Staż

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kolin

Re: Staż

Postautor: kolin » 2008-09-02, 18:51

Bogumiła pisze:Wiem, że zaczęłam, ale nie wiem, jak się zabrać za plan, a pani dyrektor nie wyznaczyła mi jeszcze opiekuna.

To tak jak ja :roll:

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2008-09-04, 18:52

Co to dokladnie ejst ten plan rozwojowy? To,co zamierzam osiagnac zuczniami w danym roku szkolnym?

Awatar użytkownika
Ewryl
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Ewryl » 2008-09-04, 19:09

Roxi pisze:Co to dokladnie ejst ten plan rozwojowy? To,co zamierzam osiagnac zuczniami w danym roku szkolnym?

Plan Rozwoju Zawodowego jest planem tego co zamierzasz osiągnąć przez ten rok pracy w ogóle. Czyli w jaki sposób chcesz się rozwijać jako nauczyciel i co w tym kierunku zrobisz. W internecie jest mnóstwo przykładów takich planów, więc na pewno coś znajdziesz, chociaż taki swój pierwszy plan powinnaś pisać wraz ze swoim opikunem stażu (on powienien ci pomóc) chociaż niestety nie zawsze można w tej kwestii na opiekuna liczyć :wink:

edzia

Postautor: edzia » 2008-09-04, 19:15

Plan rozwoju zawodowego - czyli jak zamierzasz rozwinąć się zawodowo :wink:
W okresie stażu nauczyciel realizuje własny plan rozwoju zawodowego zatwierdzony przez dyrektora szkoły, uwzględniający wymagania, o których mowa w art. 9g ust. 10. Po zakończeniu stażu nauczyciel składa dyrektorowi szkoły sprawozdanie z realizacji tego planu.

wymagania, o których mowa w art. 9g ust. 10 - chodzi tu o rozporządzenie w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli.
§ 6. 1. Nauczyciel stażysta ubiegający się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego w okresie odbywania stażu powinien w szczególności:
1) poznawać organizację, zadania i zasady funkcjonowania szkoły, w tym:
a) przepisy związane z funkcjonowaniem szkoły,
b) sposób prowadzenia dokumentacji obowiązującej w szkole,
c) przepisy dotyczące zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków nauki i pracy;
2) uczestniczyć jako obserwator w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu lub innych nauczycieli, w wymiarze co najmniej jednej godziny zajęć w miesiącu, oraz omawiać z prowadzącym obserwowane zajęcia;
3) prowadzić zajęcia z uczniami, w obecności opiekuna stażu lub dyrektora szkoły, w wymiarze co najmniej jednej godziny zajęć w miesiącu, oraz omawiać je z osobą, w obecności której zajęcia zostały przeprowadzone;
4) uczestniczyć w wewnątrzszkolnych formach doskonalenia zawodowego nauczycieli.

2. Wymagania niezbędne do uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego obejmują:
1) znajomość organizacji, zadań i zasad funkcjonowania szkoły, w której nauczyciel odbywał staż;
2) umiejętność prowadzenia zajęć w sposób zapewniający właściwą realizację statutowych zadań szkoły, w której nauczyciel odbywał staż;
3) znajomość środowiska uczniów, ich problemów oraz umiejętność współpracy ze środowiskiem uczniów;
4) umiejętność omawiania prowadzonych i obserwowanych zajęć.

cały tekst rozporządzenia: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2593.htm
zmiany: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1580.htm

Awatar użytkownika
Pani Mru

Postautor: Pani Mru » 2008-09-05, 16:10

Ja znalazłam się w dosyć nieciekawej sytuacji: jestem od niedawna zatrudniona w szkole podstawowej na 6 h, i niestety do tego żebym mogła zacząć staż brakuje mi tylko dwóch godzin :cry: i dopiero od przyszłego roku będę mieć szanse tak naprawdę do odbycia stażu. Czy może mi ktoś powiedzieć, jak to się będzie liczyło do stażu pracy i ewentualnie awansu zawodowego :> ?

edzia

Postautor: edzia » 2008-09-05, 16:28

Pani Mru pisze:jak to się będzie liczyło do stażu pracy i ewentualnie awansu zawodowego
Obecna twoja praca na niepłnym etacie będzie się liczy do stażu pracy, natoniast do awansu zawodowego - nie. by odbyć staż na awans zawodowy, trzeba pracować przynajmniej na 1/2 etatu, czyli na 9 godzin.

Awatar użytkownika
Pani Mru

Postautor: Pani Mru » 2008-09-06, 08:46

W związku z tym mam pytanie, czy będę musiała pisać jakieś konspekty czy plany - jeśli nie jestem jeszcze stażystą, w ogóle jak to będzie wyglądać ??? :)

Anita@

Postautor: Anita@ » 2008-09-06, 10:20

to chyba zależy tylko od dyrekcji. ja też przez pierwszy rok nie robiłam stażu, bo nie zaczęłam 1 września. Ten rok bardzo dobrze wspominam, bo nie musiałam robić żadnych konspektów, nie miałam żadnych hospitacji, nie musiałam zbierać świstków do teczki itd. Po prostu zero papierologii, mogłam się skupić na samym nauczaniu.

