Praca w dwóch szkołach a awans

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
grey_wolf2

Praca w dwóch szkołach a staż

Postautor: grey_wolf2 » 2007-11-18, 17:47

Mam pytanie związane z odrabianiem stażu na nauczyciela mianowanego. Pracuję w dwóch szkołach, w żadnej nie mam całego etatu ale w każdejj mam więcej niż pól. Złożyłam wniosek w jednej z nich a potem okazało się że w drugiej szkole niespodziewanie dostałam wychowawstwo. Moje pytanie jest następujące: czy mogę zbierać dokumentację z obydwu szkół czy tylko z tej gdzie złozyłam wniosek i plan rozwoju zawodowego?
"Kto nabytą wiedzę pielęgnuje, a nową bez ustanku zdobywa, ten może być nauczycielem innych."

eldog

Re: Praca w dwóch szkołach a awans

Postautor: eldog » 2007-11-19, 11:13

Dokumentację jak chcesz możesz zbierać z dwóch szkół, tylko po co? Chyba żeby wykazać się dodatkową pracą, przecież złożyłaś już wniosek o rozpoczęcie stażu i go realizujesz w wybranej szkole, więc właśnie tam będziesz zdawać sprawozdanie z planu rozwoju zawodowego i tak trzymaj, życzę powodzenia w realizacji stażu, Ela
Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!

Awatar użytkownika
grey_wolf2

Postautor: grey_wolf2 » 2007-11-19, 18:26

chodzi o to że w mojej pierwszej szkole nie mam wychowawstwa a drugiej mam więc mogłabym cos udokumentować z pracy wychowawczej.
"Kto nabytą wiedzę pielęgnuje, a nową bez ustanku zdobywa, ten może być nauczycielem innych."

eldog

Postautor: eldog » 2007-11-19, 21:09

Domyślam się o co Ci chodzi ale pracując w dwóch szkołach masz możliwość w trakcie trwania stażu może połączenia klas z różnych szkół w trakcie organizacji imprez okolicznościowych, wyjazdów, uroczystości na szczeblu gminnym, powiatowym. Rola nauczyciela przedmiotowca to nie tylko praca dydaktyczna ale także wychowawcza nawet bez przydzielonych oficjalnych godzin wychowawczych, współpraca dotycząca dwóch szkół na kanwie wychowawczej myślę, że może doprowadzić do zacieśnienia więzi emocjonalnych między uczniami, pomyśl co możesz zrobić łącząc pracę w dwóch szkołach, pozdrawiam Ela
Umiesz liczyć, to licz w życiu tylko na siebie!

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2008-04-29, 17:52

mi powiedziano, że staż robi się w jednej szkole, więc chyba ta kombinacja się nie uda.

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Problem

Postautor: agadanuta » 2008-05-09, 22:50

JA mam podobny problem - zaczęłam staz na dyplomowanego w jednej szkole (pracuję tam 8 lat), ale rok później otrzymałam równeiz pracę w innej (nie mogłam odrzucić tak ciekawej propozycji), nadal pracuję w obydwu szkoałch - choć wymiar godzin mam różny - zawsze jednak wyższy niz pół etatu. W drugiej szkole brałam udzał w bardzo ciekawych przedsięwzięciach (to szkoła średnia) -m.in. comeniusie; w macierzystej tez się troche uzyskało, ale chciąłbym pwiedzieć o różncyh aspektach pracy anczucyeiela, bo teraz mam pełne spectrum (macierzysta szkoła to podstawówka wraz z gimanzjum). No i nie wiem, czy mogę zamieścić jakieś zrealizowane zadania w tej drugiej szkole. Hm, hm.. Czy ktoś mi jednoznacznie odpowie na ten problem?

Jethro Tull

Re: Problem

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-09, 23:21

agadanuta pisze:JA mam podobny problem - zaczęłam staz na dyplomowanego w jednej szkole (pracuję tam 8 lat), ale rok później otrzymałam równeiz pracę w innej (nie mogłam odrzucić tak ciekawej propozycji), nadal pracuję w obydwu szkoałch - choć wymiar godzin mam różny - zawsze jednak wyższy niz pół etatu. W drugiej szkole brałam udzał w bardzo ciekawych przedsięwzięciach (to szkoła średnia) -m.in. comeniusie; w macierzystej tez się troche uzyskało, ale chciąłbym pwiedzieć o różncyh aspektach pracy anczucyeiela, bo teraz mam pełne spectrum (macierzysta szkoła to podstawówka wraz z gimanzjum). No i nie wiem, czy mogę zamieścić jakieś zrealizowane zadania w tej drugiej szkole. Hm, hm.. Czy ktoś mi jednoznacznie odpowie na ten problem?

