Andulencja pisze:Ja nadal nie widzę odpowiedzi na zasadnicze pytanie, ale zmęczona jestem i może to dlatego

Ja już trochę odpoczęłam, ale widzę tylko same ogólne sformułowania. Żadnych konkretów.
Ja rozumiem to w przypadku matematyki na przykład tak:
Bazowanie na materiale konkretnoobrazowym - ilustrowanie treści zadań dodatkowym rysunkiem, umożliwienie korzystania z modeli brył i gotowych wykresów, przedstawienie materiału do zapamiętania w postaci schematów, diagramów itp.
Uczenie się pamięciowe (trening pamięci mechanicznej) - stosowanie technik mnemotechnicznych do opanowania pewnych algorytmów działań matematycznych, zapamiętywanie określonych wzorów i schematów
Indywidualizowanie nauczania i dostosowanie wymagań do możliwości
i potrzeb ucznia - przygotowanie dodatkowych pomocy dydaktycznych (rysunki, modele, tabele, schematy), określenie z każdego działu programowego konkretnych treści programowych, które uczeń powinien opanować (zagadnienia ujęte w planie wynikowym na ocenę dopuszczającą i dostateczną - podstawa programowa)
Trening głośnego czytania - zlecanie głośnego przeczytania poleceń, treści zadań, fragmentów tekstu z podręcznika (po uprzednim cichym przeczytaniu tego tekstu przez ucznia)
Pomoc nauczyciela w pracach samodzielnych, dodatkowe instrukcje
i wskazówki, korygowanie błędów na bieżąco, częste sprawdzanie samodzielnych prac, upewnienie się, że uczeń rozumie polecenie - częsty kontakt z uczniem na lekcji, sprawdzanie wykonywanej pracy, zapewnienie ewentualnej pomocy kolegi, z którym siedzi
Ograniczanie poleceń, które wymagają myślenia abstrakcyjno-logicznego - dobieranie takich zadań, w których polecenia będą krótkie, proste i zrozumiałe dla ucznia, unikanie zadań o rozbudowanej, złożonej treści
Wydłużanie czasu na wykonanie poszczególnych poleceń - w razie potrzeby wydłużać czas przeznaczony na rozwiązanie zadania, powtarzać polecenia, zwracać większą uwagę na jakość rozwiązań a nie ilość
Zadawanie krótszych prac domowych - zadawać krótkie prace domowe, zawierające głównie utrwalenie najważniejszych zagadnień omawianych na lekcji
Sprawdzanie stopnia zrozumienia i zapamiętania treści przeczytanego tekstu - sprawdzanie jak uczeń zrozumiał przeczytane polecenie, zadawanie pytań pomocniczych pozwalających na przykład przedstawić treść zadania w postaci graficznej