Czy nauczyciel korzystający z laptopa to rzadkość ?

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jedliński
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Fizyka

Czy nauczyciel korzystający z laptopa to rzadkość ?

Postautor: Jedliński » 2008-11-26, 22:34

Czy nauczyciel korzystający z laptopa (wspomagający lekcje) to zjawisko rzadkie w szkole ?

Inaczej mówiąc piszę o takiej sytuacji: Nauczyciel przynosi swojego prywatnego laptopa (bo wątpie ,że szkoła ma takowe) i pokazuję coś na nim swoim uczniom.

Chcę sprawdzić jak wygląda ta sytuacja czy się coś zmieniło w tej sprawie.
W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Re: Czy nauczyciel korzystający z laptopa to rzadkość ?

Postautor: malgala » 2008-11-26, 22:51

miwues pisze:Widujesz szkołę od środka?

Przypuszczam, że nie widuje tylko jakąś pracę pisze. Stąd te pytania.

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2008-11-26, 23:01

o Matko ...:)
chyba mnie w zły schemat poznawczy wrzuciliście...

Nie wiem ,może ktoś z forumowiczów ma prywatnego laptopa i przynosi go do szkoły ...
W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-26, 23:27

Jedliński, fajne są te Twoje pytania, zadajesz je z rozbrajającą szczerością. :wink: Zawsze mnie czymś zaskoczysz. :wink:
Też się zastanawiam, kim jesteś. Może uchylisz nam rąbka tajemnicy? :wink:

Jedliński pisze:Czy nauczyciel korzystający z laptopa (wspomagający lekcje) to zjawisko rzadkie w szkole ?
Jeszcze rzadkie. Ale spotykane. :wink:

Mnie się marzy, by każda sala szkolna wyposażona była w komputer z rzutnikiem i dostępem do internetu. Tak, jak obecnie jest wyposażona w tablicę i kredę. Chciałabym móc przygotowywać lekcje, nia bacząc na ograniczenia sprzętowe.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-11-27, 06:25

U mnie coraz częstsze. Wielu w pracy ma laptopy, mamy taki nawał dokumentów, że bez tego nie wyrobilibyśmy, hehe. No to od razu do pracy wykorzystujemy z dziećmi.

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2008-11-27, 11:58

wolę pozostać incognito z różnych powodów...:)

Niestety muszę zwrócić na coś uwagę...
miwues pisze:Jaką ty rolę pełnisz w systemie oświaty? Widujesz szkołę od środka?

Co to jest za kultura dyskusji...??
Dla mnie jest to jest zakamuflowane chamstwo i obrażanie ludzi...
Ja pamiętam Twój cytat: "...nauczyciel naprawdę jest osobą, której trzeba postawić najwyższe wymagania." Ja Cię miwues szanuję w wielu wątkach wypowiadasz się racjonalnie i nawet mi parę razy pomogłeś (dzięki),ale teraz imho przegiąłeś trochę.
Szanujmy się nawzajem.

Wracając do tematu...

Zupełnie inna jakość nauczania jest ,gdy korzysta się z laptopa .Lekcje nie są takie siermiężne...

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-11-27, 13:44

Jedliński pisze:Zupełnie inna jakość nauczania jest ,gdy korzysta się z laptopa .Lekcje nie są takie siermiężne...

Czasami z laptopa i rzutnika na lekcjach korzystam, ale nawet jak mam do dyspozycji tylko kredę, tablicę i własne sposoby zaktywizowania uczniów, to i tak "siermiężne" nie są.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-11-27, 13:47

Co za różnica kim jest Jedliński?
Ja jestem sam ciekaw odpowiedzi na jego pytania. Wszak to co jest u mnie na podwórko nie musi być normą krajową, a często postrzegamy szkołę przez to jak funkcjonuje nasza.

U mnie jest laptop w szkole razem z rzutnikiem, bo sam laptop to trochę mało zwłaszcza w kalsie 25 osobowej.

