dyscyplina w klasie

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dgb15
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka, Technika

Re: dyscyplina w klasie

Postautor: dgb15 » 2008-06-19, 18:52

miwues, Napisałeś"Dlatego osobiście ustalam twarde zasady kluczowe, nienegocjowalne - o tych tylko dzieci informuję, a one mają obowiązek przyjąć je do wiadomości i przestrzegać.
Prócz tego parę spraw przedstawiam dzieciom na zasadzie, że wg mnie może być tak albo tak, albo jeszcze inaczej. Tu mogą się wypowiedzieć i współdecydować.

Jeśli chodzi o początek pracy, o pierwsze miesiące z daną klasą, serdecznie radzę trzymać się starej sprawdzonej zasady: najpierw przykręcić śrubę, luzować później, nigdy odwrotnie!"- na innym forum - o jakie ustalasz trwałe zasady kluczowe..???

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-06-19, 19:17

dgb15 pisze:Afroditte, Niestety,z powodu tych gum narobiło sie w szkole szumu, bo jedna nauczycielka sama do mnie przyszła i mi powiedziała,że ona żuje gumę(okazało sie że inni nauczyciele też!!!), ponadto jak chodziłam na hospitacje do nauczycieli, to oni równiez tolerowali zucie gum przez młodzież...

Że tak powiem - no i co z tego???
Fakt, nauczyciel powinien być przykładem dla uczniów, ale jesli inni tak robią to nie znaczy że Ty musisz. Naprawdę warto przeciwstawiać się niektórym działaniom bo to budzi szacunek u uczniów a i przy okazji wyrabia pozytywne nawyki. Ty z tym walcz, przynajmniej u siebie na lekcji a i nie zaszkodzi innym nauczycielom grzecznie zwrócić uwagę, że to niekulturalne i wyraża brak respektu do drugiej osoby.

miwues pisze:Do merytorycznych kwestii dotyczących oceniania nikomu nie wolno się nauczycielowi wtrącać.

Dokałdnie. Nauczyciel ma prawo do swobodnego wybierania wszelkich metod wychowawczych i dydaktycznych, które uzna za stosowne.

dgb15 pisze:Był to sprzeciw uczniów i nauczyciele też zwracali mi uwagę, że jak uczeń ma całe zadanie domowe źle, to nie powinno sie wstawiać oceny niedostatecznej.

Dlaczego "nie powinno się" i dlaczego uczniowie decydują o tym jakie oceny można i za co dostać? Jeśli masz taki zapis w PSO, albo widnieje on w WSO to nikt nie ma prawa Ci tego zarzucić.
"My wish is world's command"

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-06-19, 19:26

W PSO (Przedmiotowy System Oceniania) umieszcza się przede wszystkim zasady oceniania, obszary podlegające ocenie, sposoby formułowania ocen, sposoby informowania uczniów i rodziców o postępach w nauce.
Raczej zapisu o żuciu gumy tam nie znajdziemy :wink:
Dlatego oprócz przedstawienia PSO trzeba uczniom wyjaśnić co można a co nie na danej lekcji.
To, co mi teraz przychodzi na myśl, to:
- to nauczyciel udziela głosu
- uczeń, gdy zapytany, wstaje
- uczeń zgłasza chęć wypowiedzi lub zadania pytania poprzez podniesieni ręki i cierpliwie czeka na udzielenie głosu przez nauczyciela
- uczeń nie może samowolnie opuszczać miejsca siedzenia bez podania wyraźnej przyczyny
- na lekcji obowiązuje cisza
- uczeń ma obowiązek nosić strój szkolny
ja jeszcze zwracam uwagę na mówienie pełnymi zdaniami

Ale zapoznać uczniów z zasadami to jedno a przestrzegać ich - drugie. Dlatego ważne jest by w sytuacji gdy jakaś z zasad zostaje złamana od razu reagować, bu uczniowie rzeczywiście poczuli, że ma być tak a nie inaczej.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-06-19, 19:48

Afroditte pisze:dgb15 napisał/a:
Był to sprzeciw uczniów i nauczyciele też zwracali mi uwagę, że jak uczeń ma całe zadanie domowe źle, to nie powinno sie wstawiać oceny niedostatecznej.

Dlaczego "nie powinno się" i dlaczego uczniowie decydują o tym jakie oceny można i za co dostać? Jeśli masz taki zapis w PSO, albo widnieje on w WSO to nikt nie ma prawa Ci tego zarzucić.

Ocenie podlegają wszystkie formy aktywności ucznia: odpowiedzi ustne, kartkówki, prace klasowe, aktywność na lekcji, dodatkowy wysiłek w przygotowanie się do konkursów, wykonanie dodatkowych (nieobowiązkowych zadań) prace domowe, ...
Jeżeli uczeń podejmuje się rozwiązania zadania i ma z tym trudności, wykonuje kilka prób i wie, że jest to źle, zgłasza mi ten fakt i pokazuje swoje próby rozwiązania. Oceny niedostatecznej wtedy nie stawiam (pisałam na ten temat wcześniej). Jeżeli natomiast sprawdzam pracę domową i nie zgłosił mi wcześniej, że sprawiła mu ona trudności, a rozwiązanie jest niepoprawne, to i ocena pozytywna też być nie może.
Obowiązuje 6-cio stopniowa skala ocen, więc nie widzę powodu by jej nie stosować do oceny prac domowych.

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-19, 21:15

[quote="Afroditte"][ Ty z tym walcz, przynajmniej u siebie na lekcji a i nie zaszkodzi innym nauczycielom grzecznie zwrócić uwagę, że to niekulturalne i wyraża brak respektu do drugiej osoby.

