zalaczam poczatkowy zarys mojej pracy
Solidarność magiczne słowo zwłaszcza na przełomie lat 80/90 w komunistycznej jeszcze Polsce. Czym jest solidarność dla Polaków czym jest solidarność dla uczniów niech każdy w duszy odpowie sobie na to pytanie w samotności. Czym dla mnie jest solidarność?. Rożne słowniki inaczej interpretują te słowo. Nie będę tutaj przytaczał ogólnikowego znaczenia ponieważ to nie ma sensu każdy ma i tak wyrobiona własna definicje tego słowa. Solidarność uczniów hmm w państwie prawa i sprawiedliwości solidarność kojarzy mi się z słowem otuchy, gdy Polak do Polaka na emigracji przemawia w polskim języku, lecz tutaj nie chodzi o osoby dorosłe, lecz o uczniów. Zastanawiam się czy po krotce przedstawić swoje doświadczenia czy skoncentrować się na przykładach medialnych i zapożyczonych z innych krajów. w czasach, kiedy miałem lat dziesięć i rozpocząłem swoją iście świetlista karierę w klasie oznaczonej cyferka numer 3. Uczyła mnie pani imieniem Joanna pani Asia była osobą otwarta sympatyczną z poczuciem humoru, lecz pewnego dnia cała klasa była zaskoczona, gdy pani Asia nie przyszła do pracy. Wszyscy zastanawiali się co było powodem takie zdarzenia otóż w późniejszym czasie gdy klasę przejęła inna pani dowiedziałem się ze panią Asie zwolniono zdziwiło mnie to troszkę lecz bardziej zdziwił mnie powód tego zwolnienia mianowicie chodziło o spożywanie alkoholu w miejscu pracy. Co prawda nigdy nie wyczułem alkoholu od tej pani ale jednak stało się chciałem coś zrobić ale nie mogłem byłem jeszcze wtedy za młody i nie wiedziałem ze można się z solidaryzować z klasą i przeprowadzić strajk na wzór ostatnich strajków przeprowadzanych w obronie szkół zamykanych w Szczecinie. Ta pozytywna cecha w wsparciu drugiego człowieka w trudnej chwili co jest poniekąd nasza cecha narodowa obudziła się w mnie w drugiej klasie gimnazjum kiedy jeden z uczniów naszej klasy był strasznie nękany przez moich kolegów. Sytuacja znów skomplikowała kiedy uczeń ten popełnił samobójstwo i co się wtedy stało oczywiście pochód na cmentarz sztandar szkoly i wszystkie inne ozdobniki. W tym momencie zrozumiałem bardzo ważna rzecz mianowicie solidarność uczniów w celu wyśmiewania się z innego człowieka czy nawet znęcania nad nim prowadzi tylko w jednym kierunku destrukcji tego człowieka na poziomie psychicznym przykładów nie musze przytaczać tylko z moich osobistych dośwaidczeń wystarczy się cofnąć zaledwie kilka miesięcy wstecz kiedy 14 letnia Ania popełniła samobójstwo z jakich przyczyn popełniła ona samobójstwo to wie po tamtej stronie już tylko bóg. My tutaj na ziemi prowadziliśmy debaty dlaczego tak się dzieje ze nie można nic z tym zrobić….