Nauczyciele korzystają rzadko. Sam laptop to tylko maszynka. Potrzeba jeszcze oprogramowania, umiejętności wykorzystania laptopa i warunków klasowych. U mnie spora część grona mimo, że w teczkach na dyplomowanego ma kwity z kursów informatycznych ma problem z uruchomieniem tego ustrojstwa, a co dopiero z posługiwaniem się nim.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

niebo77
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Postautor: niebo77 » 2008-11-27, 14:46

Korzystam ze szkolnego laptopa i rzutnika od kiedy nauczyła się je podłączać (okazało się, że łatwa sprawa). Gdybym miała takie klasowe wyposażenie to pomocne byłoby na każdej lekcji, a tak to od czasu do czasu.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-11-27, 15:08

U mnie w szkole (nieduża szkoła wiejska) nikt z nauczycieli nie korzysta niestety jeszcze z laptopów, ale w gimnazjum z którym sąsiadujemy przez ścianę niektórzy nauczyciele mają już laptopy.Byc może wynika to z tego iż w gimnazjum jest młodsza kadra.

edzia

Postautor: edzia » 2008-11-27, 17:55

Jedliński pisze:Niestety muszę zwrócić na coś uwagę...
miwues pisze:Jaką ty rolę pełnisz w systemie oświaty? Widujesz szkołę od środka?

Co to jest za kultura dyskusji...??
Dla mnie jest to jest zakamuflowane chamstwo i obrażanie ludzi...
(...)Szanujmy się nawzajem.
Ciekawe, dlaczego Cię to tak uraziło.

wolę pozostać incognito z różnych powodów...:)

Więc może... szanujmy się nawzajem, co? :wink:

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2008-11-27, 18:21

A u mnie w szkole laptop z rzutnikiem jest postawiony w sali informatycznej i nie wolno go z niej wynosić. Parodia!
Od jutra zaczynamy w gimnazjum szkolenie nauczycieli przed nowym :shock: projektem Laptop dla gimnazjalisty :lol: :lol: :lol:
Tylko co z laptopem dla nauczyciela :lol: :lol: :lol:

adner
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: adner » 2008-11-27, 19:25

Andulencja pisze:A u mnie w szkole laptop z rzutnikiem jest postawiony w sali informatycznej i nie wolno go z niej wynosić. Parodia!
Od jutra zaczynamy w gimnazjum szkolenie nauczycieli przed nowym :shock: projektem Laptop dla gimnazjalisty :lol: :lol: :lol:

To ten projekt wchodzi w życie? Toż to największa paranoja pod słońcem. Szkoły cierpią biedę, brak odpowiedniego wyposażenia, a oni takie coś wymyślają.
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2008-11-28, 00:39

joly Roger :
Ja jestem sam ciekaw odpowiedzi na jego pytania. Wszak to co jest u mnie na podwórko nie musi być normą krajową, a często postrzegamy szkołę przez to jak funkcjonuje nasza.

Trylion procent racji ..Właśnie chodzi o to ,żeby nie zachowywać się jak niby wszystkowiedząca sowa,która zna tylko swój las i myśli,że zna cały świat.

Co do innych kwestii to ja generalnie jestem zwolennikiem porządku (szacunku dla pisaczy wątków -jak ktoś stuka w te klawisze klawiatury to jest to jakiś wysiłek...).Ktoś pisze temat i bardzo ważne są 1 posty ,bo czesto one kierują wątek na określone tory.Imho nie jest racjonalne jak ktoś wrzuca jakieś (ja to tak odbieram) wątki ad persona - no i potem robi się taki groch z kapustą czy lepiej groch z laptopami.Jak ktoś chcę coś wiedzieć to się np.na PW (prywatnej wiadomości ) piszę się i tyle i nie wprowadza się jakiś dodatkowych wątków.

Generalnie o to mi chodziło,że jednak powolej z trudnościami,ale nauczyciele zaczynają korzystać z laptopów.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-11-30, 10:27

adner pisze:
Andulencja pisze:A u mnie w szkole laptop z rzutnikiem jest postawiony w sali informatycznej i nie wolno go z niej wynosić. Parodia!

To ten projekt wchodzi w życie? Toż to największa paranoja pod słońcem. Szkoły cierpią biedę, brak odpowiedniego wyposażenia, a oni takie coś wymyślają.

Skoro szkoły cierpią biedę to czemu je nie wyposażyć w laptopy? Gdzie tu paranoja?
Znasz założenia programu? Dla mnie to krok w dobrym kierunku. Zmiana srodowiska pracy ucznia pod katem zmian cywilizacyjnych. Pytanie czy grono jest mentalnie gotowe na takie zmiany. Jednak jesli nawet nie to czemu nie probować.
Inna sprawa, że dzisiaj jest mnóstwo niedopowiedzeń. Jakie oprogramowanie, co z serwisowaniem, na jakich zasadach uczeń będzie użytkował laptop? Jak przystosować szkoły do tych zmian technologicznych (prąd, łącza internetowe).
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Wróć do „Szkolna codzienność”