jednoznacznie to nikt Ci nie odpowie bo nie wie co miałaś w planie rozwoju zawodowego, jakie to były działania dokładnie, i w jaki sposób te działania miały przełożenie na pracę w szkole, w której odbywasz staż..Do sprawozdania jeśli to chcesz ując to pod tym kątem patrzyć musisz. A dodatkowo niby skąd dyrektor Twój ma wiedzieć co tam zrobiłaś, jakies potwierdzenie by się tez przydało od drugiego dyrektora

Awatar użytkownika
agadanuta

Postautor: agadanuta » 2008-05-09, 23:43

Plan rozwoju pisałam pod tę pierwszą szkołę - działania które robiłam w drugiej są normalnymi działaniami, które mieszczą się w standardowych działniach ujmowanych w planach - w kazdym razie łątwo je dopasować do zadań z planu.
Naturalnie, że gdybym miała zamieszczać te sprawy z drugiej szkoły, to będe sie ubiegać o potwierdzneie mi ich przez dyrektora - to dla mnie oczywiste i nie o to pytam.
Nieoczywiste natomast jest to, czy można tak zrobic - pomimo, że plan rozowju i staż robi sie w jednej szkole.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-10, 22:09

agadanuta pisze:Nieoczywiste natomast jest to, czy można tak zrobic - pomimo, że plan rozowju i staż robi sie w jednej szkole.

jeśli dyrektor zatwierdził plan rozwoju ujmujący zadania realizowane w innej szkole to znaczy uznał, że te zadania łącza się z jego szkołą...choć to trochę dziwne ale nie da się odpowiedzieć jak nie wiedomo co w planie rozwoju było zawarte.. Generalnie plan rozwoju pisze się do szkoły w której się odbywa staż natomiast czym inny jest spełnienie wymagań na poszczególny stopień awansu zawodowego, który dokumentuje się dla komisji

Awatar użytkownika
agadanuta

Postautor: agadanuta » 2008-05-11, 17:43

Bardzo dziękuję Ci, że chcesz mi pomóc, jestem wdzieczna, ale nie rozumiemy się zupełnie :)

Jeszcze raz więc - pracowałam w jednej szkole, gdy pisałam plan rozwoju (tak jak mówię, zwiem, że robi sie staż w jednej szkole uwzględnaijac jej specyfikę etc.). Po roku od rozpoczęcia stażu zaczęłam prace w drugiej szkole dodatkowo. NAdal funckonuje mój paln rozowju, który maiłam wczesniej. Pracowałam sobie spokojnie i robiłam rózne zadania, które odpowiadają moim dziąłaniom ujętym w planie. I wszystko jest si.
Ale fajne rzeczy robiłam tez w drugiej szkole. CHciałbym tez pochwalić się nimi (dyrektor drugiej szkoły potwierdzi pisemnie, że takie rzeczy robiłam, bo jest mądrym człwowiekiem i bezproblemowym), ale .. i tu jest zakręt: nie wiem, czy tak MOŻNA. Czy mozna mówić też w swoim sprawozdaniu, w opisie swoich działań też o drugiej szkole. Ptrzykładowo - dzielnie się z innymi nauczycielami swoją wiedzą, doświadczeniem - mam to oczywiście założone w planie rozwoju (że będę dajmy na to robić lekcje pokazowe dla nauczyieli stazystów - robiłam w drugiej szkole (tej w której pracuję od niedawna)lekcje otwarte dla nauczyieli - czy wspomianć o tym? Robiłam oczwyiscie powazniejsze rzeczy, ale nie o to chodzi - chodzi o zasadę. nIe znajduję w żadnych dokumentach niczego o tym i dlatego pytam.

Nie wiem, czy dość jasno to tłumaczę ?:)
Aha - ja własnie dokumentuje przebieg swojego stazu - składam wniosek o wszczęcie postępowania :)

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-11, 21:02

agadanuta pisze:Bardzo dziękuję Ci, że chcesz mi pomóc, jestem wdzieczna, ale nie rozumiemy się zupełnie :)

