przepisy dotyczące ucznia orzeczeniowego

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

przepisy dotyczące ucznia orzeczeniowego

Postautor: Basiek70 » 2008-09-05, 18:48

Orzeczenie mówi o potrzebie kształcenia specjalnego
dziecko z zaburzeniami psychiatrycznymi
w orzeczeniu też wskazanie na integrację
i teraz: szkoła specjalna go nie chce, bo oni nie przyjmują dzieci z chorobami psychicznymi (są ponoć specjalizacje szkół specjalnych)
szkoła integracyjna nie chce, bo obecnie jest w domu dziecka, nie w rejonie tej szkoły (jak był w domu rodzinnym, był w jej rejonie)
w zeszłym roku po zabraniu ze szkoły - i z domu - spędził kilka tygodni w ośrodku w Józefowie, a potem miał nauczanie indywidualne. Cięęęęężka praca...
Teraz PPP absolutnie nie da
w rejonie DD, w którym mieszka, jest tylko "zwykła" szkoła bez oddziałów integracyjnych
i teraz, jak to wszystko wygląda w przepisach. Proszę o konkrety. Sprawa mnie dotyczy bardzo.
Jethro, Minuwes, reszta mądrych głów, pomóżcie rozgryźć ten orzech...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: przepisy dotyczące ucznia orzeczeniowego

Postautor: malgala » 2008-09-05, 19:36

U nas jest zwykła szkoła bez oddziałów integracyjnych i zdarzali się uczniowie z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Rodzice nie wyrazili zgody na posłanie dziecka do szkoły specjalnej i obowiązek nauki realizowany był w szkole, w której dziecko naukę zaczynało.
Trzeba było prawie cudów dokonywać, żeby prowadzić normalne zajęcia z klasą i jeszcze w tym samym czasie zajmować się uczniem, który praktycznie wymagał pracy indywidualnej.
Jak w chwili obecnej wygląda to pod względem prawnym tego nie wiem, ale myślę że chyba nic się nie zmieniło.
A czy nie ma możliwości znalezienia szkoły specjalnej, która go przyjmie i posiada internat?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-05, 19:42

Basiek70, KAŻDE orzeczenie z PPP ma nagłówek: Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Natomiast dopiero pod tym jest odpowiedni dopisek - np. w klasie integracyjnej. Kształcenie specjalne to nie to samo, co kształcenie w szkole specjalnej. Jaki więc jest dopisek? Szkoły nie mogą bez końca odmawiać przyjęcia. Poza tym - bzdura, szkoły specjalne nie mają specjalizacji!

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2008-09-05, 20:19

dushka, teraz Ci nie powiem, jak tam jest dokładnie w orzeczeniu dalej, ale jest zapis o problemach i leczeniu psychiatrycznym
dzieciak jest nieobliczlny, agresywny i autoagresywny, na leki psychiatryczne różnie reaguje
w kontakcie 1 na 1 dawało się co nieco zrobić, bardzo dobrze reagował na arteterapię, znalazłam metodę na niego, ale tylko w sytuacji, gdu dookoła nie było niczego, co go rozpraszało i mu przeszkadzało
problemy rodzinne pogłębiaja stan i kółko sie zamyka
do tego ta szkoła specjalna jest nie z terenu gminy, a tu (chyba?) też rejonizacja
dom dziecka miał być tymczasowy na 3 miesiące tymczasem jest nadal
w ogóle jest kocioł, wszyscy usiłują pozbyć się problemu i zepchnąć na innych, nie ukrywam, nie wyobrażam sobie go w szkole i klasie po tym, co wiem (a wiem, jak wcześniej funkcjonował w integracyjnej, podkreślam - świetnej z doskonalymi paniami i na nauczaniu indywidualnym)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-09-05, 21:16

A czemu nie zostaniecie na razie na nauczaniu indywidualnym? Ja MIAłąM 3 LATA TAKIEGO UCZNIA, PROWADZIłAM GO INDYWIDUALNIE, W TEJ CHWILI 2 ROK JEST JUż NORMALNIE W KLASIE.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2008-09-05, 21:36

ależ chętnie, tylko poradnia nie chce dać orzeczenia o nauczaniu indywidualnym

otaka

Postautor: otaka » 2008-09-05, 23:02

Z nauczaniem indywidualnym jest tak: opiekun prawny dziecka musi zwrócić się do poradni rejonowej o wydanie orzeczenia. Do wniosku musi dołączyć zaświadczenie lekarskie (zawierające diagnozę i okres na jak długo ma być wydane orzeczenie) oraz opinię ze szkoły, do której dziecko uczęszcza. Jeżeli został złożony wniosek, to posiedzenie zespołu orzekającego musi się odbyć. Jeżeli zespół podejmie decyzję negatywną - wydaje orzeczenie odmowne. Od orzeczenia odmownego opiekun prawny może się odwołać. Sprawę rozpatruje ponownie ten sam zespół, jeżeli podtrzyma diagnozę, przysługuje jeszcze jedno odwołanie, tym razem do kuratorium, za pośrednictwem poradni. Warto więc próbować wykorzystać tę drogę. Druga droga to umieszczenie dziecka w młodzieżowym ośrodku socjoterapii z internatem, poprzez sąd oraz orzeczenie poradni (o kształceniu specjalnym ze wskazaniem na tę placówkę). Aby coś więcej doradzić, musiałabym zapoznać się z sytuacją dziecka bliżej.
otaka

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2008-09-05, 23:05

Otaka, a możesz swoje słowa podeprzeć konkretnie przepisami w ich pełnym brzmieniu? bo tu niestety występuje sytuacja łamania tego, o czym piszesz. I czy mogę do Ciebie na priv się zwrócić? Nie mogę dokladniej napisać publicznie o sprawie.
I jeszce jedno: co się dzieje z dzieckiem w czasie trwania tych wszystkich orzekań i odwołań? Oraz jakie są nieprzekraczalne terminy?

otaka

Postautor: otaka » 2008-09-05, 23:15

Przyślij mi wiadomość
otaka

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2008-09-05, 23:44

poszło

Wróć do „Prawo oświatowe”