Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
polishgirl pisze:Mam pytanko, jak to jest z pracą w ferie w innych szkołach. U nas szkoła prowadzi rózne zajęcia sportowe, plastyczne itp. Odkąd pracuję musze prowadzić takie zajęcia na świetlicy , nie przez całe 2 tyg. ale 3-4 dni po 3-4 godziny. Inni nauczyciele tez prowadza sportowe, muzyczne , różne. Pytanie moje brzmi, czy dyrektor może mnie zmusić do prowadzenia tych zjaęć? Czy mam prawo odmówić? W końcu to jest mój czas urlopowy.
Andulencja pisze:Z tego co wiem, to nauczyciel ma 6 tygodni urlopu, więc jeśli ten urlop wykorzystuje w okresie wakacji, to w ferie powinien pracować.
Już gdzieś kiedyś czytałam na ten temat, więc proponuję pogrzebać trochę w starszych tematach.
Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania.
ansos pisze:Skoro nie możemy pracować w ferie wg art. 64( oprócz wymienionych tam wyjątków), to jak to jak to jest z odpowiedzialnością prawną w razie wypadku.