Jeszcze raz więc - pracowałam w jednej szkole, gdy pisałam plan rozwoju (tak jak mówię, zwiem, że robi sie staż w jednej szkole uwzględnaijac jej specyfikę etc.). Po roku od rozpoczęcia stażu zaczęłam prace w drugiej szkole dodatkowo. NAdal funckonuje mój paln rozowju, który maiłam wczesniej. Pracowałam sobie spokojnie i robiłam rózne zadania, które odpowiadają moim dziąłaniom ujętym w planie. I wszystko jest si.
Ale fajne rzeczy robiłam tez w drugiej szkole. CHciałbym tez pochwalić się nimi (dyrektor drugiej szkoły potwierdzi pisemnie, że takie rzeczy robiłam, bo jest mądrym człwowiekiem i bezproblemowym), ale .. i tu jest zakręt: nie wiem, czy tak MOŻNA. Czy mozna mówić też w swoim sprawozdaniu, w opisie swoich działań też o drugiej szkole. Ptrzykładowo - dzielnie się z innymi nauczycielami swoją wiedzą, doświadczeniem - mam to oczywiście założone w planie rozwoju (że będę dajmy na to robić lekcje pokazowe dla nauczyieli stazystów - robiłam w drugiej szkole (tej w której pracuję od niedawna)lekcje otwarte dla nauczyieli - czy wspomianć o tym? Robiłam oczwyiscie powazniejsze rzeczy, ale nie o to chodzi - chodzi o zasadę. nIe znajduję w żadnych dokumentach niczego o tym i dlatego pytam.

Nie wiem, czy dość jasno to tłumaczę ?:)
Aha - ja własnie dokumentuje przebieg swojego stazu - składam wniosek o wszczęcie postępowania :)

rozumiemy się, znaczy ja rozumiem ale może nie potrafiłem za bardzo wytłumaczyć :-) Moim zdaniem nie ma potrzeby "chwalić się" dokonaniami z innej szkoły w sprawozdaniu dla dyrektora bo skoro założyłas sobie w planie rozwoju coś co realizować bedziesz w swojej szkole to z tego pisz sprawozdanie. I skoro plan rozwoju został zrealizowany na podstawie działań z własnej szkoły wiec i ocena powinna być pozytywna.

Dokonania z innej szkoły można oczywiście ująć w dokumentacji dla komisji celem potwierdzenia wymagń, które należy spełnić.
Oczywiście nikt Ci nie zabroni napisać w sprawozdaniu również i działań z drugiej szkoły ale moim zdaniem dyrektor nie musi brać ich pod uwagę bo wystarczą te z macierzystej szkoły więc po co pisać.

Mówiąc inaczej, ja na Twoim miejscu odnosiłbym się w sprawozdaniu jedynie do tego co założyłem w planie rozwoju.

lifeforce
Przedmiot: Język niemiecki

Awans a 3 szkoły..POMOCY

Postautor: lifeforce » 2009-08-25, 17:56

Witam!
Mam problem i nie moge sie nigdzie doszukac odpowiedzi. wiec probuje tutaj
Od 2008 jestem nauczycielem kontraktowym. W roku szkolnym 2008/2009 pracowałamw dwóch szkólach. W jednej na 6/18 etatu, w drugiej na 3/18 etatu. ŁĄcznie 9/18 etatu. W tym roku szkolny, czyli 2009/ 2010 pracuje w sumie w 3 szkołach. W 1 na 6/18, w 2 na 5/18 a w 3 na 8/18. Łącznie 19/18.
Moje pytanie, Czy ja za rok moge rozpoczac staz na mianowanego. Słyszałam ze musze w jednej placówce pracowac conajmniej pol etatu zeby przerwa miedzy awansami została uznana. Nie moge sie doszukac. błagam o odpowiedz

edzia

Postautor: edzia » 2009-08-25, 20:54

lifeforce pisze:Słyszałam ze musze w jednej placówce pracowac conajmniej pol etatu zeby przerwa miedzy awansami została uznana.
Pierwszy raz słyszę taką bzdurę!
4. Nauczyciel kontraktowy może rozpocząć staż na stopień nauczyciela mianowanego po przepracowaniu w szkole co najmniej dwóch lat (...) od dnia nadania poprzedniego stopnia awansu zawodowego.
Czyli musisz przez co najmniej 2 lata pozostawać w stosunku pracy. Pozostajesz!

woto0
Przedmiot: Informatyka

Praca w dwóch szkołach a awans

Postautor: woto0 » 2010-05-27, 13:57

Mam takie pytanie. Jestem właśnie w trakcie pisania sprawozdania i teczki. Pracuje w dwóch szkołach w jednej z nich robię awans. Czy mogę opisać osiągnięcia w teczce z drugiej szkoły??
dziekuję

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2010-05-27, 14:55

Do dyrektora sprawozdanie, z tej szkoły w której masz staż, a do kuratorium, jak najbardziej - działania z obu placówek.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”