Walczyłam z tym do końca, pierwszaki wiedziały że tego nie toleruje i jak zwracałam komus uwage, to sie czerwienił ze wstydu... ale dla 2 klas to była normalka... Czy mogłabyś napisać o Twoim PSO i oczekiwanego przez Ciebie zachowania na lekcjach?

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2008-06-20, 13:36

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-20, 14:06

Afroditte, Tak, dziekuje już czytałam!

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-20, 14:46

Ciekawi mnie jeszcze czy prace klasową wszyscy mogą poprawiać, czy tylko osoby z oceną niedostateczną? Ja Wy stosujecie?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-06-20, 17:10

dgb15 ty ustalasz zasady na swojej lekcji i ty rządzisz na swojej lekcji. Zasady powinny być krótkie i proste. Nie za wiele, bo te pisanie kontraktów to jakaś przesada.

Żucie gumy. > Nie życzysz sobie i koniec kropka. nie jest to kwestia do dyskusji. Jesli pani Ola pozwala to niech sobie żują u pani Oli, u ciebie nie ma żucia. Nic też pani Oli do zasad na twoich lekcjach.
U mnie na ten przykład mogą pić napoje. Mnie to nie przeszkadza, ale nie mają prawa się powoływać na to, ze na angielskim można pić na innych lekcjach i tak samo nic do tego innym nauczycielom co robią uczniowie na moich lekcjach. Jak mamy storytelling to leżymy na podłodze, a jak karaoke to siedzimy na stołach to nie znaczy, ze przyjdzie uczeń do pana Krzysia i zażąda leżenia na fizyce.

Zasady kindersztuby nie da się omówić, a tym bardziej zapisać w ciągu 45 minut. Uczniowie gimnazjum powinni ją znać już po podstawówce. niewłaściwe zachowania korygowałbym na bieżąco.

Jeśli chodzi o zadania to jak jest ocena za nic nie zrobienie skoro za próby (choć nieudane) dostaje się jedynkę? Jeśli też jedynkę to ja bym nie próbował, bo strata czasu zwłaszcza gdy mam świadomość braków pewnych umiejętności.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-06-20, 18:23

Jolly Roger pisze:Jeśli chodzi o zadania to jak jest ocena za nic nie zrobienie skoro za próby (choć nieudane) dostaje się jedynkę?

Tu się zgodze. Za brak - ewidentnie jedynka. IMO fakt, że próbował - nawet jeśli nie umiał - trzeba chyba jednak docenić, chociażby brakiem tej jedynki właśnie.
dgb15 pisze:Ciekawi mnie jeszcze czy prace klasową wszyscy mogą poprawiać, czy tylko osoby z oceną niedostateczną?

U mnie było tak, że niedostateczne były poprawiane obowiązkowo (co nie znaczy ze skutecznie ;) ), a dopuszczające i dostateczne - tylko przez chętnych. Inna sprawa, że w swoim kajeciku nie miałam zapisanych ocen tylko zdobyte przez dzieciaki punkty (na taki zapis w dzienniku nie zgodziła się dyrekcja ;) ), co jest jednak bardziej miarodajne.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-20, 19:28

Dziekuje za odpowiedzi, ale jeszcze mam takie pytanie odnosnie książek, bo tu też różnie nauczyciele podchodza do tej sprawy. Czy podręczniki i ćwiczenia maja nosic wszysycy czy tak,aby był jeden podręcznik na stole? Jeśli zdecyduje sie na to zby wszyscy musieli nosic podręczniki, to gdy uczeń podręcznika nie przyniesie, to nalezy postawić minusa i traktowac jako brak przygotowania do lekcji?

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-20, 19:31

W jaki inny sposób niż minusy, można egzekwować noszenie podręczników?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-06-21, 08:55

dgb15 pisze:Dziekuje za odpowiedzi, ale jeszcze mam takie pytanie odnosnie książek, bo tu też różnie nauczyciele podchodza do tej sprawy. Czy podręczniki i ćwiczenia maja nosic wszysycy czy tak,aby był jeden podręcznik na stole? Jeśli zdecyduje sie na to zby wszyscy musieli nosic podręczniki, to gdy uczeń podręcznika nie przyniesie, to nalezy postawić minusa i traktowac jako brak przygotowania do lekcji?

To ty decydujesz czy ten podręcznik przypisany do każdego ucznia jest niezbędny. Mnie wystarcza jeden na ławce.

Jak egzekwować? Każdy ma jakis sposób motywacyjny. jedni robią to:

Przez opierdziel ;-)
inni za karę nakazują sprzątać toalety :twisted: :rotfl:

Ty najlepiej czujesz swoich uczniów więc dobierz metodę do klasy. mogą być minusy, mogą być extra zadania domowe albo takie zadania na lekcji, ze nie opłaca się zapominać podręcznika.
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-06-21, 10:31

Jolly Roger pisze:mogą być minusy, mogą być extra zadania domowe albo takie zadania na lekcji, ze nie opłaca się zapominać podręcznika.

albo sprawdzian, na którym pozwolisz korzystać z podręcznika :twisted:

Awatar użytkownika
dgb15

Postautor: dgb15 » 2008-06-21, 11:20

Jolly Roger, malgala, Dzieki za dobre rady!A mozna np. zadać zadanie z podręcznika na lekcji do opracowania i potem poprosić takiego bez ksiązki do zreferowania swoich notatek i wstawić mu ocenę niedostateczną? Sama dyrektorka mówiła mi o takim sposobie... tylko nie wiem, czy to jest w porządku?

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”