Witam wszystkich,
będąc w takim momencie życia, w którym podejmuje się, bądź co bądź, jedne z najważniejszych decyzji chciałbym zwrócić się do szerokiego grona pedagogów z prośbą o rozjaśnienie pewnych spraw.
Już tłumaczę z czym do Was przychodzę, a mianowicie, skończyłem właśnie szkołę średnią, zdałem bardzo dobrze maturę i przede mną pojawił się dylemat jakiego nigdy wcześniej nie spodziewałbym się - studiować prawo czy historię na UJ. Kocham historię i mogę nieskromnie powiedzieć, że jestem w niej dobry ( jeśli matura czy oceny są jakimś wyznacznikiem posiadanej wiedzy ) ale równie dobrze radze sobie w naukach 'prawnych' ( poświęcenie całego semestru na naukę do Olimpiady Wiedzy o prawach człowieka z zadowalającym skutkiem ). Chciałbym studiować i prawo i historie, ale ta opcja odpada i proszę mnie nie przekonywać do łączenia tychże nauk

I nie chciałbym również rozmawiać tu o prawie, ale o nauczaniu historii i ewentualnie WoS-u.
Nauczanie jest moim powołaniem i jestem tego na 100% pewien, moim marzeniem jest przekazywać swoją wiedzę dzieciom i młodzieży a i wiem jak się do tego zabrać ( całe liceum udzielałem bezpłatnych korepetycji moim znajomym, którzy chwalili mnie za wysoko stawiane wymagania, egzekwowanie wiedzy i umiejętność nauczania

) To co sprawia, że zastanawiam się nad celowością poświęcenia się karierze nauczycielskiej to brak konkretnej wiedzy na jej temat. Proszę o udzielenie mi kilku rad: jak rysuje się możliwość dostania etatu ( najlepiej pełnego )od razu po studiach, czy ukończenie Jagiellońskiego zwiększa moje szanse, czy jest szansa na trochę większe zarobki niż tysiak na początek, jak rysują się perspektywy zapotrzebowania na nauczanie historii i WoSu, czy można pracować na 2 etaty nauczycielskie ( tj. 2*18 ), czy w oświacie bardziej liczą się znajomości czy umiejętności ( tzn, na co patrzy dyrektor przy poszukiwaniu pracownika ) ? Przepraszam za tak dużo pytań, ale czasu coraz mniej na podjęcie decyzji a chciałbym znaleźć parę plusów na historię oprócz samego powołania powołania
Pozdrawiam.