bo jak się domyślam to oceny niedostatecznej nie może wstawić, bo potem uczeń naskoczy że nie ma dowodów że ściągał.
a jeżeli pisze sms'y z prośbą o podpowiedź itp. jest to oszustwo, naczyciel karze ucznia wtedy poprzez ocene:)
Heh, bardzo się cieszę że nie jestem Twoim kolegą, nawet nie wiesz jak bardzonie reprezentujesz zbyt wysokiego poziomu intelektualnego, nie jestem Twoim Kolegą!
No ok, ale jaki dowód jest na to że uczeń akurat ściągał używając telefonu, albo pisał sms-y, może po prostu wpatruję się na ten głupi telefon i odlicza minuty do końca sprawdzianu (ja tak mam akurat jak oglądamy jakiś film, ktoś inny może tak robić na sprawdzianie), tego nie da się ustalić. A może trzeba w salach pod ławkami trzeba zainstalować głośniki, wtedy będzie wiadomo kto koresponduje podczas zajęćprzemyslaw pisze:poza tym czytaj ze zrozumieniem skoro tak mówisz:
Cytat:
a jeżeli pisze sms'y z prośbą o podpowiedź itp. jest to oszustwo, naczyciel karze ucznia wtedy poprzez ocene:)
przemyslaw pisze:§ 18. Statut szkoły określa szczegółowe zasady przyjmowania uczniów do szkoły oraz ich prawa i obowiązki, w tym:
1) rodzaje nagród i kar stosowanych wobec uczniów oraz tryb odwoływania się od kary; nie mogą być stosowane kary naruszające nietykalność i godność osobistą ucznia,