kilka pytań od swiezej nauczycielki

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

smv

kilka pytań od swiezej nauczycielki

Postautor: smv » 2008-07-19, 19:33

Kochani anglisci, przeglądam wasze forum od dluzszego czasu, przekopałam internet ale wciąz mam pytania;) Licze na cierpliwosc i waszą pomoc.
Od 1 wrzesnia prawdopodobnie bede uczyla w szkole podstawowej, posiadam licencjat.
Pytania:
- Czy to ze ide do pracy bedzie jasne dla dyrekcji ze chce zrobic staz?
- Czy ja musze sie 'dopominac' o program nauczania, statut szkoły czy dyrekcja mi go sama da?
- Co konkretnie znaczy nauczyciel kontraktowy? Co to mi gwarantuje po zrobieniu stażu?

wiem ze pytanka sa banalne, ale wciąz mnie nurtują, jestem poczatkująca i mam nadzieje ze rozumiecie mnie, bo w końcu kazda/kazdy znas mial takie same pytania kiedys.

Pozdrawiam;) I serdecznie dziekuje;)

Awatar użytkownika
chiczi

Re: kilka pytań od swiezej nauczycielki

Postautor: chiczi » 2008-07-19, 19:39

smv pisze:Czy to ze ide do pracy bedzie jasne dla dyrekcji ze chce zrobic staz?

Ile godzin tygodniowo będziesz pracować?

smv pisze:- Co konkretnie znaczy nauczyciel kontraktowy? Co to mi gwarantuje po zrobieniu stażu?

Gwarantuje Ci wyższą pensję i umowę na czas nieokreślony, ale wtedy, gdy nie będzie to praca w zastępstwie innego nauczyciela

smv

Postautor: smv » 2008-07-19, 19:41

bedzie to cały etat

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-07-19, 19:44

Jeżeli cały etat, to staż rozpoczniesz :) . Rozmawiałaś już z dyrektorem? Z pewnością pytał (albo zapyta dopiero :wink: ) Cię, czy to Twój pierwszy rok pracy w szkole i jaki jest Twój stopień awansu zawodowego.

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-07-19, 19:46

smv pisze:Czy ja musze sie 'dopominac' o program nauczania, statut szkoły czy dyrekcja mi go sama da?

Dyrektor przydzieli Ci opiekuna stażu, który powinien ułatwić Ci dotarcie do dokumentacji szkolnej. Zawsze możesz prosić o udostępnienie statutu :)
O program nauczania warto zapytać anglistę :)

smv- zajrzyj również do działu nauczyciel stażysta- znajdziesz tam wiele interesujących Cię z pewnością wątków :) :) :) :)

W razie trudności- pytaj :D :D :D

smv

Postautor: smv » 2008-07-19, 19:50

chiczi pisze:Jeżeli cały etat, to staż rozpoczniesz :) . Rozmawiałaś już z dyrektorem? Z pewnością pytał (albo zapyta dopiero :wink: ) Cię, czy to Twój pierwszy rok pracy w szkole i jaki jest Twój stopień awansu zawodowego.

spotkanie mam w srode i bede pytaal dyrektorke o wszystko ale chce sie tak wstepnie dowiedziec co i jak...bardzo ci dziekuje;))!

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-07-19, 19:52

smv pisze:spotkanie mam w srode i bede pytaal dyrektorke o wszystko ale chce sie tak wstepnie dowiedziec co i jak...bardzo ci dziekuje;))!

Aaaa, rozumiem :) . To niebawem wszystko się wyjaśni :)
I pytaj, jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości :)

smv

Postautor: smv » 2008-07-19, 19:57

ok serdeczne dzieki zajrze jeszcze do tego wątku:)

edzia

Postautor: edzia » 2008-07-19, 23:57

smv pisze:Pytania:
- Czy to ze ide do pracy bedzie jasne dla dyrekcji ze chce zrobic staz?
- Czy ja musze sie 'dopominac' o program nauczania, statut szkoły czy dyrekcja mi go sama da?
- Co konkretnie znaczy nauczyciel kontraktowy? Co to mi gwarantuje po zrobieniu stażu?

wiem ze pytanka sa banalne, ale wciąz mnie nurtują, jestem poczatkująca i mam nadzieje ze rozumiecie mnie, bo w końcu kazda/kazdy znas mial takie same pytania kiedys.

Twoje pytania wcale nie są śmieszne, czy banalne, wielu młodych nauczycieli, jeśli nie wszyscy ma takie wątpliwości, tylko czasem właśnie boją się pytać, boją się ośmieszenia. A Ty pytasz bo chcesz wiedzieć to, co powinnaś wiedzieć i chwała Ci za to. Myslę, że świadczy to o Twojej odpowiedzialności. Pozdrawiam :D

smv

Postautor: smv » 2008-07-20, 10:26

dzieki serdeczne:-) milo mi ze zostalam tak milo tu przyjeta:-)

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-07-21, 11:29

smv pisze:milo mi ze zostalam tak milo tu przyjeta

między innymi po to tu jesteśmy, aby służyć innym radą i pomocą :D

smv

Postautor: smv » 2008-07-21, 11:36

a czy jako stazysta dostaje sie pieniazki na samym poczatku nie wiem dokladnie jak to sie nazywa ale 'na zagospodarowanie' czy jakos tak???
czy jest cos takiego jeszcze?

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-07-21, 11:45

Jako stażysta dodatku na zagospodarowanie nie dostaniesz. Przysługuje on nauczycielom kontraktowym.
Karta Nauczyciela
Art. 61.
1. Nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego. Do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli.

2. Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

3. Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.

smv

Postautor: smv » 2008-07-21, 12:34

aha super dzieki;)
kurcze tyle tu musze sie dowiadywac ze tragedia jakas:P hehe nie sadzilam ze to az tak skomplikowane i zagmatwane;]

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-07-21, 12:39

smv pisze:dowiadywac ze tragedia jakas:P hehe nie sadzilam ze to az tak skomplikowane i zagmatwane;]

A tam, żadna tragedia :) .Skomplikowane jest na początku, ale da się przeżyć :D

Wróć do „Języki obce”