Staż na umowie o zastępstwo

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

muszyk
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Staż na umowie o zastępstwo

Postautor: muszyk » 2008-09-04, 11:09

Poradźcie mi jakie mam możliwości manewru w mojej sytuacji.
Podczas pierwszej rozmowy z dyrekcją zaproponowano mi umowę od 1 września do 31 sierpnia, czyli na cały rok. Nie było mowy, że jest to zastępstwo.
Teraz czyli prawie po tygodniu pracy poinformowano mnie, że to będzie umowa na zastępstwo i to do czerwca nie sierpnia!
Poczułem się mocno oszukany, tym bardzie, że zrezygnowałem z innej pracy gdzie miałem stałą umowę :(

Czy jest jakiś sposób aby wpłynąć na dyrekcję aby umowa jednak była do końca sierpnia? Jak to wygląda w świetle prawa?
I co ze stażem, bo gdy o to pytałem to dyrekcja była również dziwnie zakłopotana ale oczywiście twierdzi, że nie będzie z tym żadnych problemów.
Proszę o szybkie odpowiedź.

edzia

Re: Staż na umowie o zastępstwo

Postautor: edzia » 2008-09-04, 15:21

KN:
Art. 10.
ust. 7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

11. W przypadku nauczyciela zatrudnionego na podstawie ust. 7, posiadającego wymagane kwalifikacje, na jego wniosek odstępuje się od stosowania przepisów rozdziału 3a. Dla celów płacowych nauczyciele ci są traktowani jak nauczyciele stażyści, chyba że posiadają wyższy niż stażysta stopień awansu zawodowego.

Rozdział 3a dotyczy awansu zawodowego. A więc z awansem nie powinno być problemu.

Co do tej umowy - to powinieneś chyba jeszcze negocjować.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-09-08, 21:05

ja robiłem staż na zastępstwie
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

koma

Postautor: koma » 2008-09-09, 19:16

muszyk...
Nie piszesz, o jaki stopień awansu chodzi, ale podejrzewam, że jesteś stażystą.

A więc: nawet jeżeli umowa będzie do końca czerwca, to i tak zrobisz awans. To nieważne, że pracujesz na zastępstwie. Staż skończy się 31 maja, a w czerwcu będziesz miał komisję kwalifikacyjną.
Za przysługujący urlop dostaniesz ekwiwalent.

Nie jesteś w stanie zmusić dyrektora, aby zatrudnił Cie juz teraz na stałe. Jeżeli sprawdzisz sie i będzie etat - to zatrudni Cię od nowego roku szkolnego.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”