Awatar użytkownika
Ewryl

Postautor: Ewryl » 2008-09-06, 14:09

Pani Mru pisze:W związku z tym mam pytanie, czy będę musiała pisać jakieś konspekty czy plany - jeśli nie jestem jeszcze stażystą, w ogóle jak to będzie wyglądać ??? :)

Jeśli chodzi o pisanie konspektów to wszytsko zależy od dyerekcji. Ja nawet już po zrobieniu kontraktowego, gdy przeszłam do innej szkoły nie będąc na żadnym stażu musiałam pisać konspekty przez pierwsze dwa miesiące bo takie było życzenie Pani Dyrektor :roll:
Jeśli chodzi o plany, to na pewno będą Cię dotyczyć choćby plany wynikowe czy rozkłady materiału (zależy co tam macie do pisania w szkole).

Awatar użytkownika
Pani Mru

Postautor: Pani Mru » 2008-09-08, 10:39

Melduję, że jednak będę mogła zacząć staż - dzisiaj się właśnie dowiedziałam :D - będę miała doliczoną do etatu 2 godzinki w zerówce i 2 godzinki w klasie piątej. :lol:

kolin

Postautor: kolin » 2008-09-09, 19:42

koma pisze:Masz czas do 14 września.

W rozporządzeniu jest, że mam 20 dni na przedstawienie planu zawodowego, a Ty piszesz, że 14? W sekretariacie też mi powiedziano, że ma czas do 14 września. Czyli jak to jest?

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2008-09-09, 19:51

Kolin- ja rok temu musiałam złożyć Plan Rozwoju Zawodowego właśnie do 20.09 :)
(Projekt planu rozwoju zawodowego musi zostać przedstawiony dyrektorowi w ciągu 20 dni od dnia rozpoczęcia zajęć (Rozp. § 3.ust. 1).)

Może koma o tym pisała :) :
Staż rozpoczyna się automatycznie na początku roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni (KN art. 9d ust.1). Gdyby nauczyciel nawiązał stosunek pracy po upływie wymienionego terminu, nie może rozpocząć stażu do końca tego roku szkolnego (KN art. 9d ust. 2).

edzia

Postautor: edzia » 2008-09-09, 22:28

KN:
Art. 9d. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku.

rozporządzenie:
§ 3. 1. Nauczyciel stażysta przedkłada dyrektorowi szkoły projekt planu rozwoju zawodowego w terminie 20 dni od dnia rozpoczęcia zajęć.
2. Nauczyciel kontraktowy i nauczyciel mianowany projekt planu rozwoju zawodowego załączają do wniosku o rozpoczęcie stażu skierowanego do dyrektora szkoły.

A zatem nauczyciel stażysta przedstawia plan do 20 września, a kontraktowy i mianowany - w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć (dołącza plan rozwoju zawodowego do wniosku o rozpoczęcie stażu).

kolin

Postautor: kolin » 2008-09-09, 22:47

chiczi pisze:Może koma o tym pisała :) :
Staż rozpoczyna się automatycznie na początku roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni (KN art. 9d ust.1). Gdyby nauczyciel nawiązał stosunek pracy po upływie wymienionego terminu, nie może rozpocząć stażu do końca tego roku szkolnego (KN art. 9d ust. 2).

Zapewne tak i Pani w sekretariacie też pewno się pomyliła. Tylko, że ten błąd mnie dużo nerwów dziś kosztował :)

Goga
Przedmiot: Język polski

Wielki problem

Postautor: Goga » 2008-11-21, 18:17

Moim opiekunem stażu jaest osoba, która do tej pory nie wykazała żadnego zainteresowania i w niczym mi nie pomogła. W ramach stażu zobowiązałam się do prowadzenia bezpłatnie zajęć logopedycznych. I tutaj zaczyna się problem.
Dyr. podejrzewa mnie, że nie prowadzę tych zajęć dlatego postanowił, że w pn. mam dostarczyć mu swoje plany wynikowe (mimo, iż takie zdawałam we wrześniu) oraz ok. 160 konspeków!!! Wcześniej umówiłam się z w-c dyr. że będę robiła swoje notatki do tem. zamieszczonych w planach. Ponadto dysponuję super przygotowanym scenariuszami WSiP, na których bazuję. Dyr. kazał mi także oddać do wglądu wszystkie sprawdziany uczniów.
Wiem, że dyr. ma prawo sprawdzać stażystę, ale czy to nie za wiele?
Dodam może jeszcze, że jestem na zastępstwo i jako stażysta robię na prawdę dużo.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”