Dobowy czas pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jomi

Dobowy czas pracy

Postautor: jomi » 2008-08-27, 14:20

Czy nauczyciel może mieć w ciągu dnia powyżej 8 godz. pracy (np. 10)? Wiem, że w kodeksie pracy godz. powyżej 8 godz. w danym dniu traktuje się jako nadliczbowe. Czy ta zasada odnosi się też do nauczycieli?

Jethro Tull

Re: Dobowy czas pracy

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-27, 20:05

jomi pisze:Czy nauczyciel może mieć w ciągu dnia powyżej 8 godz. pracy (np. 10)? Wiem, że w kodeksie pracy godz. powyżej 8 godz. w danym dniu traktuje się jako nadliczbowe. Czy ta zasada odnosi się też do nauczycieli?

odpowiem i tu.

Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień, w pięciodniowym tygodniu pracy na podstawie art. 42 ust. 1 i art. 42 ust. 1 KN. W ramach czasu pracy nauczyciel obowiązany jest realizować:

1) zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz,
2) inne czynności i zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem zajęć opiekuńczych i wychowawczych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów,
3) zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Jeśli wykonywanie tych czynności służbowych przez nauczyciela nie przekroczyło 40 godzin w tygodniu - nie można mówić o pracy w godzinach nadliczbowych i wobec tego nauczycielowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

Pracę w godzinach nadliczbowych stanowi bowiem praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy (art. 151 § 1 Kodeksu pracy) a te mówią, że nauczyciel nie może pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo.

jomi

Postautor: jomi » 2008-08-27, 22:57

Z tego co wiem to nauczycieli obowiązuje zarówno KN jak i kodeks pracy (tym bardziej że nie wszystkie przepisy reguluje KN). Art. 129 Kodeksu pracy stanowi: "Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 42 godzin na tydzień w przyjętym okresie rozliczeniowym".
Jeżeli Karta Nauczyciela nie reguluje dobowego czasu pracy to w sprawie przepisów nieuregulowanych KN obowiązuje Kodeks pracy. Czy dobrze myślę?
Poza tym nauczyciele mają określone pensum godzin -krótsze ze względu na charakter pracy niż ma np. urzędnik.Tym bardziej więc jeżeli czas pracy urzędnika nie może przekraczać 8 godzin na dobę-a nauczyciela ma przekraczać?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-27, 23:06

jomi pisze:Z tego co wiem to nauczycieli obowiązuje zarówno KN jak i kodeks pracy (tym bardziej że nie wszystkie przepisy reguluje KN). Art. 129 Kodeksu pracy stanowi: "Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 42 godzin na tydzień w przyjętym okresie rozliczeniowym".
Jeżeli Karta Nauczyciela nie reguluje dobowego czasu pracy to w sprawie przepisów nieuregulowanych KN obowiązuje Kodeks pracy. Czy dobrze myślę?
Poza tym nauczyciele mają określone pensum godzin -krótsze ze względu na charakter pracy niż ma np. urzędnik.Tym bardziej więc jeżeli czas pracy urzędnika nie może przekraczać 8 godzin na dobę-a nauczyciela ma przekraczać?

napisałem Ci przecież na priv, że nie można nauczycielowi przydzielić np. 10 godzin lekcji jednego dnia

jomi

Postautor: jomi » 2008-08-28, 15:59

Faktycznie -nie przeczytałam tej uprzedniej priv. wiadomości -przepraszam.
Dziękuję za wyjaśnienie.

malgosi35

Postautor: malgosi35 » 2008-08-30, 00:36

Jethro Tull pisze:napisałem Ci przecież na priv, że nie można nauczycielowi przydzielić np. 10 godzin lekcji jednego dnia

Można by dyskutować. Przy takim ujęciu nauczyciel nie mógł by jechać z dziećmi na wycieczkę. Pracę nauczycieli wielu określa jako nienormowany czas pracy, zadaniowy czas pracy. Nie podlega on typowej ewidencji. Ma to swoje plusy ale jak widać i minusy.
Małgorzata

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-30, 00:46

malgosi35 pisze:Można by dyskutować. Przy takim ujęciu nauczyciel nie mógł by jechać z dziećmi na wycieczkę. Pracę nauczycieli wielu określa jako nienormowany czas pracy, zadaniowy czas pracy. Nie podlega on typowej ewidencji. Ma to swoje plusy ale jak widać i minusy.

to nie tak.. co innego zajęcia dydaktyczne w szkole a co innego wycieczka, która w zasadzie jest wyjazdem służbowym. Nikt nie płaci za wyjazd służbowy w innych branżach nadgodzin

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-08-30, 12:11

Jethro Tull pisze:
Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień, w pięciodniowym tygodniu pracy na podstawie art. 42 ust. 1 i art. 42 ust. 1 KN. W ramach czasu pracy nauczyciel obowiązany jest realizować:

Pracę w godzinach nadliczbowych stanowi bowiem praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy (art. 151 § 1 Kodeksu pracy) a te mówią, że nauczyciel nie może pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo.

