antoska pisze:Nie do końca jest tak jak pisze JT. Otóż nayczycielowi ubiegającemu się o stopień n-la mianowanego lub dyplomowanego może być skrócony okres stażu z 2lat 9 miesięcy do roku i 9 miesięcy jeżeli w okresie tegoż stażu legitymuje się on stopniem naukowym doktora
antośka... masz rację i to nie tyle, że nie do końca nie jest tak jak napisałem ale całkiem walnąłem głupotę. Zapis art. 9c ust. 2 KN jest jasny:
Art. 9c. ust. 2. Nauczyciel kontraktowy lub nauczyciel mianowany posiadający co najmniej stopień naukowy doktora może ubiegać się o uzyskanie kolejnego stopnia awansu zawodowego po odbyciu stażu trwającego rok i 9 miesięcy. Dyrektor szkoły może nauczycielowi kontraktowemu, który uzyskał awans w sposób określony w art. 9a ust. 3 i ubiega się o uzyskanie stopnia nauczyciela mianowanego, skrócić staż do roku i 9 miesięcy.
chyba mnie zaćmiło i na swoje wytłumaczenie mam tylko to, że zrozumiałem jakoś (nie wiem dalczego), że w pytaniu chodziło o to czy nauczyciel, który już odbywa staż i uzyska w trakcie jego trwania stopień doktora można mu skrócić staż. Wtedy nie ma mozliwości oczywiście ale jesli ktoś ma stopień doktora i zaczyna staż wtedy jest on skrócony zgodnie z wyżej cytowanym przezpisem art 9c ust. 2 KN
sorki za wprowadzenie w błąd

a
antoście dzięki za poprawienie mnie