Nie więcej niż 40 godzin nie jest dla mmie tożsame z tym, że przeważnie się tłumaczy iż nauczyciela obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy. Ja się dopytuję na jakiej podstawie sie twierdzi, że obowiązuje mnie 40 godzinny tydzień pracy?? Czy jest jakiś inny przepis mówiący o tym??
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-08-30, 19:37

Jolly Roger pisze:Nie więcej niż 40 godzin nie jest dla mmie tożsame z tym, że przeważnie się tłumaczy iż nauczyciela obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy. Ja się dopytuję na jakiej podstawie sie twierdzi, że obowiązuje mnie 40 godzinny tydzień pracy?? Czy jest jakiś inny przepis mówiący o tym??

a kto napisał, że nie więcej niż 40 godz. jest tożsame z tym, że przeważnie się tłumaczy iż nauczyciela obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy???

nie jest tożsame i wystarczy tylko zapis KN.

elabelfera
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: elabelfera » 2008-08-30, 20:52

Ja się dopytuję na jakiej podstawie sie twierdzi, że obowiązuje mnie 40 godzinny tydzień pracy?

może łatwiej zapytać panią w urzędzie?
przecież też moze mniej? dlaczego ona- musi, a my-nie?

tylko dlaczego nas tak wkurza, kiedy jej nie ma, gdy my mamy do załatwienia sprawę?

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Więcej niż 8 godzin zegarowych w szkole - lekcje + okienka.

Postautor: jinks » 2010-09-03, 09:46

Witam
Problem, który był tu i ówdzie poruszany. Niestety nigdzie jednoznacznie nikt nie wyjaśnił jak powinno być.
Czy zgodnie z KN i KP można nauczycielowi rozpisać dzień w taki sposób, że w szkole musi wysiedzieć dłużej niż 8 godzin zegarowych?
Powiedzmy dostanie 8 lekcji + 2 okienka. Zgodnie z prawem, czy nie?

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-09-03, 15:32

Można. 8 lekcji to nie 8 godzin zegarowych. Okienka to nie czas pracy tylko planowana przerwa.

jinks

Postautor: jinks » 2010-09-03, 21:50

Witold Telus pisze:Można. 8 lekcji to nie 8 godzin zegarowych. Okienka to nie czas pracy tylko planowana przerwa.

Czy zgodne z prawem jest zatrudnienie pracownika na 4 godziny rano i 4 godziny po południu z półtora godzinną przerwą, np w sklepie? Odpowiedź brzmi NIE.
Dla mnie jest to temat zupełnie śliski. Część naszego czasu pracy jest ewidencjonowane, reszta ma charakter zadaniowy i ewidencjonowana nie jest. Tutaj mamy ewidentnie ZAPLANOWANE więcej niż 8 godzin przez pracodawcę.
Pomijam, że takie rozpisywanie dnia w planie godzin to zwykłe skur......ństwo.
Co do 40 godzinnego tygodnia pracy. Też nie rozumiem, dlaczego dla urzędników oświatowych nie więcej niż 40 godzin to 40 godzin. Dla mnie to idiotyzm.
Niestety na stronie MEN-u również niejednokrotnie jest mowa o tym 40 godzinnym tygodniu. Czyży tam też nie potrafili czytać ze zrozumieniem?

jinks

Jeszcze do planu zajęć.

Postautor: jinks » 2010-09-05, 10:00

Jeżeli chodzi o plan lekcji, to jeszcze coś takiego przyszło mi do głowy:

Art. 183a.

§ 1. Pracownicy powinni być równo traktowani w zakresie nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych, w szczególności bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną, a także bez względu na zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy.

§ 3. Dyskryminowanie bezpośrednie istnieje wtedy, gdy pracownik z jednej lub z kilku przyczyn określonych w § 1 był, jest lub mógłby być traktowany w porównywalnej sytuacji mniej korzystnie niż inni pracownicy.

Dla mnie równe traktowanie co do warunków zatrudnienia obejmuje również plan lekcji i sytuacje, w których jedni nie mają okienek kosztem drugich.
Wiem, że nie zawsze da się ułożyć plan, tak aby wszyscy byli zadowoleni, ale jak wytłumaczyć sytuację, w której WIDAć, że dane okienko da się zlikwidować a szef odmawia?

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-09-05, 16:42

A jaki jest powód odmowy?

Wróć do „Prawo oświatowe”